Nu s-a terminat inca. Presedintele poate actiona impotriva deciziei CCR in cazul Kovesi: „In momente atat de tulburi, presedintele are legitimitate constitutionala sa intervina”

politica

Ion Stelian, membru in Comisia speciala pentru legile justitiei, a declarat, miercuri, ca presedintele Klaus Iohannis ar putea sa nu tina cont de decizia CCR in cazul in care seful statului ar putea fi obligat sa o revoce pe Laura Codruta Kovesi.

„Am aflat si noi in urma cu putin timp in legatura cu decizia CCR mult asteptata. In ceea ce ne priveste, din pacate, nu putem spune ca ne surprinde foarte tare. Am vazut in ultima perioada o insiruire intreaga de decizii CCR care par a ajuta consistent puterea actuala. Sunt obligatorii deciziile CCR, trebuie sa le respectam, dar putem sa ne permitem sa le si comentam si putem sa le aducem si critici unei institutii care pe zi ce trece arata tot mai clar ca judecatorii CCR sunt numiti politic. Pana nu vedem motivarea, noi nu am gasit argumente decat in mod contrar. Ne asteptam la o solutie de respingere, nu vedem un conflict de natura constitutional si nu vedem faptul ca presedintele si-a exercitat pur si simplu o prerogativa legala constituie o incalcare a Constitutiei. Se incearca luare unor atributii importante ale presedintelui, confiscarea, daca vreti, ale unor atributii”, a spus deputatul USR, Ion Stelian, citat de Mediafax.

Intrebat daca presedintele ar putea sa refuze sa puna in aplicare decizia CCR, Ion Stelias a spus: „Eu va pot spune ca un presedinte foarte jucator, in momente atat de tulburi care afecteaza democratia si statul de drept in Romania poate lua in calcul si o astfel de varianta pentru ca are o legimitate Constitutionala. (…) Nu exista nicio cale de atac, dar la fel nu exista nicio modalitate de constrangere a presedintelui sa se supuna acestei decizii”, a mai spus deputatul USR.

Curtea Constitutionala a decis ca exista un conflict institutional, dupa ce Guvernul a sesizat un posibil conflict intre Executiv si Presedintie, ca urmare a faptului ca presedintele Klaus Iohannis a refuzat sa o revoce pe Laura Codruta Kovesi, procuror sef al DNA.

Curtea Constitutionala a admis, cu majoritate de voturi, ca exista un conflict inytre presedinte si ministrul Justitiei, Tudorel Toader, din cauza refuzului sefului statului de a o revoca din functie pe Laura Codruta Kovesi.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android

Comentarii: