Numerosi romani au auzit un vuiet inspaimantator in timpul cutremurului de azi-noapte. Iata care sunt cauzele fenomenului

news

Pe retelele de socializare sunt mii de marturii ale romanilor care au simtit puternic cutremurul de miercuri-dimineata. Foarte multi vorbesc despre sunete inspaimantatoare care au insotit seismul de 5,3 grade pe scara Richter.

„Acum 20 de minute am simtit primul cutremur din viata mea. Groaznic.. M-a trezit un huruit, vuiet care presupun ca a fost intens atata timp cat prin geamul termopan nu se aude furtuna, apoi a inceput sa se miste casa si sa zdrangane portelanurile si paharele.. Am aprins veioza si vedeam efectiv cum misca totul… Dar vuietul acela e … n-am cuvinte sa l descriu. Infiorator”, a scris o romanca pe Facebook.


Numerosi alti romani au descris acelasi fenomen:
Oamenii de stiinta afirma ca vuietul care insoteste cutremurele este cauzat de frecarea placilor tectonice, miscarea care creeaza seismul. Aceasta genereaza asa numitele unde seismice, care determina apoi o oscilatie a suprafetei pamantului. Sunetul, sau vuietul cum il numesc cei care au fost martori ai fenomenului, este rezultatul interactiunii cu aerul a oscilatiilor scoartei terestre, a explicat un specialist din SUA pentru NY Times.

Ca exemplu, iata o inregistrare a sunetului care a insotit cutremurul devastator din 1977:

Un cutremur cu magnitudinea de 2,9 pe scara Richter s-a produs miercuri dimineata in zona seismica Vrancea, la ora 5:01, potrivit datelor publicate pe site-ul Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pamantului (INFP).

Seismul a avut loc in judetul Vrancea, la adancimea de 91,1 kilometri. Localitatile cele mai apropiate de epicentru au fost Paltin — 5 kilometri, Focsani — 42 kilometri si Bucuresti — 156 kilometri.

Este al doilea cutremur produs miercuri dimineata, primul avand loc tot in zona Vrancea, la ora 1:20, cu o magnitudine de 5,3 grade pe scara Richter. Adancimea a fost de 97 de kilometri.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

 

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: