news

„Nu exista ‘violenta legitima’ impotriva copiilor si cetatenilor pasnici”. Zeci de organizatii civice solicita demisia Guvernului Dancila

Mai multe organizatii civice au solicitat sambata demisia Guvernului si anchetarea celor vinovati de agresiunile comise asupra manifestantilor, vineri seara, la mitingul din Piata Victoriei.

Organizatiile civice semnatare au condamnat cu fermitate violenta nejustificata si sustin ca experienta protestelor anterioare arata ca jandarmii stiu si pot sa-si desfasoare activitatea in serviciul cetatenilor.

„Solicitam demisia Guvernului Dancila, care, prin ordinul dat in seara de 10 august de catre reprezentantul sau in teritoriu, prin punerea in practica, de peste 1 an si jumatate, a unui program de guvernare bazat pe promovarea incalcarii legii, coruptiei si nepotismului, dar si prin batjocorirea coeziunii si incurajarea dezbinarii si a urii sociale intre romanii dinauntrul si din afara granitelor Romaniei, este vinovat de situatia in care a ajuns tara noastra in anul Centenarului Unirii: indepartarea de regulile statului de drept, de principiile spatiului comunitar european si de idealul binelui pentru toti cetatenii, indiferent de optiunea politica sau de tipul de rezidenta”, se arata intr-un comunicat de presa, remis  de Initiativa Romania.

Potrivit comunicatului, organizatiile civice semnatare cer „anchetarea celor vinovati si demisia” prefectului Speranta Cliseru, ministrului Afacerilor Interne, Carmen Dan, comandantului Jandarmeriei Romane, Gheorghe Sebastian Cucos si directorul generalui al Directiei Generale de Jandarmi a municipiului Bucuresti, Alin Mastan.

„Le transmitem cu fermitate ca nu exista ‘violenta legitima a statului’, asa cum s-au exprimat in conferinta de presa de astazi, impotriva copiilor si cetatenilor pasnici care s-au sufocat cu gaze si au fost vanati si incoltiti aseara, impotriva jurnalistilor romani si straini care isi faceau meseria si nici impotriva propriilor angajati trimisi nepregatiti si neprotejati in mijlocul unor persoane violente pe care s-au dovedit incapabili sa le indeparteze si sa le retina”, se arata in comunicat.

Initiativa Romania a atras atentia si asupra raspunderii primarului general al Capitalei, Gabriela Firea, si a viceprimarului Aurelian Badulescu, care, „in ciuda faptului ca au primit 4 notificari ale protestului de la 4 entitati diferite inca din data de 14 iunie, au transmis in media informatii confuze in mod deliberat si, impreuna cu Jandarmeria, nu au facut in seara de 10 august nici o incercare de a-i contacta pe cei care au notificat protestul si de a le cere sprijinul pentru izolarea persoanelor violente”.

„Am vazut aseara in Piata Victoriei si pe bulevardele adiacente cum jandarmi au batut oameni fara sa fie provocati, au aruncat grenade cu srapnel care au lovit oameni care protestau pasnic si au dat cu gaze lacrimogene din toate partile, nu doar acolo unde niste manifestanti au devenit violenti. Mai mult, am fost martorii unor actiuni care demonstreaza existenta, la varful statului roman, a unui amestec cu potential fatal de rea-vointa si incompetenta”, sustine Initiativa Romania.

Organizatiile civice sustin tragerea la raspundere in fata legii a tuturor celor vinovati de actiuni violente, fie ei civili sau angajati ai Jandarmeriei Romane.

„Toate aceste actiuni sunt documentate si pot fi dovedite cu fotografii, materiale video, declaratii ale martorilor si certificate medico-legale. Ele sunt ilustrative pentru un derapaj institutional extrem de grav al fortelor de ordine de la misiunea lor de prevenire a violentei la provocarea si stimularea acesteia care, din pacate, este ordonat si intretinut de cei care detin, in prezent, puterea executiva in stat. Noi, grupurile civice semnatare, ne pozitionam ferm impotriva violentei si condamnam public atat declaratiile iresponsabile ale unor politicieni PSD-ALDE, care o apara si incurajeaza, cat si manipularea extrem de periculoasa propagata in media si pe retelele de socializare din sfera de influenta a PSD-ALDE. Atragem atentia in mod clar ca propagarea unui climat de ura si violenta sociala aduce intotdeauna consecinte deosebit de grave pentru tara noastra, asa cum a fost cazul si in anii 1990”, mai sustin reprezentantii organizatiilor.

Totodata, acestia au anuntat ca vor protesta din nou, sambata, in Piata Victoriei, impotriva violentelor si incalcarii democratiei si statului de drept si vom continua sa militam pentru drepturile fundamentale ale oricarui cetatean roman la libertatea de exprimare si de optiune.

Organizatiile civice semnatare sunt Actiunea Civica Galati, Asociatia Aradul Civic, Coruptia Ucide, Eu Ro Aleg 2.0, Evolutie in Institutie, Geeks for Democracy, Initiativa Timisoara, Initiativa Romania, #Iasulnutace, #Insistam, Oradea civica, Reactiv Brasov, #Reset, #REZISTENTA, #Rezist Galati, Romania.Vie, Stafeta Steagului Uniunii Europene, #VaVedem Bucuresti, Va Vedem din Sibiu si VeDem Just.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Vladimir Putin sustine planul de pace propus de China in Ucraina, afirmand ca Beijingul a inteles ce se afla in spatele crizei

Intr-un interviu publicat miercuri dimineata de presa rusa si citat de Reuters, presedintele rus Vladimir…

13 minute ago

Majoritatea americanilor cred ca Donald Trump este vinovat in procesul platilor ascunse pentru actrita porno Stormy Daniels si ca trebuie sa mearga la inchisoare

Pentru prima data, un nou sondaj Yahoo News/YouGov arata ca o majoritate a americanilor (52%)…

29 de minute ago

Marcel Ciolacu sfideaza realitatea: „Nu a fost Gabriela Firea implicata in azilele groazei. Imaginile nu erau din Voluntari, ci din alta comuna”

Invitat intr-o emisiune la Digi24, premierul Marcel Ciolacu a vorbit despre campania electorala din Bucuresti,…

44 de minute ago

Cel putin 16 persoane decedate in Peru, dupa ce un autobuz s-a prabusit intr-o prapastie din Anzi

Cel putin 16 persoane si-au pierdut viata marti in Peru, cand un autobuz s-a rostogolit…

59 de minute ago

Amenintare iminenta? Taiwanul sustine ca ar fi detectat 45 de avioane de lupta si sase nave chineze in apropierea insulei

Armata Taiwanului a detectat 45 de avioane si sase nave chineze in jurul insulei, a…

O oră ago

Casa Alba a notificat Congresul american ca va trimite Israelului armament in valoare de un miliard de dolari

Casa Alba a notificat marti Congresul SUA ca va face o livrare de arme catre…

O oră ago