„Nu ti-e rusine?! L-as intreba, daca l-as banui ca mai are vreo urma de rusine!” – Senatorul care a initiat Legea darii in plata il ataca furios pe Isarescu

news

Senatorul PNL Daniel Zamfir, initiatorul Legii in plata, a lansat luni un atac dur la guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, pe care il acuza ca ia apararea bancilor care s-ar fi sustras de la plata impozitului pe profit. 

„Nu ti-e rusine?, l-as intreba, daca l-as banui ca mai are vreo urma de rusine!”, arata Zamfir intr-un comunicat de presa intitulat „Invataturile unui neinitiat dupa lectiile lui Guru Isarescu”. Zamfir pleaca de la raspunsul dat de Isarescu la cererea sa oficiala de a primi lista celor 31 de banci care, potrivit ministrului Finantelor, n-au platit nici un impozit pe profit in ultimii cinci ani.

Iata comunivatul integral:

„Am lasat sa treaca doua zile dupa declaratiile guvernatorului Isarescu pentru a elimina tentatia de a-i raspunde — in calitate de neinitiat — marelui Guru al finantelor romanesti in termeni pe care i-ar fi meritat.

Declaratiile pe scurt sunt suprinse aici:

https://www.bancherul.ro/sa-ne-vedem-lungul-nasului-in-mater…

De ce a sarit ca ars dl Isarescu?

1. Pentru ca am cerut, in calitate oficiala de presedinte al Comisiei Economice din Senat, lista celor 31 de banci care, potrivit ministrului Finantelor, in ultimii cinci ani n-au platit niciun leu impozit pe profit in aceasta tara.

2. Pentru ca am cerut datele financiare ale IFN-urilor si ale colectorilor de creante care ani de zile si-au facut de cap in Romania sub protectia unei Banci Nationale care a sustinut ca IFN-urile nu-s treaba ei.

Tot astfel, nici situatia celor 31 de banci nu e treaba BNR! N-a vazut, n-a auzit, n-a sesizat pe nimeni!

Nu trebuie sa fii initiat in banking ca sa citesti Legea 31/1990 (art 153 indice 22 aliniatele 1,4 si 5) si sa afli ca era treaba BNR sa constate daca, in urma pierderilor cumulate, bancile ar fi trebuit ori sa aduca bani de acasa, ori sa fie dizolvate.

O fi fost treaba BNR cand 17 banci in frunte cu Bancorex au dat faliment pagubind milioane de oameni? Doarme linistit dl Isarescu cand stie ca timp de 10 ani pentru fiecare litru de motorina noi romanii am platit 10 centi numai ca sa acoperim gaura Bancorex? Sigur ca Guru doarme! Numai neinitiatii se mai framanta pentru asemenea ‘amanunte’.

‘Rolul nostru ca specialisti, zice dl Isarescu, este sa incercam sa explicam sensibilitatea si complexitatea activitatii bancare’. Ma gandeam, ca neinitiat ce sunt, ca rolul lui principal era sa supravegheze activitatea bancilor si sa vada daca trag teapa romanilor scotand profituri uriase in afara tarii. Daca practica la noi dobanzi de vreo 3 ori mai mari decat in tarile-mama? Chiar nu au vazut specialistii de la BNR ca bancile din Romania se imprumuta cu dobanzi uriase de la banca-mama tocmai ca sa inregistreze pierderi aici la noi?

Sigur ca situatia este ‘sensibila si complexa’ pentru un guvernator care timp de 27 de ani a trait intr-o totala cardasie cu toate relele sistemului bancar tronand peste ele si emitand de la inaltime considerente arogante catre natiunea de neinitiati!

Din acelasi registru, dl Isarescu face din nou trimitere la Legea care l-a tulburat profund: Darea in plata! Nu legea i-a ajutat pe imprumutatii in pragul dezastrului, zice Guru, solutionarea situatiilor dramatice a venit in urma simplului sfat dat de el ca oamenii sa negocieze cu bancile. ‘Nu ti-e rusine?’, l-as intreba, daca l-as banui ca mai are vreo urma de rusine! Toate negocierile cu bancile de pana la aparitia Legii n-au fost altceva decat noi mijloace de a-i impovara si mai mult pe imprumutati, in beneficiul bancilor.

Da, e adevarat, dupa aparitia Legii Darii in plata bancile au negociat pentru ca aparuse, cum spuneam atunci, levierul care sa le oblige sa negocieze cu adevarat! Decizia istorica a Curtii Constitutionale obliga acum si instantele sa reechilibreze contractele, daca bancile nu fac asta de buna voie! Specialistul Isarescu — mai nou expert si in constitutionalitate — a fost convins tot timpul si a spus public ca Legea va fi declarata neconstitutionala si, ca atare, nu se va aplica.

Tot asa cum, marii specialisti de la BNR, anuntau apocalipsa sistemului bancar:

— cel putin o banca urma sa dea faliment si sa traga alte 3 dupa ea;

— un miliard de euro urma sa fie paguba provocata de aceasta lege (cand a fost invers si bancile au declarat profituri record anul trecut de peste un miliard de euro);

— tinerii vor ajunge sa plece in alte tari pentru a se imprumuta intrucat creditarea va muri in Romania.

E un nou prilej sa afirm ca e nevoie de o analiza profunda a Parlamentului in legatura cu echipa din fruntea BNR si din perspectiva competentei si din perspectiva jocurilor pe care le practica! E, de asemenea nevoie, sa modificam Statul BNR astfel incat sa raspunda si ei, initiatii, pentru faptele lor!

Si mai e ceva, sigur, neinsemnat pt dl Isarescu: il rog cu umilinta neinitiatului in raport cu Guru, sa restituie cele 120 mii euro pe care le-a incasat ca prima pentru pensionarea care nu s-a produs!

Daniel Zamfir,

Senator PNL

Presedinte al Comisiei economice, industrii si servicii”.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: