Nu e Soros, e Putin. Kremlinul anunta o „noua ordine mondiala”: „Actuala ordine franeaza dezvoltarea civilizatiei”

externe

Presedintele rus Vladimir Putin a declarat miercuri ca Occidentul nu poate oferi lumii propriul model de viitor si ca in prezent se formeaza o noua ordine mondiala, o alternativa la lumea unipolara existenta pana acum, o noua ordine mondiala care va fi, spune el, ‘mai justa si mai orientata social’, relateaza agentiile de presa EFE si News.ru, citate de Agerpres.

‘Occidentul nu poate oferi lumii modelul sau de viitor (…) Atat la nivel local, cat si global se pun bazele si principiile unei ordini mondiale armonioase si mai juste, orientate social si sigure, o alternativa la cea existenta’, a spus el, vorbind la forumul ‘Idei puternice pentru un nou viitor’, desfasurat la Moscova.

Aceasta noua ordine mondiala, potrivit lui Putin, vine sa inlocuiasca lumea unipolara care, ‘prin natura sa, franeaza dezvoltarea civilizatiei’.

Presedintele rus sustine ca, in prezent, elitele lumii occidentale ‘au intrat in panica’ intrucat alte centre mondiale de dezvoltare isi prezinta viziunea lor asupra viitorului lumii.

‘Oricat s-ar stradui elitele occidentale si asa-zisele elite supranationale sa conserve ordinea existenta, se apropie o era noua, o noua etapa in istoria lumii. Doar statele cu adevarat suverane pot garanta o dinamica de crestere ridicata’, a mai spus el.

La 24 februarie a.c., Vladimir Putin a ordonat armatei sale sa invadeze tara vecina Ucraina, stat suveran si independent, a carei integritate teritoriala Rusia se angajase sa o apere in conformitate cu Memorandumul de la Budapesta (1994). Razboiul declansat de Rusia in Ucraina, pe care Kremlinul il numeste ‘operatiune speciala’, a dus la izolarea tarii pe plan international si i-a atras o serie de sanctiuni dure care au drept scop descurajarea masinariei de razboi ruse, potrivit expertilor.

Comentarii: