„Nu vrem acest nume”. Insistenta lui Plumb i-a enervat pe membrii Comisiei JURI: „Scrisoarea a inrautatit situatia”

politica

Un europarlamentar francez din Comisia JURI anunta ca scrisoare prin care Robana Plumb anunta ca si-a stins datoria de 800.000 de lei cu ajutorul a doua apartamente a „inrautatit situatia”. „Arata ca saptamana trecuta nu a fost o problema pentru dansa, dar acum, dintr-odata, poate sa achite un imprumut de peste 200.000 de euro, sunt multi bani”, a explicat europarlamentarul.

„A fost o intalnire foarte ciudata, in care ni s-a cerut sa mai votam o data ce votaseram deja. Consider ca a fost o incercare de a schimba votul”, a declarat la finalul sedintei europarlamentarul francez Manon Aubry (Stanga Unita), citata de Europa Libera.

Ea a explicat ca europarlamentarii din Comisia JURI au respins initial agenda sedintei, prin care li se cerea sa voteze din nou in cazul Rovanei Plumb si a lui Laszlo Trocsanyi, „dar pana la urma am fost fortati sa votam din nou”.

Intrebata daca scrisoarea Rovanei Plumb catre Comisie a adus clarificari in privinta conflictului sau de interese, Aubry a spus ca „scrisoarea nu a rezolvat problema, in opinia mea inrautateste situatia. Arata ca saptamana trecuta nu a fost o problema pentru dansa, dar acum, dintr-odata, poate sa achite un imprumut de peste 200.000 de euro, sunt multi bani”.

„Am votat din nou si votul a confirmat ca cei doi candidati comisari nu isi pot exercita functiile, din cauza conflictelor de interese, care nu pot fi rezolvate. Speram ca acest vot il va clarifica pe presedintele Parlamentului, dar sunt foarte surprinsa de intreg acest proces, prin care a trebuit sa facem o noua sedinta. Acest lucru arata cat de politizat este intreg procesul. Pasul urmator este ca ei nu pot fi numiti comisari. Nu este decizia noastra sa numim comisari”, a mai spus eurodeputata din Franta.

„Comisia Juridica a votat ca cei doi comisari desemnati (roman si ungar) nu isi pot exercita functiile, in acord cu Tratatele si cu Codul de Conduita. Presedintele Parlamentului European o va intreba pe Ursula von der Leyen ce pasi intentioneaza sa faca”, a anuntat pe contul sau de Twitter si purtatorul de cuvant al Parlamentului European, Jaume Duch.

Europarlamentarul german Serghei Lagodinsky a declarat, la finalul sedintei Comisiei JURI, ca decizia finala a fost ca cei doi candidati se afla intr-un conflict de interese.

„Neregulile financiare si de transparenta pe care le-am gasit au fost o mare ingrijorare pentru mine, ca membru al Comisiei. Procesul a fost oprit, deocamdata. Am ajuns la decizia ca exista un conflict de interese, in ambele cazuri, si ca nu s-a gasit nicio solutie. Presedintele va fi rugat sa informeze presedintele Comisiei despre aceasta decizie si sa o intrebe ce intentioneaza sa faca in aceasta situatie”, a spus Lagodinsky.

Intrebat daca este posibil ca Rovana Plumb si candidatul ungur sa fie rotiti pe alte portofolii de comisari europeni, Lagodinsky a spus ca „se indoieste”: „Nu vrem acest nume. Este la latitudinea sefei Comisiei sa decida”.

Mai mult despre:

Comentarii: