Nu se potolesc, distrug totul. Dragnea-Dancila vin cu o noua ordonanta, toate fondurile europene risca sa fie blocate

news

Surse guvernamentale anunta ca Guvernul pregateste o noua ordonanta care ar putea duce la blocarea accesarii fondurilor europene. Pretextul este „simplificarea” a procedurilor de achizitie publica.

Potirvit g4media.ro, prin noua ordonanta urmeaza a fi modificate Legea achizitiilor publice 98/2016 si OUG 98/2016 care reglementeaza controlul ex-ante, cel privitor la controlul documentatiei pentru achizitiile publice pe fondurile europene. Decizia vine dupa ce, prin celebra ‘ordonanta a lacomiei’, OUG 114/2018, guvernul a mutat deja controlul modului in care se desfasoara achizitiile pentru licitatiile care vizeaza accesarea de fonduri europene, de la Agentia Nationala de Achizitii Publice – ANAP – la Autoritatile de Management.

Pana acum, controlul documentatiei pentru fiecare licitatie publica era realizat la nivelul ANAP, iar Autoritatile de Management verificau conformitatea derularii procedurilor de atribuire, lucru care va fost anulat la finalul anului trecut. OUG 114/2018 nu detalia insa cum urmau sa indeplineasca Autoritatile de Management toate procedurile, amanunte care ar fi detaliate in ordonanta care urmeaza a intra in sedinta viitoare de guvern.

Doar ca, o data cu stabilirea persoanelor responsabile si a modului in care se face verificarea documentatiei pentru lansarea procedurilor de achizitie, se introduc termene. Teoretic, acestea ar accelera procedurile si ar duce la realizarea mai rapida a unora dintre investitii. Termenele nu ar trebui sa depaseasca 10 zile, in total, cu contestatii si clarificari, in conditiile in care acum, pentru realizarea unui dosar acceptabil de UE exista situatii in care procedura dureaza si doua-trei luni, in functie de complexitatea problemei.

Responsabili cu fondurile europene din ministerele de resort au declarat ca simplificarea procedurilor de achizitie – desi o masura buna in sine – lasa usa deschisa pentru abuzuri si, in consecinta, pentru refuzarea platilor de catre Uniunea Europeana. Implicit, in prezenta unor asemenea abuzuri, decontarea cheltuielilor va fi facuta din bugetul national daca executivul european va refuza platile.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: