Numarul refugiatilor sirieni in Romania a crescut foarte mult, Serbia refuza sa-i ia inapoi pe cei care ne trec granita

news

Tensiuni intre autoritatile romane si cele sarbe pe tema refugiatilor. Politistii romani ii acuza pe vecinii de la granita de sud-vest ca refuza sa ia inapoi migrantii care trec ilegal granita. Se incalca astfel, spun oficialii romani, un acord incheiat intre cele doua tari. Din 300 de refugiati prinsi in ultimul an, de multe ori printr-o actiune comuna a politistilor romani si sarbi, mai mult de 200 au ramas in Romania.

Politistii ii depisteaza pe refugiatii care forteaza frontiera chiar daca afara e bezna cu ajutorul camerelor de termoviziune. Numai la granita cu Serbia au fost prinsi 300 de migranti din Siria, Irak sau Afganistan in acest an. Autoritatile romane se plang ca putini refugiati au putut fi retrimisi in tara vecina, desi exista un acord din acest sens.

„Pentru 217 cereri de readmisie nu s-a primit un raspuns favorabil. Autoritatile sarbe au motivat ca nu sunt indeplinite prevederile din acord”, a declarat Alexandra Popescu, purtator de cuvant al Politiei de Frontiera, pentru Digi24.

Politistii roman spun insa ca au respectat intocmai acordul de readmisie si au trimis toate dovezile necesare.

Alexandra Popescu, purtator de cuvant al Politiei de Frontiera: „Aceste dovezi constand in schite de la locul trecerii, declaratii ale oficialilor romani si ale migrantilor si concluzii de la cercetarea in comun a evenimentelor de la fata locului”.

Autoritatile sarbe nu au comentat pana in acest moment situatia.

Maria Mois, reporter Digi24: „Migrantii care sunt refuzati de vecinii de la granita ajung aici in centrul de custodie publica. Spre deosebire de centrele de refugiati, aici ei sunt tinuti in regim inchis, adica nu mai au voie sa iasa. Autoritatile romane le asigura acestora hrana dar si servicii medicale la nevoie, pana cand sunt escortati de pe teritoriul tarii noastre”.

Aproape saptamanal migrantii foreteaza granita de sud-vest. In Serbia sunt deja 7.000 de refugiati. Multi locuiesc in parcari si cladiri abandonate.

Alti 100 de migranti au intrat anul acesta ilegal in tara din Bulgaria. Vecinii din sudul tarii i-au luat insa inapoi pe toti in baza acordului de readmisie.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Mai mult despre: , ,


Comentarii: