Nu Siria si Coreea de Nord sunt cele mai mari pericole. Administratia Trump trebuie sa ia urgent masuri impotriva unei amenintari mult mai mari

analize

Presedintele Trump si consilierii lui privesc, pe buna dreptate, spre amenintarile venite din Siria si Coreea de Nord. Cele doua se fac vinovate de atrocitati asupra drepturilor omului, prezinta risc mare de violente si destabilizare.

Razboiul civil din Siria a creat deja milioane de refugiati, a reaprins boli care au fost crezute disparute (de exemplu, poliomielita) si tara a devenit un refugiu pentru teroristi de la Statul Islamic. Si, totusi, scrie Washington Post, nu aceste tari sunt cele mai mari amenintari.

Fostul ambasador israelian in Statele Unite, Michael Oren, un renumit istoric, a scris recent:

„Acordurile-cadru cu Coreea de Nord si Siria, incheiate in 1994 si 2013, au fost similare in multe feluri. Ambele au recunoscut ca regimurile poseda deja arme de distrugere in masa sau cel putin mijloacele de a le produce. Ambele acorduri au presupus ca regimurile vor preda arsenalele sub un tratat international si vor deschide facilitatile pentru inspectii. Si in ambele cazuri s-a crezut ca aceste state represive, daca situatia este gestionata in mod corespunzator, ar putea fi aduse in comunitatea natiunilor”.

Toate aceste ipoteze au fost gresite. Istoricul lauda administratia americana pentru loviturile din Siria si pentru trimiterea de nave sa patruleze in apropiere de Coreea de Nord, dar pericolul din aceste state este de o magnitudine mai mica decat cel din Iran, fara de care presedintele sirian, Bashar al- Assad, nu va ramane la putere.

Iranul ar putea urma exemplul sirian si nord-coreean si „sa triseze”. De exemplu, in timp ce se bucura de sute de miliarde de dolari dupa ridicarea sanctiunilor, Iranul poate adera la acord si dezactiva parti din instalatiile sale nucleare, mai degraba decat sa le demonteze. Poate dezvolta noi tehnologii pentru producerea de bombe atomice in timp ce testeaza rachetele balistice intercontinentale. Poate continua masacrarea sirienilor, irakienilor si yemenitilor si sa finateze grupari precum Hamas si Hezbollah.

Oren sugereaza atat democratilor, cat si republicanilor americani sa angajeze experti externi. Congresul si administratia Trump trebuie sa ia rapid atitudine in fata Iranului. Anul trecut, Iran Air a semnat contracte ferme cu Airbus (100 de avioane) si Boeing (80 de avioane). Acum, administratia americana trebuie sa faca tot posibilul pentru a bloca aceste acorduri, pentru ca Iranul reprezinta un pericol mult mai mare decat Siria si Coreea de Nord.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: