„Nu razboiului! Ce vedem este agonia unui om pe moarte”. Proteste ample in Rusia, fortele de represiune au arestat peste 1.600 de oameni

externe

Politia a retinut joi peste 1.600 de rusi care au protestat impotriva operatiunii militare multiple a Rusiei in Ucraina, informeaza Reuters.

Printre cei care se opun razboiului se afla vedete pop rusesti, jurnalisti, un comediant de televiziune si un fotbalist.

Pana la ora 19.30 GMT, politia retinuse 1.667 de persoane la mitinguri din 53 de orase, a declarat monitorul drepturilor OVD-Info, fiind cel mai mare numar de la zdrobirea de anul trecut a retelei criticului incarcerat al Kremlinului, Alexei Navalny.

Protestatarii au sfidat un avertisment emis joi de Comitetul de Investigatii, un fel de raspuns rusesc la FBI, care ameninta in mod explicit cu actiuni penale si chiar cu inchisoarea pentru persoanele care cheama sau participa la proteste.

„Am fost retinuta in timp ce ieseam din casa”, a scris pe Telegram Marina Litvinovici, o activista din Moscova, dupa ce joi dimineata a facut apel la rusi intr-o postare pe Facebook sa protesteze mai tarziu in acea seara.

„Vom curata aceasta mizerie in anii urmatori. Nici macar noi. Ci copiii si nepotii nostri”, a spus ea in momentul in care a anuntat protestul. „Tot ce vedem este agonia unui om pe moarte. Din pacate, Rusia este in agonie”.

Sute de oameni s-au adunat in orase precum Moscova, Sankt Petersburg si Ekaterinburg, scandand sloganuri precum „Nu razboiului!” si tinand in maini pancarte improvizate. O persoana a fluturat un steag ucrainean.

Politia din Moscova a declarat ca a retinut 600 de persoane. Autoritatile din capitala au interzis orice forma de protest, invocand pandemia COVID-19.

Din inchisoare, unde a aparut la o audiere, Navalny a condamnat razboiul ca fiind o incercare a Kremlinului de a distrage atentia de la problemele interne, cum ar fi saracia, desi nu a fost clar daca a inteles intreaga amploare a invaziei din spatele gratiilor.

„Sunt impotriva acestui razboi … A fost declansat pentru a ascunde jaful cetatenilor Rusiei … si acest razboi va duce la un numar enorm de victime de ambele parti, la vieti ruinate si la o continuare a saracirii cetatenilor rusi”, a declarat activistul anticoruptie.

Manifestarile de opozitie fata de razboi nu au fost deseori indreptate in mod deschis impotriva lui Putin.

Disidenta a venit surpinzator din partea unor figuri de mainstream, cum ar fi Ivan Urgant, unul dintre cei mai faimosi comedianti de televiziune din Rusia, care a scris pe Instagram: „Frica si durere. NU RAZBOIULUI”.

Maxim Galkin, un prezentator de televiziune si cantaret, a spus: „Nu, nu, nu: Am luat legatura cu rudele si prietenii mei din Ucraina inca de dimineata! Nu pot explica in cuvinte ce simt! Cum este posibil asa ceva! Niciun razboi nu poate fi justificat! Nu razboiului!”

Printre protestatari s-au numarat Fedor Smolov, fotbalist al echipei nationale de fotbal a Rusiei, fostul jucator de fotbal nr. 1 in tenis, Evgheni Kafelnikov, si laureatul premiului Nobel Dmitri Muratov, redactor-sef al ziarului Novaya Gazeta.

Autoritatea de reglementare a telecomunicatiilor din Rusia a avertizat joi organizatiile media sa nu difuzeze ceea ce a descris drept „informatii false” despre operatiunea militara masiva a Moscovei impotriva Ucrainei si a amenintat ca va bloca continutul ofensator.

Autoritatea de reglementare a comunicatiilor de stat din Rusia, Roskomnadzor, a declarat intr-o declaratie ca a considerat informatiile din surse oficiale rusesti ca fiind de incredere.

Mai mult despre: ,

Comentarii: