„Nu putem sta cu dosare deschise la infinit”. Ministrul Justitiei, mesaj dur adresat magistratilor. Procesele dureaza prea mult

news

Ministrul Justitiei a afirmat, luni, ca „celeritatea anchetelor si a judecatilor” a devenit o problema acuta. El a spus ca nu se poate sta la infinit cu dosare deschise si nesolutionate si ca nu poate accepta acest „fenomen”, intrebandu-se daca nu este o problema de atitudine a magistratului fata de serviciul public.

„Celeritatea rezonabila a anchetelor si a judecatilor a devenit o problema acuta. Sunt foarte multe dosare deschise care nu au solutie, intr-un fel sau in altul: clasare, trimitere in judecata. Daca vorbim de judecata, (o solutie de – n.red.) achitare, condamnare, restituire. Nu putem sta cu dosare deschise la infinit. Nu vorbesc doar de cauzele penale”, a spus, luni, ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, citat de Mediafax.

El a mai afirmat ca sunt foarte multi oameni care au procese in justitie si care „sunt disperati”, unii au hotarari judecatoresti pronuntate si neredactate de luni de zile.

„E o problema si cu schema de personal, dar e doar o problema de schema de personal sau e o problema de abordare, de atitudine, de abordare, de dedicatie a magistratului fata de serviciul public? Da, in unele cazuri poate se justifica o redactare usor intaziata pentru ca e o cauza mai complexa, e nevoie de argumente, de a verifica doctrina, poate fi cazul unei instante mai aglomerate sau a unui parchet mai aglomerat, dar nu putem accepta ideea ca sistemic e un fenomen si sa acceptam acest fenomen de anchete care treneaza, respectiv judecati care fie treanaza, fie daca au fost dezlegate prin decizii, nu se redacteaza hotararea”, a adaugat Predoiu.

Marti, Catalin Predoiu ar urma sa anunte propunerile sale pentru sefia Parchetului General, DNA si DIICOT.

Mai mult despre:

Comentarii: