„Nu in numele nostru!”. Liderul ALDE Europa il ingroapa de Tariceanu, raspuns de o duritate fara precedent

politica

Presedintele ALDE Europa, Guy Verhofstadt, are o reactie foarte dura la scrisoare transmisa de Tariceanu prin care acesta isi manifesta un „grad ridicat de dezmagire” pentru ca europarlamentarii ALDE au votat in favioarea Rezolutiei prin care sunt condamnate atacurile la adresa statului de drept din Romania. „Nu urmati calea iliberala! Nu in numele vostru si cu siguranta nu in numele nostru!”, ii transmite Verfofstadt lui Tariceanu.

Intr-o scrisoare obtinuta pe surse de Ziare.com, Guy Verhofstadt, liderul grupului ALDE din PE, precizeaza de la bun inceput ca rezolutia referitoare la Romania a fost adoptata si cu voturile a doua treimi dintre europarlamentarii grupului ALDE european si se arata surprins de faptul ca Tariceanu s-a plans ca rezolutia a fost adoptata „fara consultari”, in baza unor informatii „distorsionate”.

Guy Verhofstadt spune ca adevarul este opus, rezolutia fiind adoptata dupa o comunicare consistenta intre Parlamentul European si Guvernul Romaniei, precum si intre grupul ALDE din PE si partidul condus de Calin Popescu Tariceanu. In plus, el reaminteste ca s-au purtat discutii despre statul de drept din Romania cu premierul Dancila, cu europarlamentarii Norica Nicolai si Renate Weber, si chiar cu Calin Popescu Tariceanu, care s-a adresat personal grupului ALDE in data de 25 septembrie.

„In permanenta mesajul nostru a fost acelasi: Romania e la o rascruce. Sunt cateva reforme legislative in desfasurare sau incheiate care genereaza preocupare cu privire la mentinerea echilibrului puterilor si a statului de drept”, subliniaza Guy Verhofstadt, reamintind ca aceleasi temeri au fost exprimate si de Comisia de la Venetia sau de expertii GRECO.

In scrisoarea-raspuns, liderul grupului ALDE european face trimitere la modificarea legilor Justitiei, care „risca sa submineze independenta sistemului judiciar”, la reforma codurilor penale, care a fost respinsa in buna parte de CCR ca fiind neconstitutionala, la incercarile de „dezincriminare a unor fapte de coruptie comise de oficiali aflati in functie”, la protocoalele semnate de SRI, dar si la inasprirea legii finantarii ONG-urilor, care „restrictioneaza dreptul la libera asociere”.

„De la aceasta rascruce, guvernul poate alege sa mearga pe calea iliberala, folosind actuala majoritate parlamentara” sau, dimpotriva, „poate alege calea respectarii recomandarilor Comisiei de la Venetia, implementand reformele in concordanta cu acestea”, se mai arata in document.

„Alegand a doua cale, guvernul poate fortifica vitalitatea, coerenta si stabilitatea societatii romanesti, si poate intari locul ei in interiorul UE si, in cazul vostru, in familia ALDE”, subliniaza Guy Verhofstadt.

Liderul grupului europarlamentarilor ALDE mai spune ca rezolutia adoptata de PE „incurajeaza” guvernul de la Bucuresti sa adopte a doua cale, in conformitate cu angajamentele luate de Romania in 2006, inaintea aderarii la UE.

Cand ne vom intalni in aceasta saptamana, la Bucuresti, sper sa aud de la tine raspunsul la intrebarea pe care o tot pun inca de la prima noastra intalnire pe aceasta tema, avuta in acest an: Veti implementa in totalitate recomandarile Comisiei de la Venetia si ii veti cere sprijinul, astfel incat reformele mentionate sa fie puse in deplin acord cu normele statului de drept si principiile Uniunii Europene?

Pentru ca totul depinde acum de raspunsul vostru. Asa cum am spus si la dezbaterile din sedinta plenara de pe 3 octombrie: Nu urmati calea iliberala! Nu in numele vostru si cu siguranta nu in numele nostru!”, se arata la finalul scrisorii, semnate de Guy Verhofstadt, liderul grupului ALDE din Parlamentul European si de prim vicepresedintele grupului, Sophie In’t Veld.

Ce spune Tariceanu in scrisoarea catre ALDE

Presedintele ALDE, Calin Popescu Tariceanu, a transmis grupului european ALDE o scrisoare in care afirma ca Rezolutia PE privind statul de drept are la baza opinii partizane si ca liberal-democratii romani sunt „profund ingrijorati” de punerea in scena a unei actiuni dupa modelul procuraturii.

Scrisoarea redactata pe 18 noiembrie de Tariceanu incepe prin precizarea sefului Senatului ca le scrie colegilor sai din ALDE european avand „un grad ridicat de dezamagire”.

„Pentru noi, liberalii romani reuniti in PNL din 1990 pana in 2014 si in ALDE roman incepand cu 2014, a fost o sursa constanta de mandrie faptul ca suntem membri ai familiei politice europene a liberalilor si democratilor.

Singurul motiv pentru prezenta noastra ca membri ALDE, inainte si dupa 2014, a fost nevoia de a impartasi cu politicieni care au convingeri liberale, din alte state europene, eforturile noastre pentru o Uniune Europeana mai liberala si mai putin birocratica”, continua Tariceanu.

Liderul ALDE isi exprima regretul ca membrii familiei politice europene din care face parte nu s-au consultat cu colegii romani inainte sa isi formeze un punct de vedere cu privire la Rezolutia cu privire la statul de drept din Romania.

„Regretam profund ca grupul ALDE nu s-a consultat cu noi inainte sa adopte pozitia legata de Rezolutia Parlamentului European din 13 noiembrie privind statul de drept din Romania.

Aceasta rezolutie este bazata, aproape exclusiv, pe informatii partizane oferite de partide interesate de acest lucru, mai precis este bazata pe „comunicari”, „schimb de viziuni”, „opinii”, „rapoarte”, „dezbateri privind amenintari la adresa statului de drept din Romania” si „proteste de masa”.

Chiar daca rezolutia spune ca „UE functioneaza in baza prezumtiei de incredere reciproca privind faptul ca statele membre actioneaza in conformitate cu regulile democratice, domnia legii si drepturile fundamentale”, aceasta prezumtie lipseste din textul documentului. Nici macar o singura pozitie a ramurilor executive, legislative sau judiciare din Romania nu este mentionata.

Rezolutia este afectata, in intregime, de o neincredere profunda in autoritatile romane si de o prezumtie de vinovatie cu privire la toti oficialii romani”, a scris Tariceanu.

Seful Senatului a adaugat ca prin rezolutia PE s-a pus in scena o acuzare publica a Romaniei dupa modelul folosit de procuratura.

„Ca liberali, suntem profund ingrijorati sa vedem ca grupul ALDE si Parlamentul European au pus in scena o practica de acuzare publica care pentru noi, romanii, reprezinta o reminiscenta a trecutului totalitar.

Nimic nu este mai departe de liberalism si de traditia politica europeana decat angajarea unui for reprezentativ intr-o actiune pe modelul procuratorii impotriva unora dintre statele membru. Ne-am obisnuit cu faptul ca Comisia Europeana trateaza unele state membre ca fiind vinovate, dar suntem neplacut surprinsi sa vedem ca Parlamentul European urmeaza aceeasi procedura si ca submineaza increderea reciproca intre cetatenii tuturor statelor membre”, le-a transmis Tariceanu celor din ALDE.

Acesta si-a incheiat scrisoarea prin speranta ca europarlamentarii liberali vor fi pe viitor mai echilibrati.

„Totusi, apreciem faptul ca unii membri ai grupului ALDE au votat impotriva rezolutiei si speram ca echilibrul si gandirea critica a acestora vor deveni regula de urmat pentru toti europarlamentarii din partidele liberale”, a conchis Tariceanu.

De altfel, Tariceanu a anuntat imediat dupa votul din PE ca va trimite colegilor din ALDE european o scrisoare in care sa isi exprime „dezamagirea” fata de continutul rezolutiei adoptate de PE.

Parlamentul European a adoptat, pe 13 noiembrie, proiectul de rezolutie prin care exprima preocupare privind modificarea legislatiei penale si judiciare in Romania. Textul rezolutiei semnaleaza ingrijorarea PE privind modificarea legislatiei penale si judiciare, avertizand ca exista riscul subminarii independentei Justitiei si a acti

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: