Nu mai suna sirenele in Gaza si Israel. Acord de incetare a focului, Egiptul anunta ca va asigura respectarea incetarii focului

externe

Israelul si Hamas, miscarea islamista la putere in Fasia Gaza, au anuntat joi seara ca au aprobat un acord de incetare a focului care vizeaza incetarea a peste zece zile de confruntari violente israeliano-palestiniene, relateaza AFP, citata de Agerpres.

”Cabinetul (de securitate) a acceptat in unanimitate recomandarea tuturor responsabililor din domeniul securitatii (…) de a aproba initiativa egipteana de incetare a focului bilateral si fara conditii”, se arata intr-un comunicat al autoritatilor israeliene. In Fasia Gaza, Hamas a confirmat intrarea in vigoare a acestui acord de incetare a focului vineri, la ora locala 02.00 (joi, 23:00 GMT).

Egiptul va trimite doua delegatii la Tel Aviv si in teritoriile palestiniene pentru a asigura respectarea incetarii focului care a fost convenita joi seara de Israel si de gruparile armate palestiniene, informeaza AFP citand surse diplomatice egiptene.

„Doua delegatii egiptene vor fi trimise la Tel Aviv si in teritoriile palestiniene pentru a monitoriza punerea in aplicare (a incetarii focului) si procesul pentru mentinerea conditiilor stabile in mod permanent”, au declarat sursele diplomatice, care au subliniat ca acest armistitiu „simultan si reciproc” a fost „negociat de Egipt”.

Cabinetul de securitate israelian a aprobat joi o incetare a focului cu Hamas. Miscarile islamiste palestiniene Hamas si Jihadul islamic au confirmat acordul.

Incetarea focului are la baza o propunere a Egiptului, care a promis ca militantii din Fasia Gaza vor inceta sa mai lanseze rachete daca Israelul va recurge la o incetarea focului.

Acordul de incetare a focului intra in vigoare vineri, la ora 02.00 (23.00 GMT joi).

Ostilitatile au inceput pe 10 mai, cu un tir de de rachete al Hamas asupra Israelului in semn de „solidaritate” cu sutele de palestinieni raniti in ciocnirile cu politia israeliana pe Esplanada Moscheilor din Ierusalim, al treilea cel mai sfant loc al islamului, unde le-a fost restrictionat accesul.

Dupa aceste atacuri, Israelul a lansat o operatiune menita sa reduca capacitatile militare ale Hamas prin intensificarea atacurilor aeriene asupra Fasiei Gaza, o enclava cu o populatie de doua milioane de locuitori aflata sub blocada israeliana de aproape 15 ani.

La randul lor, gruparile Hamas si Jihadul Islamic au lansat un numar record de peste 4.300 de rachete asupra Israelului, care are un scut antiracheta ce a facut posibila interceptarea a 90% din aceste proiectile.

Daca armata israeliana a redus capacitatile militare ale Hamas prin uciderea mai multor comandanti din departamentele tehnic si de informatii si prin distrugerea infrastructurii sale, miscarea armata islamista a reusit in mod simbolic, potrivit analistilor, sa readuca in centrul atentiei conflictul israeliano-palestinian.

Mai mult despre:

Comentarii: