„Nu voi recomanda o rupere de Romania. Presedintele Iohannis dovedeste respect fata de legea internationala”. Pozitia Palestinei dupa incendiul declansat de Dragnea

news

Ambasadorul palestinian in Romania, Fuad Kokaly, rechemat recent la Ramallah, a declarat ca decizia guvernului roman de a adopta un memorandum privind relocarea ambasadei este surprinzatoare si ca intotdeauna vor exista interese in politica.

„Toti ambasadorii palestinieni din tarile europene care au participat la deschiderea ambasadei SUA la Ierusalim au fost rechemati la Ramallah”, explica ambasadorul Statului Palestina la Bucuresti, Fuad Kokaly.

Diplomatul a fost rechemat in data de 16 mai si nu a revenit in Romania nici la aceasta data.

Cat priveste intentia oficialilor romani de a muta ambasada de la Tel Aviv la Ierusalim, ambasadorul spune ca este o decizie surprinzatoare, in contextul relatiilor vechi dintre cele doua state.

„Intentia de a muta Ambasada Romaniei la Ierusalim este o actiune care incalca dreptul international, rezolutiile Consiliului de Securitate al ONU, Conventiei a Patra de la Geneva, deciziile Comisiei Europene si, in general, toate tratatele care guverneaza relatiile dintre state”, a spus Fuad Kokaly, intr-un interviu pentru Mediafax.

Intrebat cum crede ca se vor derula de acum relatiile dintre Romania si Autoritatea Palestina, Kokaly a amintit ca presedintele Romaniei e cel care ia deciziile de politica externa.

„Romania a fost mereu un partener de cursa lunga in relatia cu Palestina. Dupa recunoasterea de catre Romania a Statului palestinian, din noiembrie 1988 si pana acum, intre cele doua tari a existat un dialog constant de la cel mai inalt nivel pana la nivel de experti. Exista un cadru juridic bilateral, in mai multe domenii – politica, educatie, cultura, economie, administratie publica, mass-media. De asemenea, Romania se situeaza pe locul al treilea in ce priveste turismul, Palestina este vizitata anual de peste 60.000 de romani.

In Romania traiesc peste 3.500 de palestinieni, in Palestina sunt peste 700 de romani, fara sa luam in calcul familiile acestora. Iata. In ce ma priveste, asa cum am mai spus, eu nu voi recomanda o rupere de Romania. Si faptul ca domnul presedinte Iohannis, titularul deciziilor de politica externa, adopta o pozitie corecta si dovedeste respect fata de legea internationala este de natura sa ma incurajeze”, a spus ambasadorul.

Acesta a atras insa atentia ca Palestina va folosi toate instrumentele legitime in cazul in care Romania isi va muta ambasada la Ierusalim.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: