Numarul cererilor de azil in UE a crescut cu 28% fata de anul trecut. Majoritatea solicitantilor provin din Siria, Afganistan si Turcia

externe

cereri de azil, UE, Siria, migranti, Afganistan

Numarul cererilor de azil inregistrate in statele Uniunii Europene, in Elvetia si Norvegia in primul semestru al acestui an a crescut cu 28% fata de aceeasi perioada a lui 2022, a anuntat marti Agentia pentru azil a Uniunii Europene, informeaza AFP, citata de Agerpres.

Conform Agentiei UE, 519.000 de cereri de azil au fost depuse in primele sase luni ale anului si se estimeaza ca, ‘potrivit tendintelor actuale, numarul cererilor ar putea depasi 1 milion pana la sfarsitul anului’.

Cei mai multi solicitanti (44%) vin din Siria, Afganistan, Venezuela, Turcia si Columbia.

Numarul de cereri in primul semestru este cel mai ridicat pentru aceasta perioada a anului consemnat dupa 2015-2016, in timpul afluxului de refugiati provocat mai ales de conflictul din Siria, cand au fost inregistrate 1,3 milioane de cereri in 2015 si 1,2 milioane in 2016. In 2022, numarul lor a fost de 994.945.

Germania este tara care a primit cele mai multe dosare in 2023, 30% din total, de aproape de doua ori mai multe decat Spania (17%) si Franta (16%).

Agentia subliniaza ca, din cauza acestei cresteri, multe tari europene ‘sunt sub presiune pentru a procesa cererile’, si ca numarul de dosare care asteapta un raspuns s-a majorat cu 34% fata de anul 2022.

Circa 41% dintre cererile in prima instanta au primit un raspuns pozitiv.

Pe de alta parte, aproximativ 4 milioane de ucraineni refugiati in urma invaziei ruse beneficiaza in prezent de protectie temporara in UE.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: