Nu vor sa auda de Romania. Jumatate dintre refugiatii care urmau sa fie trimisi aici au FUGIT

news

Refugiatii fug de Romania si de Bulgaria pentru ca nu vor sa fie relocati in cele mai sarace tari din Europa.

Unul din sapte solicitanti de azil procesati in cadrul schemei UE de redistribuire a refugiatilor in interiorul blocului comunitar fie a refuzat sa fie mutat, fie a plecat fara sa anunte pe nimeni, indica cifre ale guvernului grec citate marti de revista Financial Times.

Politica in cauza, asupra careia s-a convenit anul trecut cu mari dificultati, era menita sa-i raspandeasca mai echitabil pe cei 160.000 de refugiati din state aflate in prima linie ca Grecia si Italia in alte tari ale blocului comunitar.

Sistemul se confrunta insa cu provocari din cauza refuzului multor solicitanti de azil de a merge in state membre mai sarace, precum Bulgaria si Romania, noteaza Financial Times.

Din cele 1.324 de persoane procesate in cadrul schemei de relocare pana acum, 191 au renuntat sau pur si simplu au disparut, sustin oficiali greci.

Saptamana trecuta, Bulgaria a fost de acord sa accepte 47 de solicitanti de azil din Grecia. Dar cand li s-a spus ca sunt trimisi in Bulgaria, 36 s-au retras din program, iar sapte ‘au disparut’, potrivit guvernului. Intr-un final, doar patru au fost mutati.

Situatia a fost similara si in cazul Romaniei, unde 32 dintre cei 67 de solicitanti de azil care urmau sa fie transferati au disparut sau au iesit din programul de relocare.

In cazul Estoniei, opt din 27 de persoane au preferat sa fuga decat sa fie trimisi in statul baltic.

Chiar si unii dintre cei trimisi in tari bogate ca Franta au optat pentru renuntarea la schema. Din cei 388 de solicitanti de azil care urmau sa fie trimisi din Grecia in Franta, 24 au disparut iar doi au renuntat.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: