Nu-i mai certati. Oamenii care dorm pana TARZIU sunt mai inteligenti si mult mai CREATIVI

life

Culmea, daca am fost obisnuiti sa ne trezim cat mai devreme pentru ca numai asa avem vreme sa ne ducem la bun sfarsit toate sarcinile, iata ca, de fapt, dormitul pana tarziu nu face rau nimanui, ci din contra. Ne transforma in oameni inteligenti si creativi.

Potrivit unei echipe de cercetatori de la Universitatea din Madrid, care a analizat obiceiurile de somn a 1.000 de elevi, cei care au mers la culcare mai tarziu si, prin urmare, s-au trezit mai tarziu, au obtinut rezultate mai bune la un test de rationament inductiv, un test care demonstreaza nivelul de inteligenta.

Revista ABC Science a publicat un studiu realizat de specialisti de la Universitatea Catolica din Milano in care 120 de femei si de barbati de diferite varste au fost rugati sa completeze un chestionar in care au fost intrebati cu privire la dispozitia lor de seara si de dimineata. Apoi li s-a cerut sa rezolve o serie de trei teste in care li se masura gandirea creativa. Comparand rezultatele, cercetatorii au constatat faptul ca persoanele care se simt mai bine seara dau dovada de mai multa originalitate si creativitate decat cele care obisnuiesc sa se trezeasca devreme. Marina Giampietro, coordonatoarea studiului, este de parere ca aceasta creativitate este data de dezvoltarea unui spirit neconventional si de abilitatea de a gasi alternative.

Totul se rezuma, sustin oamenii de stiinta, la ceea ce faci cu timpul tau. Cei care se trezesc devreme au mai mult timp la dispozitie pentru a-si rezolva problemele, in schimb, cei care dorm pana tarziu sunt mai creativi si gasesc mai rapid solutii.

Cei care se trezesc la 6 dimineata vor fi energici la primele ore ale programului, insa la mijlocul lui isi pierd din entuziasm si sunt obositi.

Cercetatorii de la Universitatea din Liege, Belgia, au examinat 15 persoane care se trezesc foarte devreme si 15 persoane care obisnuiesc sa se culce foarte tarziu. Specialistii le-au masurat activitatea creierului imediat dupa ce acestia s-au trezit si 10 ore mai tarziu. Si unii si ceilalti au avut acelasi nivel de productivitate atunci cand s-au trezit. Zece ore mai tarziu, cei care se trezisera devreme prezentau „activitate mai scazuta in regiunile creierului legate de atentie” comparativ cu cei care dormisera pana mai tarziu, se arata in studiul citat de elitedaily.com.

Potrivit BBC, o echipa de cercetatori din Westminster a analizat saliva a 42 de voluntari, cu diferite programe de somn. In urma analizei tuturor probelor, au descoperit ca oamenii care s-au trezit mai devreme aveau un nivel mai ridicat de cortizol, hormonul stresului, decat cei carora le place sa doarma mai mult dimineata. In plus, matinalii au reclamat si dureri musculare si dureri de cap.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , , ,

Comentarii: