externe

„Nu este nimeni care sa ne ajute!” Zonele controlate de rebeli din Siria sunt in ruine dupa cutremurul devastator

Cartiere si sate intregi din nord-vestul Siriei au fost distruse in urma cutremurelor de luni dimineata care a lovit Turcia in apropierea granitei. Siria, aflata deja intr-un razboi civil de mai bine de 11 ani, a inceput sa se lupte cu daramaturile. Apararea Civila a Siriei, cunoscuta mai mult sub denumirea de Castile Albe, o organizatie de voluntari care opereaza in partile tarii aflate sub controlul opozitiei, a desfasurat echipe pentru a gasi supravietuitori printre ruine, potrivit France 24.

Orasele Idlib si Alep au fost grav afectate, precum si satele din jur, inclusiv Salqin, Jindires, Termanin, Sarmada, Jisr al-Shughur si Darkush.

Jindires este un sat din nordul Siriei. Intr-un videoclip postat pe Twitter, un rezident roaga echipele de salvare sa vina in orasul sau sa-i ajute: „Oameni buni, Jindires este sub daramaturi. Nu este nimeni aici sa ne ajute. Nu exista echipament. Vorbesc cu Apararea Civila Siriana, cei care sunt in Aqrabat. Veniti aici! Nu e nimeni! Copiii sunt sub daramaturi! Veniti!”

Qusai al Shabeeb este un jurnalist si activist care isi imparte viata intre taberele de refugiati din Idlib. El a vorbit cu FRANCE 24 din masina sa, in timp ce vizita zonele avariate din regiune.

„Situatia este extrem de dificila. Oamenii sunt sub daramaturi, case intregi au cazut in capul oamenilor. Prietenul meu este in Sarmada. Intregul cartier in care locuieste s-a prabusit, in jur de 10 blocuri. Sotia si cei doi copii ai sai au fost ucisi. Un alt prieten este in regiunea Afrin, in Jindires. Peste 60 de case au fost distruse. Sotia, copiii si fratii lui sunt toti sub daramaturi. El este singurul care a scapat nevatamat. Nu era acasa cand a avut loc cutremurul. Vom avea nevoie de zile pentru a-i scoate pe toti de sub moloz”, a spus el.

Medicii si asistente din si in jurul orasului Salqin sunt complet coplesiti, deoarece mortii si ranitii continua sa ajunga la spitale.

Jurnalistul si activistul Mousab Yassine a vizitat un spital din Salqin: „Eram intr-un mic spital din satul Salqin. In jurul pranzului au fost internate 400 de persoane ranite, iar 30 de persoane au fost declarate moarte. Cartiere intregi s-au prabusit, iar operatiunile de salvare continua. Nu stim inca soarta multor oameni – nu stim daca sunt vii sau morti. Echipele de cautare si salvare sunt la capacitate maxima, nu pot acoperi toate zonele afectate”, a spus el.

In regiunea Idlib se afla zeci de lagare pentru cei care au fost stramutati de razboiul civil din Siria. Norocul lor a fost ca in lagare locuintele sunt in mare parte corturi sau cladiri mici cu acoperisuri de tabla si nu ciment, cu exceptia unui mic sat din apropiere numit Bsenya, unde au fost construite cladiri in ultimele luni pentru a gazdui persoanele stramutate. Satul a fost complet distrus si deocamdata nu exista o estimare a celor raniti sau ucisi.

Sute de oameni, inclusiv copii, sunt inca prinsi sub daramaturi. Eliberarea supravietuitorilor va necesita echipament greu, potrivit Castilor Albe, care solicita ajutor international pentru a sprijini eforturile de salvare.

Urmareste-ne si pe:
Camelia Stanciu

Share
Published by
Camelia Stanciu

Recent Posts

Rusia a ajuns sa importe benzina din Belarus. Industria petroliera a lui Putin, piatra de temelie a economiei rusesti, este in mare dificultate

Atacurile cu drone ucrainene asupra centrelor petroliere si rafinariilor rusesti pun in pericol industria petroliera…

4 ore ago

Rares Bogdan: „Rares Bogdan isi asuma ca alianta PSD-PNL va avea minimum 17 europarlamentari, putem merge spre 19 sau 20”

Prim-vicepresedintele PNL Rares Bogdan sustine ca Alianta PSD-PNL poate lua la redistribuire 20 de mandate…

7 minute ago

Experti din Bundestag: Introducerea de trupe in Ucraina de catre un stat NATO nu implica intreaga Alianta in razboi

Serviciul de cercetare al Camerei inferioare a parlamentului german, Bundestag, a declarat ca desfasurarea de…

11 minute ago

Chinezii au construit in desert macheta centrului capitalei Taiwanului, probabil pentru a simula planuri de invazie

Pe un teren de antrenament militar situat in regiunea desertica Mongolia Inferioara, China a construit…

4 ore ago

Mercedes opreste productia modelului Smart: „Nu a adus niciodata profit”. Nici parteriatul nu chinezii nu a mers

Gata, gata, asta este: Dupa mai bine de 25 de ani, Mercedes pune capat productiei…

4 ore ago

Ar trebui ca UE sa continue sa sprijine Ucraina? Sondajele arata ca europenii sunt in favoarea ajutorului

Majoritatea respondentilor la un sondaj pentru Euronews realizat de IPSOS considera ca sprijinul acordat Ucrainei…

4 ore ago