„Nu ati inteles nimic, nu intelegeti economia”. Tariceanu, criza de nervi cand a fost intrebat despre uriasele imprumuturi contractate de Guvern

politica

Liderul ALDE Calin Popescu Tariceanu a declarat, referitor la imprumutul de 3 miliarde euro facut de Guvern de pe piete externe, ca avand in vedere ca deficitul bugetar este, anul acesta, de 2,76 din PIB inseamna ca datoria publica a Romaniei scade, de vreme ce cheltuielile statului se reduc.

„Aveti impresia ca Ministerul de Finante s-a imprumutat ca sa plateasca salariile sau pensiile? Inseamna ca nu ati inteles nimic, nu intelegeti economia. In conditiile in care anul trecut deficitul bugetar a fost aproape 3%, 2,97% din PIB si anul acesta deficitul bugetar este 2,76% este clar ca datoria publica scade, din moment ce cheltuielile statului se reduc. Asta ca sa incheiem discutia ca statul se imprumuta ca sa plateasca nu stiu ce sarcini suplimentare. Legile economice, multe din ele sunt legi matematice, bazate pe ecuatii matematice care nu pot sa minta”, a afirmat Calin Popescu Tariceanu, intr-o conferinta de presa la Slatina, intrebat cat timp vor ajunge banii imprumutati de pe piata externa de catre Guvern, informeaza Mediafax.

La randul sau, vicepresedintele ALDE Andrei Gerea a declarat ca din cauza imprumuturilor facute de Romania in perioada lui Traian Basescu, tara noastra trebuie sa plateasca aceasta datorie publica.

„Povestea aceasta cu imprumuturile tot se rostogoleste. Cred ca era mult mai interesant cand Traian Basescu a imprumutat zeci de miliarde si nimeni nu a prea inteles de ce prin Romania, mai ales ca masurile anti-criza luate atunci au fost total nepotrivite si au provocat mai multa agitatie. De atunci Romania trebuie sa plateasca si plateste an de an si datoria noastra totusi scade, dar trebuie sa platim datorii pe care Romania le-a facut la un moment dat. Cum noi avem un PIB limitat si din care vrem sa facem diverse lucruri, nu putem an de an sa dam tot si atunci trebuie sa rostogolim. Si dam astazi, dam inapoi. Noi asta facem – rostogolim o datorie care sigur ea se diminueaza dar are si niste scadente. Au fost bani luati pe 5 ani, pe 3 ani si banii acestia se rostogolesc”, a declarat Gerea.

Totodata, secretarul general al ALDE si fost ministru de Finante Daniel Chitoiu a explicat ca imprumuturile facute in prezent de Guvern sunt pentru refinantarea datoriei publice a Romaniei.

„Imprumuturile sunt pentru refinantarea datoriei publice. Romania are o datorie publica imprumutata pe diferite termene, de 5 ani, de 10 ani, de 20 de ani si anumite imprumuturi vin la scandenta, sunt scandente. Atunci pentru a plati imprumuturile respective te reimprumuti pentru refinantare. Acesta este termenul refinantarea datoriei publice. In prezent Romania are cea mai scazuta datorie publica, 35% din PIB. Normal limita maxima unde este optima pe care un stat poate sa il aiba ca datorie publica este de 60%. Noi o avem 35%. In perioada guvernarii Basescu, ca urmare a imprumuturilor de 20 miliarde de euro, datoria publica ajunsese la 40%. Guvernarea Tariceanu in 2008 a lasat datoria publica la 16%. Deci in cei patru ani de guvernare Basescu datoria publica mai mult decat s-a dublat, aproape s-a triplat. Pe parcursul guvernarii USL datoria publica s-a redus de la 40% ajungand in prezent la 35,7%”, a explicat Chitoiu.

El a adaugat ca politica in perioada guvernarii USL, cat si a celei actuale este ca imprumuturile sa fie contractate pe un termen mai lung pentru ca astfel dobanzile sunt mai mici.

„Imprumuturile care se fac de catre statul roman sunt pentru a achita imprumuturile contractate in anii anteriori si au devenit scandente. Politica actuala a guvernarii si USL, cat am fost eu ministru de Finante, a fost sa imprumutam pe termen mai lung, pentru ca luam si la dobanzi mai bune, adica mai mici si pe o perioada lunga de timp. Cand te imprumuti pe un termen mai scurt ai dobanzile mai mari si costurile datoriei publice sunt mai mari si planeaza asupra bugetului. In ce privesc banii de investitii, acestia sunt prevazuti in bugetul de stat din fonduri europene si din alte surse atrase. Ce se adauga la datoria publica este deficitul bugetar din fiecare an. Noi in prezent avem deficit bugetar 2,76%. Cheltuim mai mult decat incasam, 2,76% din PIB. Ei se adauga la datoria publica in fiecare an, deficitul bugetar. Acesta este mecanismul datoriei publice”, a conchis Daniel Chitoiu.

Romania a reusit sa iasa pe pietele externe cu un volum mare de titluri de stat in euro, cu randamente diferite pe perioade distincte, cea mai mare fiind la 30 de ani, ceea ce este un mesaj puternic de incredere din partea pietelor, a declarat miercuri, ministrul Finantelor Eugen Teodorovici.

Ministerul Finantelor a imprumutat 3 miliarde de euro de pe pietele externe, din care 1,35 miliarde de euro pe maturitatea de 30 de ani, 500 de milioane de euro pe 15 ani si 1,15 miliarde de euro pe maturitatea de 7 ani.

In 2018, Ministerul Finantelor a iesit pe pietele externe de trei ori, imprumutand cumulat 3,75 mld. euro si 1,2 mld. dolari.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: