Numarul 2 in stat ii ataca puternic pe PSD-isti si ii avertizeaza ca risca sa devina „susceptibili de subminarea economiei nationale”

politica

Presedintele Senatului, Florin Citu, lanseaza un nou atac dur la adresa PSD pe tema cresterii taxelor si impozitelor. „PSD este la guvernare de 6 luni si intreg sectorul privat este bulversat pentru ca nu stie ce taxe noi mai doresc psd-istii sa introduca”, acuza Citu. El avertizeaza ca cine pune in pericol accesarea banilor din PNRR este „susceptibil de subminarea economiei nationale”.

„In doi ani de zile de guvernare liberala nu s-a vorbit de cresterea taxelor. Din contra, am eliminat suprataxe si supraaccize introduse de PSD in perioada 2017-2019.

PSD este la guvernare de 6 luni si intreg sectorul privat este bulversat pentru ca nu stie ce taxe noi mai doresc psd-istii sa introduca. Au introdus deja exceptii care costa bugetul miliarde de lei. Iar piata ii penalizeaza dur. Deja in 2022 DOAR pe dobanzi s-au dus mai mult de 10 miliarde lei. Sa ne spuna PSD ce se putea face cu acesti bani in loc sa creasca profiturile bancilor.

Si trebuie sa clarificam un lucru. PNL a spus ca nu introduce taxe noi si nu creste taxe. Nu este vorba doar de anul acesta. Este vorba de guvernarea PNL. Noi, liberalii, am aratat ca putem sa aducem venituri la buget si cand eliminam si reducem taxe.

Economia liberala este singura solutie pentru a dezvolta Romania pe termen lung sustenabil.

Smecheria cu nu introducem taxe anul acesta dar modificam codul fiscal ca sa introducem taxe peste 6 luni, nu tine. Programul de guvernare pe care PNL il sustine si pe care noi liberalii l-am votat nu are nimic in el despre taxe noi.

Liberalii sustin reformele. Pentru ca liberalii se gandesc la Romania de maine. Reformele, amanate 30 de ani de clasa politica, sunt acum in PNRR. Le-am introdus acolo anul trecut cu un scop si sunt direct legate de investitii (bani gratis si imprumuturi cu dobanda ZERO). Investitiile si reformele merg impreuna.

Facem reforma pensiilor, reforma salarizarii in sectorul public si reforma in adminsitratie publica si investim 30 de miliarde de euro in economie. It is that simple.

Orice politician din cauza caruaia nu se fac aceste reforme este susceptibil de subminarea economiei natioanale”, a scris Citu pe Facebook.

Citeste si: Ciuca are un mesaj pentru Ciolacu: „Culcat!”. Premierul respinge solicitarile PSD: „Noi nu putem promova masuri neconstitutionale, impozite peste noapte, taxe si poveri pe companii si mediul de afaceri”

Presedintele PNL, premierul Nicolae Ciuca, precizeaza ca ”in perioade de instabilitate nu este sanatos si responsabil sa te joci cu sistemul fiscal” si subliniaza ca liberalii nu vor sustine nicio masura care sa sufoce mediul de afaceri. Mesajul vine dupa ce presedintele PSD, Marcel Ciolacu, a cerut modificari privind sistemul de impozitare al IMM-urilor si a averilor.

„Vedem cu totii in aceasta perioada stiri si tot felul de declaratii despre efectele crizei economice care se desfasoara acum la nivel global. Sunt cateva precizari, ca sa fie foarte clar despre ce discutam si sa inteleaga toata lumea: 1. Nu este sanatos si responsabil sa te joci cu sistemul fiscal in perioade de instabilitate. Riscam sa avem, intr-un an sau doi, probleme de doua ori mai mari decat avem astazi. Avem, in istorie, precedente de masuri strambe, venite in momente prielnice unora din punct de vedere electoral, pentru care, mai tarziu, au platit tot romanii. Avem aproximativ 96 de miliarde de euro alocati pentru dezvoltare si misiunea de a directiona acesti bani spre toate domeniile cheie, in mod inteligent. Altfel, ne vom trezi intr-un colaps financiar de nereparat”, a scris Ciuca, vineri, pe Facebook.

In al doilea rand, premierul precizeaza ca intrarea in vigoare a unor masuri care pot cadea ulterior testul la CCR inseamna daune platite din bugetul statului.

„Nu ne permitem sa gresim constitutional cu marile masuri de reforma in domenii cheie, mai ales in cele cu impact bugetar. Sa ne aducem aminte ca legile referitoare la pensiile speciale ale judecatorilor sau ale parlamentarilor au fost declarate neconstitutionale de CCR. Fie pentru ca ele contraveneau unor principii constitutionale ale independentei justitiei, fie ca erau neclare, imprecise, impredictibile sau au fost adoptate fara respectarea procedurilor parlamentare constitutionale. In domeniul fiscal, intrarea in vigoare a unor masuri care pot cadea ulterior testul la CCR inseamna daune platite din bugetul statului. Exista inechitati? Da! Insa avem in PNRR stipulate foarte clar urmatoarele: reforma pensiilor (un sistem bazat pe contributivitate), precum si reforma administratiei publice si a salariilor din sistemul public (un sistem bazat pe performanta). Asa vom repara lucrurile. De ce? Ca sa si produca efecte. Ca sa si functioneze pe termen lung”, spune Ciuca.

El subliniaza ca PNL nu va sustine nicio masura care sa sufoce mediul de afaceri, motorul vital al economiei.

„Nu suntem de acord cu nicio viziune care pune azi poveri pe mediul de afaceri si pe companii. Cum ne redresam, daca slabim economia reala? Noi nu putem promova masuri neconstitutionale, impozite peste noapte, taxe si poveri pe companii si mediul de afaceri. Greselile, in aceasta perioada, ne vor costa enorm. Iar noi, Partidul National Liberal, ne asumam masurile luate si intelegem ca trebuie sa ne uitam la cum va arata Romania in viitorul apropiat, cu reformele din PNRR incepute, cu banii din PNRR activati in programe de sprijin si dezvoltare a tarii. Nu ne uitam azi la sondaje, ci pe termen lung la societatea romaneasca. Asta credem noi ca inseamna responsabilitate la guvernare”, conchide premierul Nicolae Ciuca.

Mai mult despre:

Comentarii: