„Nu ma ascund, nu imi este jena”. Cine sunt membrii CSM care au votat favorabil legile lui Tudorel. Agitatorii de la Antena 3 nu lipsesc dintre ei

news

Presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, judecatorul Cristina Tarcea, dar si cei doi reprezentanti ai societatii civile, Victor Alistar si Romeo Chelariu, au exprimat un vot favorabil pentru legile justitiei propuse de ministrul Tudorel Toader. Cu 10 voturi la 8, plenul Consiliului Superior al Magistraturii a avizat negativ, joi, propunerile de modificare ale Ministerului Justitiei.

Potrivit unor surse judiciare citate de Mediafax, cele 10 voturi impotriva legilor justitiei au venit de la presedintele CSM, Mariana Ghena, de la procurorul general al Romaniei, Augustin Lazar, de la judecatorii Mihai Andrei Balan, Andreea Annamaria Chis si Mihai Bogdan Mateescu, precum si de la procurorii Florin Deac, Codrut Olaru, Cristian Ban, Nicolae Andrei Solomon si Tatiana Toader.

De partea cealalta s-au situat presedintele ICCJ, Cristina Tarcea, judecatorii Simona Marcu, Gabriela Baltag, Lia Savonea, Nicoleta Tint si Evelina Oprina, dar si cei doi reprezentanti ai societatii civile, Victor Alistar si Romeo Chelariu.

Presedinta ICCJ, Cristina Tarcea, a declarat, dupa sedinta CSM, ca votul sau a fost de a acorda un aviz cu observatii, pentru ca in acest fel ar fi putut atrage atentia tuturor, inclusiv initiatorilor, asupra punctelor nevralgice ale proiectului, intre care trecerea Inspectiei Judiciare la Ministerul Justitiei si procedura de numire a procurorilor sefi.

„Nu ma ascund, nu imi este jena – votul meu a fost de a acorda un aviz cu observatii asupra proiectelor, din doua motive. In primul rand, este mesajul public – un sistem guvernat de legi adoptate in 2004 se impune modificat. Argumentul al doilea este ca prin avizul cu observatii pe care l-am fi putut acorda am fi atras atentia tuturor, inclusiv initiatorilor, asupra punctelor nevralgice”, a declarat Cristina Tarcea la plecarea de la CSM.

Ea a spus ca una dintre modificarile contestate este trecerea Inspectiei Judiciare la Ministerul Justitiei. „Nu suntem de acord cu aceast solutie”, a subliniat Tarcea.

O alta propunere cu care ICCJ nu este de acord se refera la raspunderea magistratilor, respectiv la procedura de numire a sefilor de Parchete. „Nu respingem modificarea, dar ea se impune nuantata fata de propunerea ministrului – problema numirii procurorilor sefi din cadrul Parchetelor. Desigur, era a patra problema, a varstei de admitere la Institutul National al Magistraturii. Imi era teama ca daca rezultatul final la CSM era de respingere, vor fi ignorate cu desavarsire observatiile noastre”, a afirmat presedinta Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Ministrul Tudorel Toader a prezentat, pe 23 august, propuneri de modificari la trei legi: Legea privind statutul judecatorilor si procurorilor (nr. 303/2004), Legea privind organizarea judiciara (nr. 304/2004), Legea privind Consiliul Superior al Magistraturii (nr. 317/2004).

Printre amendamentele formulate de ministrul Justitiei se numara scoaterea presedintelui din procedura numirii procurorilor sefi si trecerea Inspectiei Judiciare de la CSM la Ministerul Justitiei.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: