NUCLEARA pentru visele de premier ale lui Oprea: „PLAGIAT! A copiat zeci de pagini”

news

Marian Popescu, presedintele Comisiei de Etica a Universitatii din Bucuresti, are un verdict transant dupa ce a analizat lucrarea de doctorat a vicepremierului Gabriel Oprea, spunand ca, in mod sigur, este vorba despre un plagiat, zeci de pagini fiind ”copiate integral”, scrie Gandul.

Presedintele Comisiei de Etica a Universitatii Bucuresti, Marian Popescu, contrazice, in nume personal, concluzia Consiliului National de Etica din Ministerul Educatiei – singurul organism abilitat la nivel national pentru solutionarea acestor sesizari – in cazul tezei de doctorat ”Procedura plangerii prealabile”, sustinute de Gabriel Oprea in anul 2000, la Facultatea de Drept a Universitatii Bucuresti.

In luna iulie, Comisia pe care Marian Popescu o conduce a decis sa se autosesizeze si sa examineze teza de doctorat a vicepremierului Gabriel Oprea, dupa ce in presa au aparut informatii privind un posibil plagiat.

”Legea ne-a obligat, cum se intampla in cazul demnitarilor, sa transmitem autosesizarea la Consiliul National de Etica. Consiliul National de Etica a dat verdictul atat de rapid, incat nici macar nu am apucat sa le transmitem ce incepuseram noi sa analizam”, a declarat Marian Popescu pentru Gandul, citat de Mediafax.

Potrivit acestuia, la Consiliul National de Etica au ajuns atat autosesizarea Comisiei, cat si o sesizare facuta de o alta persoana, dar avand acelasi obiect, iar Consiliul Etica, aflat in subordinea Ministerului Educatiei, a dat rapid verdictul: ”Nu se confirma”.

”Bibliografia consultata a fost bine valorificata de autor in cuprinsul tezei de doctorat, iar in procesul de documentare au fost selectate si citate din lucrarile folosite idei si informatii semnificative asupra problematicii analizate; (…) indicarea prin notele de subsol a lucrarilor consultate si a autorilor acestora se inscrie in cerintele care trebuie respectate in procesul de elaborare a unei lucrari stiintifice, cerinte impuse de dispozitiile legale in vigoare la data elaborarii tezei”, este concluzia Consiliului de Etica.

In acel moment, in lipsa unui temei legal care sa ii permita sa dea un verdict pe lucrarea unui demnitar, Comisia a renuntat oficial sa mai dezbata subiectul tezei de doctorat a lui Gabriel Oprea, spune Marian Popescu. Acesta a continuat insa sa examineze, pe cont propriu, lucrarea de doctorat a vicepremierului si vorbeste, in nume personal, despre concluziile la care a ajuns.

”Trebuia sa fac acest lucru, trebuia sa merg pana la capat. Este vorba, in mod sigur, despre un plagiat. O sa le atrag tovaraseste atentia celor de la Consiliu ca in lucrarea lui Gabriel Oprea sunt zeci de pagini copiate integral. In afara de pasajele semnalate in presa, am gasit si altele, preluate din alte lucrari, fara citarea sursei. Ceea ce s-a intamplat este de domeniul evidentei”, spune Marian Popescu, anuntand ca va face publice in scurt timp concluziile detaliate ale analizei care indica ”o culpa grava” in ceea ce il priveste pe Gabriel Oprea.

El pune sub semnul intrebarii activitatea Consiliului National de Etica, aratand ca nu exista niciun temei legal pentru care acesta ar trebui sa examineze lucrarile demnitarilor.

Potrivit lui Marian Popescu, examinarea suspiciunilor de plagiat ar trebui sa cada in sarcina universitatii care a acordat titlul.

Hotnews a relatat ca lucrarea de doctorat a lui Gabriel Oprea, ”Procedura plangerii prealabile”, coordonata de profesorul universitar doctor Ion Neagu, contine pasaje copiate din alte carti si nu are introducere si concluzii proprii. Hotnews scria ca Oprea a copiat pagini intregi din ”Plangerea Prealabila. Teoria generala a plangerii prealabile. Aplicatiunea la legislatiunea romana” a lui Constantin Turai, publicata in 1938, precum si o serie de citate din Nicolae Iorga si Gheorghe Ghibanescu, care in cartea lui Turai se regasesc marcate si citate corect de catre autor.

Ulterior, Hotnews a semnalat suspiciuni de plagiat in cazul a patru lucrari de doctorat coordonate de Gabriel Oprea, in calitatea sa de coordonator de doctorat la Academia Nationala de Informatii ”Mihai Viteazul”. Este vorba despre lucrarile secretarei lui Oprea, Adela Loredana Neagu, despre cea a primarului sectorului 2, Neculai Ontanu, care este si secretar general al UNPR, despre cea a avocatei lui Ponta, Loredana Radu, si despre lucrarea prim-adjunctului procurorului general al Romaniei, Bogdan Licu.

Dupa ce la Comisia de Etica a Universitatii Bucuresti a fost depusa sesizare privind suspiciunea de plagiat in cazul tezei sale de doctorat, vicepremierul Gabriel Oprea spunea ca el este un om corect, iar cel care a facut plangerea este „principala sursa de zvonuri si minciuni” indreptate impotriva sa.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Comentarii: