Numar record de aliati NATO care isi ating tinta de cheltuieli pentru aparare, pe fondul razboiului din Ucraina. De patru ori mai mare fata de 2021
Peste 20 de tari membre NATO isi indeplinesc obiectivele privind cheltuielile de aparare in acest an, marcand o crestere de aproape patru ori fata de 2021, pe fondul ingrijorarilor sporite legate de invazia Rusiei in Ucraina, relateaza Euronews.
Un numar record de 23 dintre cele 32 de tari membre ale NATO ating tinta de cheltuieli de aparare a aliantei militare occidentale in acest an, a declarat luni secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.
Cifra estimata reprezinta o crestere de aproape patru ori fata de 2021, cand doar sase natiuni atingeau obiectivul.
„Europenii fac mai mult pentru securitatea lor colectiva decat in urma cu cativa ani”, a declarat Stoltenberg intr-un discurs sustinut la grupul de cercetare Wilson Center.
Dupa discurs, Stoltenberg s-a intalnit la Casa Alba cu presedintele Joe Biden. Presedintele american a declarat ca alianta a devenit „mai mare, mai puternica si mai unita decat a fost vreodata” in timpul mandatului lui Stoltenberg.
Biden a vorbit cu afectiune despre Stoltenberg, numindu-l „amic” si spunand ca isi doreste ca Stoltenberg, care este secretar general al NATO din 2014, sa poata indeplini un nou mandat atunci cand cel actual va expira in octombrie.
„Impreuna, am descurajat continuarea agresiunii rusesti in Europa”, a spus Biden. „Am intarit flancul estic al NATO, aratand clar ca vom apara fiecare centimetru din teritoriul NATO”, a mai spus el.
Cheltuielile pentru aparare la nivelul aliatilor europeni si al Canadei au crescut cu aproape 18% numai in acest an, cea mai mare crestere din ultimele decenii, potrivit cifrelor estimative ale NATO publicate luni.
Vizita lui Stoltenberg pregateste terenul pentru ceea ce se asteapta sa fie un summit crucial al liderilor NATO care va avea loc luna viitoare la Washington.
Stoltenberg a subliniat eforturile de a sprijini Ucraina. Printre acestea se numara simplificarea de catre NATO a procesului de aderare a Ucrainei si furnizarea de catre fiecare natiune NATO in parte de armament modernizat si de instruire pentru armata ucraineana, inclusiv prin oferirea de catre SUA de avioane F-16 si aducerea pilotilor ucraineni in SUA pentru instruire.
„Ideea este de a-i apropia atat de mult de aderare incat, atunci cand va veni momentul, cand va exista un consens, sa poata deveni membru imediat”, a declarat Stoltenberg.
Indiferent cum se va incheia ofensiva Rusiei, doar aderarea Ucrainei la alianta il va descuraja pe Putin sa incerce din nou in viitor sa cucereasca Ucraina, a declarat seful NATO.