„Nu suntem sclavi, colonizati/ Timmermans cu are legatura cu realitatea”. Mesaje demente ale PSD fata de scrisoarea Comisiei Europene

politica

Reprezentanti de seama ai PSD au reactionat violent fata de noua scrisoare a lui Frans Timmermans, prim-vicepresedinte al Comisiei Europene, in care se vorbeste de activarea unor noi masuri impotriva Bucurestiului daca modificarile la codurile penale intra in vigoare.

„Un mesaj care nu are legatura cu realitatea. Timmermans vorbeste de amendamente adoptate in data de 24, nu a fost adoptat nici un amendament pe data de 24, singurul lucru care s-a facut s-au eliminat amendamentele neconstitutionale. Iata o lipsa de legatura cu realitatea”, a declarat Eugen Nicolicea pentru Europa Libera.

Potrivit acestuia, scrisoarea lui Timmermans intra in contradictie chiar cu ce a solicitat presedintele Iohannis.

„Domnul presedinte Iohannis a spus ca nu poti sa abrogi lucruri care au fost aprobate de Curte. Cum putem sa abrogam la solicitarea domnului Timmermans? Este contrazis chiar de presedintele Romaniei. Daca domnul Timmermans spune ceva, iar domnul Iohannis il contrazice, luati legatura cu cei doi sa vedeti care e rupt de realitate”, a adaugat Nicolicea.

Oana Florea (PSD), membra a Comisiei Juridice din Camera Deputatilor, afirma ca pozitia vicepresedintelui Comisiei Europene este eronata.

„Intre domnul Timmermans si Curtea Constitutionala, eu cred Curtea Constitutionala din Romania. Romania este un stat suveran, independent, acele modificari au trecut printr-o dezbatare parlamentara si au fost verificate de CCR. Nu trebuie sa se schimbe ceva in Parlament, atata timp cat noi facem lucrurile transparent cu dezbarere, cu respectarea Constitutiei Romaniei, nu trebuie sa ascultam de domnul Timmermans, care e in campanie electorala. Ce anume va deranjeaza, domnule Timmermans?”, a afirmat Oana Florea pentru Europa Libera.

Catalin Radulescu, zis si ”Mitraliera”, da vina pe presedintele Iohannis pentru scrisoarea primita din partea oficialilor europeni. Deputatul sustine ca seful statului e cel care doreste ca tara noastra sa fie sanctionata.

„Parlamentul e suveran, noi suntem o tara independenta si suverana. Trebuie sa fim fermi, suntem niste parteneri, nu sclavi, colonizati. Suntem alesi de popor. Am vrea sa aflam cine a facut rapoartele pe MCV. Cine a facut aceste rapoarte din Romania, cine a trimis aceste mesaje, cine a spus despre Romania ca se intampla ce se intampla”, a spus Radulescu pentru Europa Libera.

La final, el a precizat ca Parlamentul „nu va tine cont” de punctul de vedere al lui Timmermans.

Scrisoarea lui Timmermans

Purtatorul de cuvant al Comisiei Europene, Margaritis Schinas, a anuntat, luni, ca prim-vicepresedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a transmis o scrisoare presedintelui Klaus Iohannis, premierului Viorica Dancila si presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului, in care avertizeaza ca CE va declansa „fara intarziere” ”Rule of law Framework” (Cadrul UE pentru Statul de Drept)”, procedura care precede activarea Articolului 7, daca intra in vigoare modificarile aduse Codurilor penale. Acestea au menirea de a-i scapa pe Dragnea si pe alti inculpati cu gulere albe de puscarie.

Purtatorul de cuvant al Comisiei Europene a confirmat scrisoarea transmisa de prim-vicepresedintele CE, aratand ca pasii inapoi facuti de autoritatile romane prin modificarea Codurilor penale vor putea determina declansarea ”Rule of law Framework” (Cadrul UE pentru Statul de Drept)”, o procedura si mai dura decat Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV).

„Preocuparile principale se refera la evolutiile care interfereaza cu independenta judiciara si lupta eficienta impotriva coruptiei, inclusiv protectia intereselor financiare ale UE si, in special, a amendamentelor recent adoptate la Codul penal, care risca sa creeze o situatie de impunitate de facto pentru infractiuni. Legislatia posibila pentru a permite recursurile extraordinare ar agrava situatia statului de drept”, a afirmat purtatorul de cuvant al Comisiei Europene.

In cazul in care nu vor fi facute in scurt timp imbunatatiri sau daca vor fi luate noi masuri negative, precum promulgarea celor mai recente amendamente la Codurile penale, Comisia va declansa fara intarziere Cadrul pentru statul de drept si va suspenda Mecanismul de Cooperare si Verificare, potrivit oficialului european.

„De asemenea, Comisia isi rezerva competentele in calitate de gardian al tratatelor si nu va ezita sa lanseze rapid proceduri privind incalcarea dreptului comunitar atunci cand este necesar. Obiectivul Comisiei ramane sa ajute autoritatile romane sa gaseasca solutii la problemele statului de drept. Comisia este pregatita sa se angajeze intr-un dialog activ si constructiv cu autoritatile romane si sa colaboreze pentru o Romanie mai puternica in Uniunea Europeana”, a adaugat purtatorul de cuvant al CE, citat de hotnews.ro.

In documentul transmis autoritatilor romane si datat 10 mai, Frans Timmermans arata ca in ultimele luni Comisia Europeana a fost nevoita sa revina frecvent asupra problemei statului de drept in Romania.

„Cu fiecare aceasta ocazie, Comisia a subliniat ca se fac pasi facuti inapoi de la progresele ]nregistrate in ultimii ani. Problemele pe care le-am identificat si recomandarile facute pentru a linisti ingrijorarile aparute nu au fost luate in seama. Aceeasi lipsa de dorinta a fost consemnata si in privinta recomandarilor facute de Comisia de la Venetia si de GRECO. Din nefericire, ultimele evolutii din Romania au amplificat si mai mult problemele existente privind domnia legii”, subliniaza prim-vicepresedintele Comisiei Europene.

El aminteste ca in Mecanismul de Cooperare si Verificare din noiembrie 2018, Comisia a stabilit o cale clara de urmat – oprirea acestui trend negativ si punerea angajamentelor si eforturilor Romaniei din nou pe calea cea buna. „Urmarea acestei cai inseamna ca masurile ce urmeaza a fi luate sunt pregatite cu o consultare adecvata si, daca este necesar, cu ajutor al expertilor din afara tarii. Astfel, s-ar evita riscurie ca masurile luate sa fie incompatibile cu legile UE si instrumentele anticoruptie internationale, sau cu recomandarile Mecanismului de Cooperare si Verificare si ale Comisiei de la Venetia”.

Potrivit lui Timmermans, Comisia Europeana, de la toate nivelurile, a facut apel la autoritatile romane sa recurga la astfel de abordari pozitive intr-o serie de intalniri, scrisori si discutii in ultimele sase luni, dar, din nefericire, nu s-a ales aceasta cale.

„Comisia, respectand deplin suveranitatea Romaniei si punand in practica responsabilitatile de garant al tratatelor, inclusiv al valorilor pe care este fondata Uniunea Europeana, intr-o maniera obiectiva si nepartinitoare, a identificat, la acest moment, urmatoarele puncte de ingrijorare privind domnia legii in Romania:

In privinta independentei Justitiei, raportul MCV din noiembrie 2018 a descoperit probleme serioase privind reducerea garantiilor prevazute de lege pentru independenta sistemului de justitie.

Ordonantele de guvern ce au modificat legile justitiei emise dupa aceea au amplificat ingrijorarile. De exemplu, autoritatile romane au implementat un sistem disciplinar strict si exhaustiv si noi raspunderi pentru magistrati.

Daca se adauga aparitia sectiei speciale pentru anchetarea magistratilor si cu activitatea recenta a Inspectiei Judiciare, rezultatul este inspaimantator pentru magistrati din punct de vedere a independentei lor.

In ce priveste lupta efectiva impotriva criminalitatii, exista un trend clar de subminare a autoritatilor, in special Inalta Curte de Casatie si Justitie si Directia Nationala Anticoruptie, esentiale in lupta impotriva coruptiei. Acest trend indica lipsa unei colaborari corecte intre institutiile statului, afectand eficienta si independenta sistemului judiciar.

Aceasta lipsa de cooperare s-a vazut si in cazul procedurilor controversate de numire in functii, afectand increderea in sistem. Recomandarile facute de mult timp de Comisie pentru implementarea, in sistemul procuraturii, de proceduri pe baze solide si independente continua sa fie ignorate.

Modificarile adoptate de Parlamentul roman pe 24 aprilie 2019 la Codul Penal, Codul de Procedura penala si legile privind coruptia se adauga la aceste ingrijorari”.

Timmermans mai spune ca in schimburile de mesaje, in intalnirile si dialogurile tehnice avute acum cateva saptamani cu autoritatile romane a avut ocazia sa prezinte principalele ingrijorari ale Comisiei, dar, in pofida acestor eforturi, multe ingrijorari au fost ignorate in proiectele de lege adoptate si raman de actualitate, precum:

Reducerea perioadei de prescriptie: pentru infractiuni cu pedepse intre 10 si 20 de ani si intre 5 si 10 ani, termenul pentru a obtine o condamnare finala ar fi in principiu reduc cu doi ani. Acest amendament poate duce, in multe cazuri, la atingerea termenului de prescriptie inainte ca ultima instanta sa aiba posibilitatea sa judece. Asta inseamna ca multe infractiuni pot ramane nepedepsite, inclusiv infractiuni care, potrivit legilor UE, ar trebui pedepsite cu sanctiuni eficiente, proportionale si cu efect de descurajare ( cum ar fi falsificarea de modeta, abuz de piata si pronografie infantila.

Reducerea pedepselor pentru anumite fapte comise in exercitiul functiei publice, precum abuzul in serviciu. Amendamentul prevede ca, in aceste cazuri, daca suspectul plateste beneficiile materiare primite in anumite infracsiuni de coruptie inainte de proces, sentinta cu inchisoarea este redusa la jumatate. Acest lucru va avea impact asupra duratei sentintelor cu inchisoarea in astfel de cazuri si asupra caracterului preventiv al prevederilor legii penale.

Oficialul CE avertizeaza ca, „in lumina acestor ingrijorari majore, daca masurile necesare nu sunt luate in scurt timp, sau daca sunt facuti noi pasi inapoi, cum ar fi promulgarea noilor amendamente la codurile penale, Comisia va declansa fara intarziere ”Rule of law Framework” (Cadrul UE pentru Statul de Drept)”.

Procedura – care prevede un dialog de corectare a problemelor si evitarea a declansarii Articolului 7 al Tratatului Uniunii Europene – ar inlocui, cat timp este in desfasurare, Mecanismul de Coooperare si Verificare.

„Tintele si recomandarile MCV vor fi abordate in Cadrul pentru Statul de Drept. Bineinteles, Romania ramane obligata sa respecte angajamentele luate la momemntul aderarii, iar criteriile MCV raman pana cand sunt indeplinite in mod satisfacator si in totalitate”.

„In plus, Comisia isi rezerva dreptul de a se folosi de calitatea de garant al Tratatelor si nu va ezita sa deschida imediat procedurile prevazute de Articolul 258 al Tratatului Uniuniii Europene impotriva oricarei incalcari a legilor UE pe care le identifica. Obiectivul Comisiei este sa ajute autoritatile Romane sa gaseasca solutii la problemele privind domnia legii care au aparut si sa se revina la efectuarea de progrese in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare, asa cum Romania s-a angajat. In primul rand, este vorba de interesul poporului roman, dar este si in interesul UE, ca intreg. Ca intotdeauna, Comisia este pregatita sa intre intr-un dialog activ si constructiv cu autoritatile romane si sa colaboreze pentru o Romanie mai puternica in Uniunea Europeana”, mai arata Timmermans in scrisoarea transmisa oficialilor romani.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: