Nu s-a mai intamplat de la „Martea neagra”. Un nou mesaj extern foarte puternic privind legile justitiei

news

Secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, i-a trimis, vineri, o scrisoare presedintelui Klaus Iohannis prin care il indeamna sa ceara punctul de vedere al Comisiei de la Venetia in ceea ce priveste modificarile aduse de Parlamentul Romaniei legilor justitiei.

„Domnule presedinte, Consiliul Europei este angajat sa ofere prioritate in colaborarea cu statele membre pentru a intari independenta si impartialitatea justitiei in Europa. Din acest motiv am urmarit cu atentie procesul legislativ care a condus, in aceasta saptamana, la adoptarea, de catre Parlamentul Romaniei, la trei texte referitoare la justitie (texte despre Consiliul Superior al Magistraturii, despre statutul judecatorilor si procurorilor si despre organizarea structurilor judiciare).

Sunt constient ca aceste reforme sunt dezbatute pe larg de partile implicate si de societatea din Romania, in general. In spiritul Planului de Actiune al Consiliului Europei pentru consolidarea independentei si impartialitatea justitiei, adoptat in 2016 de cele 47 de state membre, inclusiv de Romania, este important ca in implementarea reformelor in sistemul judiciar, statele membre sa foloseasca toate instrumentele si mecanismele puse la dispozitie de organizatie”, se arata in scrisoarea adresata presedintelui Iohannis de catre secretarul general al Consiliului Europei, citata de news.ro.

Thorbjorn Jagland este de parere ca un punct de vedere al Comisiei de la Venetia ar oferi o mai mare claritate asupra compatibilitatii textelor de lege cu standardele fundamentale ale statului de drept, astfel ca indeamna Romania sa se adreseze Comisiei.

„Acest lucru ar ajuta Romania in munca sa si ar fi complementar cu evaluarea urgenta a acestor texte, evaluare pregatita de Grupul Statelor impotriva Coruptiei (GRECO) la capitolul standardelor anticoruptie”, mai spune Thorbjorn Jagland.

Un asemenea mesaj din partea Consiliului Europei a mai fost trimis in urma cu cinci ani, dupa „Martea neagra”.

In 11 decembrie, Grupul de state impotriva coruptiei (GRECO) din cadrul Consiliului Europei a decis sa ceara Romaniei ca pana in 15 ianuarie 2018 sa prezinte informatii in legatura cu modificarile la legile justitiei, care sa fie analizate la reuniunea GRECO din martie, anuntand ca vor fi facute evaluari urgente ale proiectelor privind sistemul judiciar, fiind declansata ”procedura ad-hoc in circumstante exceptionale”.

GRECO a decis sa efectueze evaluari urgente ad-hoc ale proiectelor de legi privind sistemul judiciar din Romania si asupra a doua proiecte de legi privind reorganizarea Curtii Supreme si a Consiliului National al Judecatii din Polonia.

In comunicatul Consiliului Europei se precizeaza ca este pentru prima data cand GRECO utilizeaza articolul 34 din Regulamentul sau de procedura, introdus recent pentru a permite o „procedura ad-hoc in circumstante exceptionale”. Aceasta regula poate fi aplicata atunci cand o reforma institutionala, o initiativa legislativa sau o modificare procedurala poate duce la ”incalcarea grava” de catre membru al Consiliului Europei a unui standard anticoruptie care a facut obiectul unei runde de evaluare GRECO.

Grupul a cerut sefilor delegatiilor din Romania si Polonia sa prezinte pana la 15 ianuarie 2018 informatii cu privire la aceste proiecte de legi, pentru pregatirea rapoartelor de evaluare ad-hoc.

In ceea ce priveste Romania, comunicatul subliniaza ca au fost exprimate preocupari serioase de catre mai multe institutii si actori din Romania si din strainatate ca modificarile la legile justitiei, adoptate in regim de urgenta, ar putea pune in pericol eficienta luptei impotriva coruptiei si ar submina independenta sistemului judiciar.

Cu doua zile mai devreme, Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, anunta, intr-un scurt mesaj pe Facebook, ca a prezentat Comisiei de la Venetia, la o sesiune de lucru, modificarile aduse legilor justitiei.

Anterior, Toader s-a intalnit cu ambasadorii Statelor Unite, Canadei, Belgiei, Frantei, Germaniei, Marii Britanii, Olandei, Sloveniei si Suediei, care au transmis preocuparea cu privire la proiectul de legi privind reforma justitiei dezbatut in Parlament, precum si „dorinta ferma” ca Romania sa continue procesul de consolidare a statului de drept, independentei justitiei si luptei impotriva coruptiei.

De asemenea, ambasadorii statelor membre UE au subliniat importanta unui proces de consultare amplu si deschis cu toate partile interesate, incluzand solicitarea avizului Comisiei de la Venetia.

Procurorul general Augustin Lazar, care a acuzat tentative ale unor puteri ale statului de a lipsi procurorii romani de independenta, pe cai dubioase, prin proiecte si proceduri parlamentare viciate ori prin manopere dolosive puse la cale in cercuri politice cu interese impotriva infaptuirii justitiei penale, a declarat vineri ca este absolut obligatoriu un punct de vedere al Comisiei de la Venetia asupra modificarilor legilor justitiei.

„Toata lumea e ingrijorata si e firesc. Este nevoie de un punct de vedere autorizat al Comisiei de la Venetia. Dar intr-o asemenea procedura urgenta va dati seama ca aceasta inseamna ca exista o vointa ca in cateva zile sa se intample ceva si avem legi noi care, fara indoiala, vor pune independenta justitiei sub un semn de intrebare”, a declarat Lazar.

La randul lor, Forumul Judecatorilor si Asociatia Procurorilor au cerut Parlamentului sa nu adopte pachetul de modificare a legilor justitiei, aratand ca „singura solutie pentru depasirea acestei situatii critice este reluarea dialogului, bazata pe principiile transparentei institutionale, astfel incat modificarea acestor legi, fundamentale pentru functionarea statului de drept, sa se faca numai in urma unor studii de impact, a unei consultari reale a societatii civile, a Consiliului Superior al Magistraturii, corpului magistratilor, Comisiei de la Venetia”.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: