„Nu urmarim hegemonia”, da asigurari Xi Jinping. Insa nimeni nu-l crede. SUA: „Actiunile Chinei sunt periculoase, provocatoare si nejustificate”

externe

Presedintele Chinei, Xi Jinping, le-a declarat luni liderilor celor zece tari din Asociatia Natiunilor din Sud-Estul Asiei (ASEAN), reuniti la Beijing, ca tara sa nu va recurge la „intimidarea” vecinilor mai mici, transmite Reuters, citat de Agerpres.

„China a fost, este si va fi intotdeauna un vecin bun, un prieten bun si un partener bun al ASEAN”, a spus Xi, citat de presa de stat. El a insistat ca Beijingul nu va urmari niciodata hegemonia si nu va profita de marime pentru a forta state mai mici, ci va coopera cu ASEAN pentru a elimina „interferentele”.

Pretentiile teritoriale ale Chinei in Marea Chinei de Sud, in conflict cu ale altor tari din regiune, au provocat ingrijorare de la Washinton pana la Tokyo, reaminteste agentia citata. Suveranitatea revendicata de Beijing asupra unor teritorii maritime este contestata de alti membri ASEAN – Vietnamul si Filipinele – iar Bruneiul, Taiwanul si Malaezia au la randul lor pretentii.

Filipinele au condamnat joia trecuta „in termenii cei mai duri” actiunile a trei nave din paza de coasta chineza, care – conform autoritatilor de la Manila – au blocat vase de realimentare si au folosit tunuri de apa pentru a le impiedica sa ajunga la un atol ocupat de filipinezi in Marea Chinei de Sud.

Statele Unite au apreciat vineri ca actiunile Chinei sunt „periculoase, provocatoare si nejustificate”. Washingtonul a avertizat ca un atac armat impotriva navelor filipineze va implica angajamentele americane de aparare reciproca. SUA sunt „ferm convinse” ca actiunile prin care China „isi sustine revendicarile expansioniste si ilegale in Marea Chinei de Sud submineaza pacea si securitatea in regiune”, a declarat Ned Price, purtator de cuvant al Departamentului de Stat american.

La summitul ASEAN, presedintele filipinez Rodrigo Duterte a declarat ca „uraste” diferendul si ca respectarea legilor este singura cale de solutionare a disputei. Evenimentele mentionate „nu sunt un semn bun pentru relatiile dintre natiunile noastre”, a spus el.

In acelasi context, Xi a aratat ca tara sa si ASEAN „au alungat amenintarea Razboiului Rece”, in timpul caruia regiunea a fost devastata de concurenta intre superputeri si de conflicte cum ar fi cel din Vietnam, si au mentinut impreuna stabilitatea regionala.

China critica frecvent Statele Unite pentru „mentalitatea de razboi rece” cand Washingtonul isi angreneaza aliatii regionali in reactii la cresterea influentei militare si economice chineze, mentioneaza Reuters.

Presedintele american Joe Biden s-a alaturat prin videoconferinta omologilor sai din ASEAN, in octombrie, si a promis un angajament sporit al SUA in regiune.

La summitul de la Beijing nu a fost prezent niciun reprezentant al Myanmarului, afirma doua surse ale agentiei Reuters. Motivul nu este clar deocamdata, iar un purtator de cuvant al guvernului militar de la Naypyidaw nu a raspuns solicitarilor de a comenta. ASEAN l-a marginalizat pe Min Aung Hlaing, liderul juntei militare din Myanmar, care a condus reprimarea sangeroasa a disidentilor dupa ce a preluat puterea in februarie. Acesta nu a fost inclus in reuniunile virtuale la varf de luna trecuta, dupa ce nu a reusit sa faca progrese in implementarea unui plan de pace convenit. Excluderea de facto din organizatia regionala respectiva este fara precedent, remarca Reuters.

Myanmarul a refuzat sa desemneze in locul lui Min un reprezentant de rang inferior si a acuzat ASEAN ca a renuntat la principiul neamestecului in treburile interne si a cedat la presiunile Occidentului.

Potrivit unor surse diplomatice, China a facut lobby pentru participarea lui Min.

Din ASEAN fac parte statele Brunei, Cambodgia, Filipine, Indonezia, Laos, Malaezia, Myanmar, Singapore, Thailanda si Vietnam.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: