life

Nucleul intern al Pamantului seamana mai degraba cu o minge de unt decat cu o sfera metalica solida, sugereaza un nou studiu

Un nou studiu contesta teoriile conform carora nucleul interior al Pamantului este dur, ca o sfera metalica solida, transmite Business Insider.

In schimb, inima planetei noastre este probabil mult mai moale decat se credea pana acum, „la fel cum untul este moale in bucatarie”, a declarat Youjun Zhang, de la Universitatea Sichuan, autorul principal al studiului, intr-un comunicat de presa al Universitatii din Texas.

Descoperirile ar putea ajuta la explicarea unora dintre misterele de lunga durata ale planetei noastre, cum ar fi motivul pentru care campul magnetic al Pamantului sfideaza in mod constant asteptarile.

Nucleul Pamantului nu a fost niciodata observat in mod direct. Nu exista nicio modalitate prin care sa prelevam direct probe din interiorul Pamantului. Nu putem fora atat de adanc si, chiar daca am putea, instrumentele umane ar avea dificultati in a face fata temperaturilor si presiunii intense din adancul planetei.

De aceea, oamenii de stiinta se bazeaza de obicei pe informatiile pe care le pot culege din undele de soc care se raspandesc in urma cutremurelor.

Observand modul in care aceste unde se raspandesc in structurile din interiorul planetei noastre, ei pot deduce ce se intampla acolo.

Cupland aceste date seismice cu modele computerizate, oamenii de stiinta au prezis anterior ca presiunea din centrul Pamantului este atat de intensa incat atomii de fier care se gasesc acolo au fost fortati sa ia forma solida, in ciuda temperaturilor toride.

Conform acestor modele, atomii au fost lipiti impreuna intr-un model hexagonal – ceea ce inseamna ca in inima planetei noastre (nucleul interior) exista efectiv o imensa minge de metal solid, care se rotea intr-un bazin de metal topit (nucleul exterior).

Se pare, insa, ca aceasta nu este intreaga imagine.

Un studiu din 2021 incepuse deja sa puna sub semnul intrebarii ipoteza mingii mari de fier. Undele seismice, au constatat ei, nu treceau intr-adevar prin Pamant intr-un mod compatibil cu un nucleu complet solid.

„Cu cat ne uitam mai mult la el, cu atat mai mult ne dam seama ca nu este o pata plictisitoare de fier”, a declarat Jessica Irving, seismolog la Universitatea Bristol din Anglia, pentru Live Science in 2021.

Noul studiu, publicat luni in jurnalul de specialitate Proceedings of the National Academy of Sciences, a incercat sa rezolve acest puzzle.

Acesta a recreat conditiile intense de presiune si temperatura in interiorul unui laborator si a combinat aceste date cu un model computerizat mult mai avansat.

Ei au descoperit ca atomii erau intr-adevar blocati intr-un model hexagonal.

Dar, in mod surprinzator, atomii individuali de fier au putut sa se deplaseze in interiorul acestui model – ca si cum ar fi oaspetii care se deplaseaza in jurul unei mese, conform comunicatului de presa.

„Marea descoperire pe care am facut-o este ca fierul solid devine surprinzator de moale in adancul Pamantului, deoarece atomii sai se pot misca mult mai mult decat ne-am imaginat vreodata”, a declarat Zhang.

Cunoasterea a ceea ce se intampla in interiorul Pamantului ne poate ajuta sa ne protejam

Aceasta descoperire este mai mult decat satisfactia de a intelege mai bine planeta noastra. Sa stim ce se intampla in interiorul Pamantului este crucial pentru a intelege misteriosul sau camp magnetic, care ne protejeaza de radiatiile spatiale si ne fixeaza atmosfera.

Daca va ganditi la campul magnetic, probabil ca va imaginati inele concentrice ordonate, precum straturile unei cepe.

Dar se pare ca acest camp magnetic este mult mai complex. Deoarece magnetismul planetei noastre provine din modul in care se misca metalul topit din miezul Pamantului, cunoasterea exacta a modului in care se comporta miezul interior este cruciala pentru a descifra misterele campului magnetic.

„Acum, stim despre mecanismul fundamental care ne va ajuta la intelegerea proceselor dinamice si a evolutiei nucleului intern al Pamantului”, a declarat Jung-Fu Lin, profesor la UT Jackson School of Geosciences si unul dintre autorii principali ai studiului, in comunicatul de presa.

Urmareste-ne si pe:
Karina Macovei

Share
Published by
Karina Macovei

Recent Posts

Surse: Ciolacu merge la Erdogan cu o propunere halucinanta, romanii sa intre doar cu buletinul in Turcia. Ar insemna ca si turcii sa intre doar cu buletinul intr-o tara UE

Premierul Marcel Ciolacu intentioneaza sa ii propuna presedintelui Turciei, Recep Erdogan, ca romanii sa poata…

3 ore ago

Inca o mazilire la Moscova, Putin l-a dat afara si pe ministrul adjunct al Apararii. Acesta este cel mai apropiat colaborator al fostului ministru, Serghei Soigu

Presedintele rus Vladimir Putin l-a demis pe ministrul adjunct al Apararii, Iuri Sadovenko. Acesta a…

O oră ago

Surpriza pentru Netanyahu. Procurorul-sef al Curtii Penale Internationale solicita mandat de arestare, pentru crime de razboi, pe numele premierului Israelului

Procurorul-sef al Curtii Penale Internationale a anuntat ca solicita mandate de arestare pentru inalti oficiali…

4 ore ago

New York Times: NATO este aproape de a trimite soldati in Ucraina. Care va fi misiunea acestora

Potrivit unui articol publicat in New York Times (NYT), se pare ca NATO este aproape…

7 ore ago