„Nu-l lasati pe Putin sa castige”, pledeaza Biden in fata republicanilor pe fondul crizei ajutoarelor. Rusia, reactie furioasa

externe

Joe Biden, declin cognitiv, capacitate, presedinte, SUA, sondaj

Presedintele american Joe Biden a pledat miercuri in fata republicanilor pentru o noua transa de ajutor militar pentru Ucraina, avertizand ca o victorie a Rusiei in Ucraina ar intari Moscova intr-o asemenea masura incat ar putea apoi sa atace aliatii din NATO si sa atraga trupele americane intr-un razboi, relateaza CNBC.

SUA au anuntat miercuri un ajutor suplimentar de 175 de milioane de dolari pentru Ucraina din fondurile sale in scadere pentru Kiev, dar Biden nu a reusit sa-i convinga pe senatorii republicani sa sustina un proiect de lege care prevede cheltuieli de urgenta mai mari, in valoare de 110 miliarde de dolari, si care includea o mare parte din ajutorul pentru Ucraina (de aproximativ 50 de miliarde de dolari), pe fondul disputelor privind securitatea frontierei sudice.

Biden si-a exprimat disponibilitatea de a face schimbari semnificative in politica de frontiera a SUA in incercarea de a obtine sprijinul republicanilor, dar ei au votat impotriva avansarii proiectului de lege, cerand mai multe limite pentru imigratie.

„Daca Putin ia Ucraina, nu se va opri acolo”, a spus Biden, noteaza Reuters. Putin va ataca un aliat NATO, a prezis el, iar apoi „vom avea ceva ce nu cautam si pe care nu il avem astazi: trupe americane luptand impotriva trupelor rusesti”, a spus Biden.

„Nu-l putem lasa pe Putin sa castige”, a spus el.

Discursul a atras un raspuns furios din partea Moscovei, ambasadorul Rusiei in SUA, Anatoli Antonov, comentand pe Telegram ca afirmatiile lui Biden au fost „o retorica provocatoare, inacceptabila pentru o putere nucleara responsabila”.

Anatoli Antonov, ambasadorul Rusiei in Statele Unite, a comentat joi, pe Telegram, ca SUA incearca sa „‘adauge combustibil’ la focul razboiului ucrainean ‘prin intermediari'”.

Rusia a afirmat in repetate randuri ca razboiul din Ucraina este un „razboi prin intermediari” si ca tara este folosita de aliatii sai occidentali, precum NATO, pentru a incerca sa „invinga” Rusia. NATO, care a furnizat cantitati mari de ajutor militar Ucrainei, afirma ca ajuta Kievul sa-si apere suveranitatea teritoriala dupa invazia neprovocata a Rusiei la inceputul anului 2022.

„Ei au pierdut complet contactul cu realitatea, vorbind cu usurinta despre probabilitatea unei ciocniri directe intre fortele armate ale tarilor noastre”, a scris Antonov.

Ambasadorul Rusiei in SUA a repetat afirmatiile potrivit carora „Washingtonul si complexul sau militar-industrial insatiabil sunt beneficiarii directi ai varsarii de sange din Ucraina” si ca Washingtonul „face ravagii in intreaga lume doar pentru a salva hegemonia americana de la declin”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: