„Nu putem sa-i lasam singuri pe judecatorii de la CCR”. Tariceanu depune plangere penala impotriva lui Orban

news

Liderul ALDE, Calin Popescu Tariceanu, anunta ca va depune plangere penala impotriva premierului Ludovic Orban pentru „instigare la nerespectarea legilor”. „Nu putem sa-i lasam singuri pe judecatorii de la CCR, pe cei de la Inalta Curte sau pe Avocatul Poporului”, isi ecolica Tariceanu demersul.

„Nu putem trece cu vederea derapajele in afara legii ale Primului Ministru Orban! Chiar daca ocupa o functie inalta, el nu este mai presus de lege, dimpotriva, trebuie sa fie un exemplu in respectarea ei!

Recomandarea lui Orban catre populatie de a nu respecta deciziile CCR este o grava incalcare a legii, a legii supreme, adica a Constitutiei. Aceasta declaratie nu este o scapare, ci face parte din atacul concertat, fara rusine, al PNL-istilor la justitie. Iar atacul lor la orice institutie care nu le canta in struna nu trebuie sa ramana fara raspuns. Asteptam o reactie mai hotarata a CSM-ului, cum as fi asteptat macar o ridicare de spranceana din partea Comisiei Europene, dar pare ca pentru aceste institutii ce le este interzis unora, le este permis altora.

Nu putem sa-i lasam singuri pe judecatorii de la CCR, pe cei de la Inalta Curte sau pe Avocatul Poporului! Nu se poate sa-i respectam doar cu jumatate de norma si sa-i lasam prada atacului unui partid care pare ca si-a pierdut busola si a uitat cati romani s-au sacrificat in ultimii 70 de ani ca noi sa ajungem la democratie! O democratie pe care ei o vor distrusa, in numele interesului de partid.

ALDE nu vrea sa fie complice la nasirea unui mic dictator si, in consecinta, va propune ca Parlamentul, in baza art.109, alin. 2, din Constitutie privind raspunderea membrilor Guvernului, sa initieze o actiune penala impotriva Primului Ministru Ludovic Orban pentru instigare la nerespectarea legilor. Articolul 368 din Codul Penal credem ca este destul de clar: ‘(1) Fapta de a indemna publicul, verbal, in scris sau prin orice alte mijloace, sa savarseasca infractiuni se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amenda (..) . (2) Daca fapta prevazuta in alin. (1) este comisa de un functionar public, pedeapsa este inchisoarea de la unu la 5 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi (…)’

Nu Orban la puscarie e scopul acestei actiuni, ci sa-i convingem pe guvernanti ca exista limite peste care nu se poate trece!”, anunta Tariceanu pe Facebook.

Orban a spus recent ca le recomanda cetatenilor sa nu tina cont de decizia CCR, ci sa actioneze responsabil. El a subliniat ca CCR nu e la prima decizie care zadarniceste masurile de aparare a sanatatii si vietii cetatenilor.

„CCR nu e la prima decizie care zadarniceste eforturile noastre pentru a apara sanatatea si viata cetatenilor. Intre starea de urgenta si de alerta a anulat amenzile si a interzis autoritatilor sa dea amenzi in baza actelor normative care fusesera in vigoare.

Recomandarea mea catre cetateni e sa respecte reglementarile in vigoare, pentru ca sunt pentru a se proteja pe sine si pe ceilalti.

Cat timp ai fost in zona cu risc maxim sau in contact cu persoane infectate, in urma anchetei epidemiologice se constata asta, e posibil sa fii infectat, trebuie sa stai in izolare.

E cererea, recomandarea, rugamintea mea catre cetateni sa nu tina cont de deciziile Curtii Constitutionale, sa actioneze responsabil, ca pana acum si chiar daca va exista o perioada pana va exista o lege, aici depinde si de Parlament”, a declarat Orban.

Mai mult despre:


Comentarii: