Nu degeaba Dragnea si Tariceanu s-au ascuns. Hans Klemm, discurs transant de Ziua Independentei. „Sistemul judiciar independent”, prezent in discursul sau

politica

Hans Klemm, ambasadorul SUA la Bucuresti, a tinut vineri un discurs, cu ocazia celei de-a 242-a aniversari a Independentei Statelor Unite ale Americii si a Centenarului Romaniei, in care a vorbit despre oamenii care au avut „roluri importante in istoria relatiei noastre”, despre planurile de viitor intre care se numara extinderea, consolidarea si aprofundarea Parteneriatului Strategic SUA – Romania, cooperarea in domeniul aplicarii legii si sustinerea unui viitor democratic si consolidarea institutiilor romanesti democratice, „inclusiv a unui sistem judiciar independent”.

Despre Marea Unire, el a spus ca a reprezentat un eveniment in care Statele Unite „sunt mandre ca au avut un rol, dat fiind ca presedintele Woodrow Wilson a mentionat Romania in celebrul sau discurs «Cele 14 puncte» din ianuarie 1918, si a facut un apel la democratie si autodeterminare”.

„In jur veti vedea chipurile catorva dintre cei care au avut roluri importante in istoria relatiei noastre, persoane care ne-au apropiat. Veti vedea nu doar fotografiile presedintelui Wilson, ci si pe cele ale regelui Ferdinand, care a condus Romania in timpul Primului Razboi Mondial, si ale reginei Maria, care a reprezentat Romania in lume dupa razboi. La Conferinta de Pace de la Paris, in capitale din intreaga Europa si, mai tarziu, prin vizita facuta presedintelui Coolidge si sotiei sale la Washington DC, regina Maria a facut eforturi sa asigure libertate si independenta poporului sau”, a declarat Klemm, ambasador in Romania de aproximativ trei ani.

Despre generalul Gheorghe Pomut, care s-a nascut in apropiere de Brasov, in 1818, Klemm a spus ca, dupa ce a emigrat in statul Iowa, la varsta de 30 de ani, „s-a oferit voluntar in Armata Unionista, la inceputul Razboiului Civil”. „A fost avansat rapid la gradul de general, conducand trupele in Batalia de la Atlanta. Dupa razboi, a fost numit Consul al SUA la Sankt Petersburg si a contribuit la negocierea cumpararii Alaskai de catre SUA de la Rusia”.

„Il puteti vedea pe George Enescu, copil minune si cel mai cunoscut compozitor al Romaniei. Comparat adesea cu Mozart, el si-a facut debutul in America in 1923, dirijand la Carnegie Hall. A revenit in Statele Unite de multe ori pe parcursul carierei sale, prezentand publicului american muzica sa, influentata de traditiile folclorice romanesti”.

El a amintit si de doctorul Liviu Librescu, nascut la Ploiesti, care a supravietuit ghetoului de la Focsani in al Doilea Razboi Mondial. „A devenit profesor de inginerie si mecanica la Virginia Tech, unde, in 2007, si-a dat viata, baricadand usa salii de curs si impiedicand un individ inarmat sa intre, astfel incat studentii sai sa poata fugi pe fereastra”.

Profesorul Matei Calinescu, a carui familie este originara din Turnu Severin, a primit o bursa Fulbright si a mers in Statele Unite in 1973. „Romancier si critic literar, el a devenit profesor de literatura comparata la Universitatea Indiana. El a invatat mii de studenti nu doar despre literatura, ci, asa cum s-a intamplat in cazul meu, si despre minunile culturii romanesti”.

Elie Wiesel, originar din Sighet, supravietuitor al Holocaustului, scriitor, activist politic si profesor, este o alta personalitate omagiata la eveniment. In 1996, a primit premiul Nobel pentru Pace, in calitate de „mesager pentru omenire” care a transmis un mesaj „de pace, ispasire si demnitate umana”, a amintit ambasadorul.

Nadia Comaneci a fost prima persoana din gimnastica care a obtinut nota 10 la Olimpiada, a punctat ambasadorul. „Pe parcursul carierei, ea a castigat cinci medalii de aur, patru de argint, una de bronz si multe alte campionate mondiale. Impreuna cu sotul sau, Bart Conner, ea antreneaza acum tineri sportivi din Statele Unite”.

„Privind spre viitor, vom incerca sa extindem, sa consolidam si sa aprofundam si mai mult Parteneriatul Strategic SUA-Romania”, a mai spus Klemm, citat de news.ro.

El a adaugat: „Vom continua sa prezentam Romania ca un aliat NATO model, care isi indeplineste sau depaseste angajamentele fata de Alianta investind in apararea sa, modernizandu-si capacitatile si contribuind nu doar la securitatea regionala, ci si la apararea transatlantica si la eforturile de a pune capat conflictelor din zone aflate la mare distanta, precum Afganistan. Impreuna vom mentine si consolida legaturile transatlantice”.

„Vom continua excelenta cooperare in domeniul aplicarii legii care ofera siguranta si securitate cetatenilor nostri, luptand impotriva terorismului, a infractionalitatii organizate, a traficului de armament, droguri si de persoane si a influentei maligne a statelor ostile. Vom colabora pentru a imbunatati securitatea cibernetica si a oferi aparare impotriva amenintarilor hibride”.

In plus, a spus Klemm, vor fi promovate valorile americane si „vom aplauda imbratisarea de catre Romania a unui viitor democratic si consolidarea institutiilor sale democratice, inclusiv a unui sistem judiciar independent”.

„Vom incuraja contributiile Romaniei la securitatea energetica a Europei, inclusiv prin luarea masurilor necesare investitiilor strategice in productia de energie in Marea Neagra, care are extraordinarul potential de a transforma Romania intr-un centru regional de productie si distributie de energie”.

Intre planurile de viitor se numara si sprijinirea unui mediu de afaceri si investitional „stabil, previzibil si transparent”, pentru a atrage investitori americani in Romania, „a dezvolta comertul dintre tarile noastre si a promova prosperitatea economica comuna”.

Vor fi cautate modalitati de a creste schimburile culturale si educationale de artisti, savanti, studenti si oameni de stiinta dintre Romania si Statele Unite, „bazandu-ne pe excelenta activitate desfasurata de Comisia Fulbright si pe recenta si extrem de binevenita decizie a Guvernului Romaniei de a introduce un program de stimulente pentru productia de filme”.

„Vom comemora victimele Holocaustului si ii vom invata pe copiii nostri despre raul antisemitismului si extremismului. Statele Unite sunt recunoscatoare pentru contributia generoasa a institutiilor romanesti la crearea unui muzeu dedicat istoriei evreilor din Romania”, a adaugat Klemm.

In incheiere, el a precizat: „Exista multe aspecte pozitive ale relatiei noastre pe care le-as putea mentiona si, desigur, Romania are propriile sale obiective in ce priveste Parteneriatul nostru Strategic. Noi, echipa ambasadei, vom incerca, in continuare, sa sprijinim aspiratiile Romaniei”.

„In concluzie, acum, cand sarbatorim independenta Americii, centenarul unitatii Romaniei si prietenia existenta intre America si Romania in ultimii 100 de ani, sper la un parteneriat si mai puternic, pe masura ce intampinam impreuna provocarile si extraordinarele oportunitati ce ne asteapta”.

Numerosi diplomati si politicieni sunt invitati la receptia organizata vineri de ambasada SUA, iar oaspetele de onoare al evenimentului este presedintele Klaus Iohannis, care tine, de asemenea, un discurs.

Intre cei prezenti se afla Laura Codruta Kovesi, Raed Arafat, Eduard Hellvig, Ecaterina Andronescu, Victor Ciorbea, Eugen Teodorovici si Teodor Melescanu, fostul presedinte Emil Constantinescu, dar si Nicolae, nepotul regelui Mihai I. De la eveniment lipsesc premierul Viorica Dancila si presedintii celor doua Camere Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: