Numarul speciilor aflate in pericol de disparitie se dubleaza, ajungand la 2 milioane, potrivit unui studiu

life

Doua milioane de specii sunt in pericol de disparitie, o cifra dubla fata de estimarile anterioare ale ONU, conform unei noi analize.

In timp ce oamenii de stiinta au documentat de mult timp declinul speciilor de plante si vertebrate, a existat intotdeauna o incertitudine semnificativa in ceea ce priveste insectele, ONU facand o „estimare provizorie” de 10% amenintate cu disparitia in 2019, transmite The Guardian.

De atunci, au fost colectate mai multe date despre insecte, ceea ce arata ca proportia celor expuse riscului de disparitie este mult mai mare decat se estimase anterior. Deoarece exista atat de multe specii de insecte, acest lucru dubleaza numarul global al speciilor aflate in pericol, potrivit lucrarii, publicata miercuri in Plos One.

Cercetatorul principal, Axel Hochkirch, de la Musee National d’Histoire Naturelle din Luxemburg, a declarat: „Ceea ce face studiul nostru este sa evidentieze cu adevarat faptul ca insectele sunt la fel de amenintate ca si alte specii. Si pentru ca ele sunt grupul de animale cel mai bogat in specii de pe planeta noastra, acest lucru ar trebui sa fie abordat”.

Intelegerea a ceea ce se intampla cu populatiile globale de insecte a fost o provocare din cauza lipsei de date – dar 97% din toate animalele sunt nevertebrate. Din acest grup, aproximativ 90% sunt clasificate ca insecte. Acestea furnizeaza servicii ecosistemice vitale: polenizarea culturilor, reciclarea nutrientilor in soluri si descompunerea deseurilor. „Fara insecte, planeta noastra nu va putea supravietui”, a declarat Hochkirch.

Echipa a analizat toate speciile europene aflate pe lista rosie a Uniunii Internationale pentru Conservarea Naturii a speciilor amenintate. Aceasta este considerata cea mai cuprinzatoare sursa de informatii despre speciile aflate in pericol. Ei au descoperit ca o cincime din speciile europene sunt in pericol de disparitie, 24% dintre nevertebrate fiind in pericol, precum si 27% din toate plantele si 18% din vertebrate.

Aceste cifre au fost apoi extrapolate pentru a realiza o estimare globala a numarului total de specii aflate in pericol de disparitie. In afara de insecte, estimarile au ramas mai mult sau mai putin aceleasi cu cele facute de Platforma interguvernamentala stiintifico-politica a ONU privind biodiversitatea si serviciile ecosistemice (Ipbes) in 2019.

„Aceasta analiza cuprinzatoare a 14.669 de evaluari continentale ale listelor rosii pentru speciile de animale si plante europene sugereaza ca 2 milioane de specii de plante si animale sunt amenintate cu disparitia”, au declarat cercetatorii.

Reprezentantii ONU au refuzat sa comenteze studiul in sine. Anne Larigauderie, secretarul executiv al Ipbes, a declarat ca cel de-al doilea studiu  de evaluare globala al Ipbes va fi publicat in 2028 si ca este „probabil ca estimarile si mesajele din primul studiu de evaluare globala sa fie actualizate si completate”.

„Este poate cel mai important sa ne amintim ca, indiferent daca cifra folosita de factorii de decizie si de politica este de 1 milion sau chiar mai mult – urgenta si prioritatea crizei globale a biodiversitatii raman”, a declarat Larigauderie. „Pierdem biodiversitatea si contributiile naturii pentru oameni in ritmuri nemaiintalnite pana acum in istoria omenirii.”

Cauzele acestor declinuri sunt bine documentate si sunt determinate de activitatea umana: expansiunea agriculturii, care duce la pierderea habitatelor naturale, este cel mai important factor, urmat de supraexploatarea resurselor naturale, poluarea si dezvoltarea rezidentiala si comerciala.

 

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: