„Nu vom permite Chinei sa cumpere companii europene la reducere”. PPE anunta ca trece la actiune

politica

Eurodeputatul PNL Siegfried Muresan, vicepresedinte al Partidului Popular European (PPE), anunta ca PPE va initia masuri in Parlamentul European pentru a impiedica China sa cumpere companii europene. PPE este cel mai mare grup politic din PE.

„Nu vom permite Chinei sa cumpere companii europene la reducere. In timp ce noi suntem ocupati sa achizitionam ventilatoare, masti de protectie si alte echipamente pentru medici, pacienti si populatie, China si alte state din afara UE sunt preocupate sa cumpere la preturi mici in situatie de criza companii europene din domenii strategice.

Nu sunt un adept al protectionismului, dar nu putem accepta ca tari precum China, care nu respecta regulile si standardele democratice, care au actionat netransparent in timpul pandemiei, care nu respecta drepturile propriilor cetateni, libertatea de exprimare si regulile pietei libere, sa profite de piata libera europeana.

Noi, Grupul PPE din Parlamentul European, sustinem toate acele masuri prin care UE si tarile membre sprijina companiile din domenii strategice care au fost cel mai puternic lovite de criza”, a scris Muresan pe Facebook.

Guvernele din Europa ar trebui sa cumpere participatii in companii pentru a elimina amenintarea ca acestea sa fie preluate de China, a avertizat Margrethe Vestager, comisarul european pentru Concurenta, intrucat Bruxelles-ul incearca sa protejeze businessurile europene in fata crizei COVID-19, scrie Ziarul Financiar.

Bruxelles-ul lucreaza deja la o serie de propuneri prin care le ofera tarilor din Uniunea Europeana puteri sporite pentru ca acestea sa blocheze tranzactii initiate de companii de stat, care ar afecta mediul concurential.

„Nu avem nicio problema ca statele sa actioneze ca participanti la piata daca e nevoie – sa cumpere actiuni in companii, atunci cand vor sa opreasca astfel de preluari”, a spus Margrethe Vestager, comisarul european pentru Concurenta si vicepresedinte executiv al Comisiei Europene.

Companiile europene au fost intotdeauna in vizorul chinezilor, insa declinul economic rapid cauzat de pandemia de COVID-19 a generat reduceri masive in pretul actiunilor acestora, ceea ce atrage atentia chinezilor.

„Este foarte important sa intelegem ca exista un risc real ca businessurile sa fie achizitionate. Situatia arata ca trebuie sa lucram intens. Este una dintre prioritatile noastre”, a spus Vestager.

Totusi, ea le cere statelor sa nu ia masuri grabite, necalculate si incurajeaza ca solutie principala un mediu legislativ neprietenos care sa intimideze cumparatorii din afara Europei.

„Oamenii sunt bineveniti sa faca business in Europa, dar nu prin mijloace concurentiale nedrepte”, a spus ea.

Dupa ce Germania si Franta au cerut in mod repetat un cadru de reglementare care sa echilibreze nivelul de joc dintre europeni si chinezi, Vestager a anuntat luna trecuta ca va lansa o serie de propuneri in acest sens in luna iunie.

Reglementarea ar viza corporatiile detinute sau controlate de guverne non-UE, pentru a adresa temerile legate de faptul ca puterea financiara cu care vin acestea le acorda un avantaj nedrept fata de competitorii din Europa.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: