„Nu pot accepta batjocorirea gradului de GENERAL”. Cum nea Puiu a ajuns general in 24 de ore

news

Anghel Iordanescu are gradul de general-locotenent cu trei stele. Cum a ajuns un antrenor de fotbal la un asemenea grad au relatat Corneliu Vadim Tudor si colonelul Remus Macovei.

„Chiar eu l-am facut general pe Puiu Iordanescu, in 1993. S-a intamplat dupa meciul de la Cardiff. Mi-a venit ideea si am vorbit cu Cornel Otelea. Am ajuns in tara, am dormit o ora-doua, m-am dus la Senat, iar apoi l-am sunat pe Ion Iliescu pe telefonul scurt si, in 48 de ore, l-am facut pe Iordanescu general. Asta a fost!”, declara Corneliu Vadim Tudor pentru cancan.ro, in septembrie 2015, cu putin timp inainte de a muri, citat de Adevarul.

Si colonelul Remus Macovei a descris circuitul avansarii lui Anghel Iordanescu. Conform lui Macovei, in niciunul dintre cazuri, promovarea lui Iordanescu nu se explica, fiindca nu respecta nicio incadrare legala.

„Fiind un grad militar deosebit de important, ar fi trebuit sa fie verificat modul cum Anghel Iordanescu, absolvent al Universitatii Nationale de Aparare Carol I si al Colegiului National de Aparare, a actionat pentru utilizarea superioara a principiilor si normelor actiunii si conducerii militare de nivel tactic, operativ si strategic, in timp de pace si cum s-a implicat in rezolvarea problematiicii de securitate nationala si intenationala.

Daca ar fi facut acest lucru, nu ar mai fi indraznit sa inainteze propunerea de avansare, avand in vedere ca generalul maior in rezerva Anghel Iordanescu, in aceasta perioada s-a dedicat exclusiv politicii, fotbalului si afacerilor. Nicidecum domeniului militar! In perioada decembrie 2008 – decembrie 2012 domnul general maior a fost senator, membru al comisiei pentru drepturile omului, culte si minoritati (din octombrie 2009) si al Comisiei pentru romanii de pretutindeni (incepand cu 18 mai 2011).

Nu s-a remarcat prin nimic deosebit: – a luat cuvantul de doua ori in plen, cand a depus juramantul si cand si – a anuntat demisia din PSD; – a initiat, impreuna cu multi alti parlamentari, 16 propuneri legislative, niciuna referitoare la domeniul militar. 15 dintre ele au fost respinse, una singura, referitoare la sprijinirea romanilor de pretutindeni , a fost aprobata devenind Legea nr. 176/2013; – nu a facut nicio declaratie politica, nu a formulat interpelari , nu a adresat intrebari primului ministru si nu a initiat nicio motiune.

Dupa terminarea activitatii de parlamentar, a devenit director tehnic al Federatiei Romane de Fotbal. Incepand cu 22 octombrie 2014 a fost desemnat antrenor principal al echipei nationale de fotbal a Romaniei. Se poate observa cu mare usurinta ca generalul in rezerva Anghel Iordanescu nu a desfasurat nicio activitate specific militara care sa presupuna avansarea sa in grad.

In anul 2009, general Mihai Iliescu a inaintat propunerea de avansare a domnului Anghel Iordanescu in gradul de general maior in rezerva (cu doua stele) pentru merite deosebite in activitatea sportiva. Se pare ca si in anul 2014 avansarea s-a facut cu respectarea aceluiasi criteriu, care, din pacate , nu este prevazut de legile, ordinele si dispozitiunile care reglementaeaza avansarea cadrelor in retragere.

Pe timpul documentarii nu am reusit sa identific date concrete despre cariera militara a exceptionalului fotbalist Anghel Iordanescu. Nu sunt facute publice data cand Anghel Iordanescu a absolvit Scoala Militara de Ofiteri, cu ce grad si in ce specialitate militara (specialitatea militara fotbal nefiind in nomenclatorul armatei).

Pe langa acestea ar fi normal ca M.Ap.N. sa faca publice datele referitoare la functiile indeplinite in armata, care au permis avansarea, la 5 septembrie 1994, in gradul de general maior (cu o stea). Deosebit de interesant este faptul ca in perioada 1994- 1998, Anghel Iordanescu, general activ al Armatei Romane, a fost antrenorul principal al echipei de fotbal a Romaniei. In M.Ap.N. ce functie a indeplinit in aceasta perioada ?

Am un respect deosebit pentru fotbalistul si antrenorul Anghel Iordanescu. Imi permit, cu tot respectul cuvenit, sa adresez distinsului sportiv Anghel Iordanescu o intrebare care ma framanta: Cum isi explica dumnealui faptul ca niciun militar de cariera nu a solicitat titlul de “maestru emerit al sportullui”, de fotbalistul sau antenorul anului? Ca militar de cariera, nu pot accepta batjocorirea gradului de general”, a notat militarul.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: