“Nu asta este justitia, nu asta este statul de drept”. Tariceanu confirma ca va urma o ordonanta de urgenta de revizuire a sentintelor

politica

Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a afirmat vineri ca actul de justitie din Romania a fost profund afectat de practici neconstitutionale, iar adoptarea unei ordonante de urgenta pentru revizuirea sentintelor date in baza protocoalelor cu SRI sau a interceptarilor ilegale ar da posibilitatea celor condamnati sa aiba dreptul la un proces corect, astfel ca propunerea ministrului Justitiei in acest sens este binevenita.

“Actul de justitie a fost profund afectat de aceste practici care sunt in afara Constitutiei si in afara legii – de ascultare a telefoanelor, de transformare a serviciilor secrete in instrumente de politie judiciara si, bineinteles, tot ce decurge din existenta si functionarea protocoalelor secrete intre serviciile de informatii si institutiile din justitie. Chiar si cei care poate sunt vinovati au dreptul la un proces corect, in care legea este mai presus de orice si nu protocoalele sau convorbirile telefonice inregistrate ca in perioada neagra a comunismului”, a declarat Tariceanu.

De asemenea, el a spus ca propunerea facuta de ministrul Justitiei, Tudorel Toader, este extrem de binevenita.

“Nu asta este justitia, nu asta este statul de drept care trebuie sa functioneze in Romania. Propunerea ministrului este extrem de binevenita si sigur ca ea urmeaza sa fie conturata si materializata printr-un act care va fi cel mai probabil o OUG”, a continuat liderul ALDE, citat de news.ro.

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a anuntat, miercuri seara, la Antena 3, ca va propune premierului adoptarea unei Ordonante de Urgenta prin care persoanele care cred ca au fost condamnate in baza interceptarilor ilegale sau a protocoalelor cu SRI sa poata cere revizuirea sentintei. El a spus ca o astfel de ordonanta va fi data „intr-un timp scurt, imediat ce se termina concediile”, iar prin aceasta ii va fi data incredere romanului ca „justitia se infaptuieste asa cum cere Constitutia”.

„Toti infractorii au sentimentul ca sunt condamnati pe nedrept. Nedreptate: stai acolo condamnat, chiar daca interceptarea nu e legala, daca-i protocol. Cu privire la interpretarea modificarilor aduse in legatura cu revizuirea unei hotarari, eu voi propune premierului si Guvernului adoptarea unei Ordonante de Urgenta. O Ordonanta de Urgenta a Guvernului care sa modifice revizuirea ca metoda de reformare a unei hotarari definitive. Sa-i dam celui care are sentimentul ca este condamnat pe nedrept, pe protocoale, pe interceptari nelegale, sa-i dam posibilitatea sa se convinga daca condamnarea lui este dreapta sau nedreapta”, a declarat Tudorel Toader.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , ,

Comentarii: