Nu scapam. Germania si Franta doresc impartirea URGENTA a 120.000 de IMIGRANTI intre tarile UE

news

Germania si Franta vor transmite institutiilor europene propuneri comune pentru organizarea primirii refugiatilor, repartizarea lor ‘echitabila’ in Europa prin cote obligatorii si revizuirea normelor in vederea consolidarii sistemului european de azil, transmit agentiile internationale de presa, citand un comunicat emis miercuri de presedintia franceza si o declaratie acordata concomitent la Berna de cancelarul german Angela Merkel.

Conform textului difuzat de Palatul Elysee, aceasta initiativa franco-germana mai cuprinde propuneri privind repatrierea imigrantilor ilegali carora nu le-a fost aprobata cererea de azil si sustinerea cooperarii cu tarile de origine si de tranzit ale imigrantilor.

‘Am vorbit dimineata cu presedintele francez, iar pozitia franco-germana pe care o vom transmite institutiilor europene este ca am cazut de acord sa respectam principiile de baza, si anume ca aceia care au nevoie de protectie (…) sa o primeasca si ca avem nevoie de cote obligatorii in interiorul Uniunii Europene pentru a ne imparti responsabilitatile — este principiul solidaritatii’, a declarat cancelarul Angela Merkel in timpul unei vizite in Elvetia, citata de Agerpres.

‘Guvernul german considera ca abordarea de la Dublin (care reglementeaza examinarea cererilor de azil in Europa n. red.) nu mai functioneaza, pentru ca la frontierele noastre externe sosesc atat de multi refugiati ca nu mai putem lasa Italia sau Grecia singure cu aceasta sarcina (…) si atunci nici alte trei state, respectiv Suedia, Austria si Germania, nu pot fi lasate singure cu partea leului din aceasta sarcina’, astfel si-a motivat Angela Merkel pozitia privind instituirea cotelor obligatorii, invocand argumentele ‘corectitudinii si solidaritatii’, precum si valorile crestine conform carora toti oamenii aflati in pericol au dreptul la protectie.

‘Evident ca forta economica joaca un rol aici, la fel ca si marimea tarii, dar altfel (fara cote obligatorii) nu vom putea rezolva aceasta problema’, a apreciat in continuare sefa executivului german. Ea a tinut totusi sa precizeze ca refugiatii care vin in Europa doar din ratiuni economice nu pot pretinde sa primeasca protectie si vor trebui repatriati in tarile lor.

Astfel, Uniunea Europeana ar urma sa acorde azil numai refugiatilor proveniti din zone de conflict, precum Siria sau Afganistan, sau din tari unde exista regimuri opresive, anterior Parisul si Berlinul evocand si posibilitatea ca la nivel european sa fie elaborata o lista cu tari ‘sigure’, de unde sa nu poata fi primiti refugiati.

Cei care ‘fug de razboaie si persecutii au nevoie de protectie internationala’, care trebuie sa li se acorde in baza conventiilor de la Geneva’, se mentioneaza de asemenea in comunicatul presedintiei franceze, care considera ca ‘Europa trebuie sa-i protejeze pe cei pentru care ea este ultima speranta’.

Propunerea repartizarii refugiatilor prin cote obligatorii nu a intrunit suficient sprijin in cadrului Consiliului European din luna iunie, intrucat mai multe tari, in special din Europa de Est, nu au agreat-o, liderii europeni convenind atunci in schimb ca statele lor sa preia in mod ‘voluntar’ 60.000 de refugiati in urmatorii doi ani.

Dar pana la ora actuala statele membre si-au manifestat disponibilitatea de a prelua in total doar 32.256 de refugiati. Potrivit unei surse europene, cum o eventuala instituire a unui mecanism al cotelor obligatorii va cere timp, executivul comunitar ar urma sa propuna repartizarea ‘urgenta’ a inca 120.000 de imigranti ilegali, in timp ce presedintele Consiliului European, Donald Tusk, a vorbit despre 100.000.

Conform ultimelor date publicate de Organizatia Internationala pentru Migratie (OIM), numarul refugiatilor veniti din Africa, Orientul Mijlociu si Asia care au reusit de la inceputul acestui an sa ajunga in Europa traversand Marea Mediterana a depasit 350.000.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: