„Nu impingeti prea mult lucrurile, ca suntem in Saptamana Mare”. Isarescu, mesaj taios adresat lui Dragnea. Seful PSD vrea sa inhate si BNR

news

mugur-isarescu

Guvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu, a declarat miercuri ca a raspuns scrisorii primite anterior de la presedintele Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea, mentionand ca nu doreste sa dea amanunte din acest raspuns intrucat Dragnea anuntase ca va da publicitatii scrisoarea respectiva.

„Noi – Consiliul da Administratie – BNR – actionam in baza unui mandat. Si oamenii politici au un mandat, cel popular, au dreptatea lor. Am purtat si un dialog verbal, cu partidele de Opozitie, iar presedintele Camerei Deputatilor a preferat calea scrisa. I-am raspuns, tot pe cale scrisa. El a spus ca va da publicitatii acest raspuns, deci n-o sa va dau amanunte din scrisoare. Nu impingeti prea mult lucrurile, ca suntem in Saptamana Mare”, a spus Mugur Isarescu, raspunzand unor intrebari insistente din partea jurnalistilor, la briefing-ul de presa de dupa sedinta de politica monetara a conducerii BNR.

Printre factorii de risc la adresa inflatiei, banca centrala a identificat „politicile fiscale, piata muncii si evilutia preturilor administrate”.

„Aceasta este invitatia noastra, pe care o gasiti in fiecare comunicat al BNR – un mix de politici economice. Nu orice masura de politica monetara poate contrabalansa lucrurile, daca au loc relaxari fiscale. Mixul acesta de politici nu este usor de gasit”, a mai spus Mugur Isarescu, citat de Mediafax.

Consiliul de Administratie al BNR a decis in sedinta din 4 aprilie mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la 2,25% pe an, contrar asteptarilor analistilor, care anticipau o crestere la 2,5%.

CA al BNR a mai decis mentinerea ratei dobanzii pentru facilitatea de depozit la 1,25% pe an, ca si rata dobanzii aferente facilitatii de creditare – la 3,25% pe an, precum si pastrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit.

Liviu Dragnea i-a transmis acum trei saptamani o scrisoare guvernatorului in care i-a cerut explicatii privind cresterea inflatiei si cresterea dobanzii de politica monetara de la 1,75% la 2,25% in numai doua sedinte de politica monetara de la inceputul anului.

Conform scrisorii si a corelatiilor analistilor PSD, BNR nu ar fi trebuit sa majoreze dobanda de politica monetara atat de rapid, avand in vedere ca Banca Centrala Europeana nu a operat nicio crestere pana in prezent (inflatia din Europa nu a crescut peste asteptari, ci dimpotriva), si aproape nicio alta banca centrala din regiune.

In aceste conditii, intrebarea lui Liviu Dragnea a fost de ce BNR a majorat dobanda, care a avut ca reactie imediata cresterea dobanzilor pe piata bancara, ceea ce a dus la plata unor dobanzi mai mari de catre companii, persoane fizice si bugetul de stat.

BNR este responsabila, conform statutului, de stabilitatea preturilor, iar cresterea inflatiei, extrem de rapida si abrupta (de la zero in prima jumatate a lui 2017 la aproape 5% in numai sase luni este foarte mult), pare sa fie nejustificata, ceea ce inseamna ca BNR nu si-a facut treaba, a lasat sa se inteleaga scrisoarea lui Liviu Dragnea.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: