„Nu vrem o noua Ialta”. Franta are un mesaj transant in contextul negocierilor dintre super-puterile Rusia si SUA: „Este inacceptabil sa reapara zonele de influenta, blocurile”

externe

Europenii doresc sa promoveze o „strategie Helsinki II” de destindere pentru securitatea pe continent, contrariul „Ialtei II”, bloc contra bloc pe care rusii incearca sa-l impuna, a declarat miercuri ministrul de externe francez Jean-Yves Le Drian intr-un interviu pentru France Presse, citat de Agerpres.

„Rusia a propus fundamente care seamana foarte mult cu o revenire la statu quo-ul dinainte de 1975, altfel spus un format de tipul ‘Ialta II’, ceea ce inseamna de fapt reaparitia blocurilor, a zonelor de influenta”, considera Le Drian.

„Liniile directoare propuse priveaza anumite tari de libertatea lor de a alege si de suveranitate, de aderarea lor la aliante”, a adaugat el.

Rusia cere SUA si NATO garantii de securitate care vizeaza reconstituirea sferei sale de influenta in fostul spatiu ex-sovietic si a unei zone tampon intre Alianta Nord-Atlantica si teritoriul sau in Europa de Est, noteaza AFP.

Moscova cere in special un angajament din partea NATO sa inceteze sa se mai extinda spre Est, in particular in Ucraina, si sa-si reduca prezenta militara in noile state membre ale Aliantei, de la tarile baltice la Romania.

„Pentru noi aceasta este inacceptabil”, a subliniat seful diplomatiei franceze, a carui tara exercita de la 1 ianuarie presedintia semestriala a UE, la unison cu SUA si alte state membre ale Aliantei.

Aceasta ar echivala de fapt cu o noua impartire a Europei, la fel ca cea inregistrata la conferintele de la Ialta, apoi la Potsdam in 1945 intre SUA si Uniunea Sovietica, cele doua mari puteri castigatoare in cel de-al Doilea Razboi Mondial.

„In fata unei strategii care doreste sa promoveze o ‘Ialta II’, noi trebuie sa dezvoltam o strategie care ar dori sa promoveze un ‘Helsinki II’, in logica angajamentelor luate in 1975 de catre toti semnatarii acordurilor de la Helsinki, intre care URSS de la acea vreme, prelungite apoi prin Carta de la Paris din 1990″, a adaugat Jean-Yves Le Drian.

Aceste acorduri, semnate la finalul Conferintei de la Helsinki pentru securitate si cooperare in Europa, au consacrat destinderea intre Occident si Uniunea Sovietica dupa decenii de Razboi Rece prin garantarea inviolabilitatii frontierelor si permitand o mai mare circulatie a persoanelor si ideilor”, a amintit ministrul francez de externe.

Carta de la Paris privind securitatea europeana, stabilita pe baza acordurilor de la Helsinki, a validat practic sfarsitul Razboiului Rece dupa reunificarea Germaniei in 1990 si caderea regimurilor comuniste.

Tarile europene urmeaza joi si vineri sa-si formuleze la reuniunea ministrilor de externe ai UE de la Brest (vestul Frantei) pozitia lor dupa intensele discutii diplomatice din aceasta saptamana intre SUA, Rusia, NATO si Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE).

Fie in cadrul Aliantei Nord-Atlantice, fie in cadrul OSCE, Uniunea Europeana ia parte la dialogul cu Rusia, a insistat Jean-Yves Le Drian.

„Faptul ca am fost consultati de Statele Unite inainte de reuniunea cu Rusia luni la Geneva si apoi aceasta prima reuniune este un semn pozitiv. Acest dialog trebuie sa continue”, a adaugat el.

El a lasat sa se inteleaga ca se contureaza posibilitatea reluarii discutiilor in format Normandia (Germania, Franta, Rusia si Ucraina) pentru reglementarea conflictului din Donbas (estul Ucrainei), intre fortele proguvernamentale ucrainene si militiile separatiste proruse, soldat din 2014 pana in prezent cu peste 13.000 de morti, conform ONU.

„Vad semne ale unei posibile reluari” a discutiilor, a subliniat el, dupa o vizita comuna a consilierilor diplomatici ai presedintelui francez Emmanuel Macron si cancelarului german Olaf Scholz la Moscova, apoi la Kiev.

Rusia zadarniceste de mai multe luni acest format de discutii, care vizeaza implementarea acordurilor de la pace de la Minsk (2015), denumit dupa locul in care liderii celor patru tari s-au intalnit pentru prima oara dupa anexarea Crimeii de catre Moscova: Normandia, in vestul Frantei, in 2014.

Pe toate aceste platforme, inclusiv OSCE, unde va avea loc intalnirea de joi, sub presedintia Poloniei, „europenii manevreaza pentru a-si apara propriile interese de securitate”, a afirmat Jean-Yves Le Drian.

Mai mult despre: ,

Comentarii: