Sunak mentine in functie ministri din guvernul lui Liz Truss

externe

Suella Braverman, demisa, critici, ministru de interne, Rishi Sunak

Rishi Sunak isi numeste noul cabinet dupa ce, in primul sau discurs din Downing Street, in calitate de prim-ministru, i-a avertizat pe britanici cu privire la „deciziile dificile” pe care trebuie sa le ia, potrivit Sky News.

Noul premier britanic a pastrat o parte dintre ministrii guvernului anterior, iar pe altii i-a readus pe posturi, printre care si fostul ministru de Interne.

Suella Braverman revine in guvern dupa ce, miercurea trecuta a fost demisa de Liz Truss pentru ca a trimis unui coleg deputat un document oficial din e-mailul personal, intr-o incalcare grava a regulilor ministeriale.

In legatura cu aceasta numire, laburista Yvette Cooper a scris, pe Twitter, ca Sunak a pus „partidul inaintea tarii”.

„La pranz, Rishi Sunak a promis ‛integritate, profesionalism si responsabilitate’. La ora 17:00, el a numit-o pe Suella Braverman ministru de interne, la o saptamana dupa ce ea a demisionat pentru incalcarea regulilor/bresa de securitate. A pus partidul inaintea tarii”, a scris ea pe Twitter.

Sunak l-a numit pe aliatul sau apropiat Dominic Raab in functiile de vicepremier si ministru al justitiei, posturi pe care acesta le-am mai detinut in mandatul lui Boris Johnson. Raab a fost sef al diplomatiei intre 2019 si 2021, apoi ministru al justitiei si vicepremier pana in septembrie trecut.

De asemenea a decis sa-l mentina in post pe ministrul de finante Jeremy Hunt, numit de fostul premier Liz Truss la mijlocul lui octombrie in tentativa de a calma furtuna financiara provocata de programul sau economic. Politician experimentat, fost ministru la Sanatate si Externe, Jeremy Hunt a anulat imediat dupa numirea in guvernul Liz Truss aproape toate reducerile de impozite anuntate anterior de aceasta si a avertizat ca vor urma masuri dificile, declansand temeri legate de o revenire la austeritate. El urmeaza sa prezinte noi masuri bugetare pe 31 octombrie.

Noul prim-ministru i-a confirmat, de asemenea, in functie pe seful diplomatiei, James Cleverly, si pe ministrul apararii, Ben Wallace, optand pentru stabilitate in contextul razboiului din Ucraina, potrivit Downing Street.

Nadhim Zahawi a fost numit presedinte al Partidului Conservator si ministru fara portofoliu. Zahawi a fost ministru de finante pentru o scurta perioada, din iulie pana in septembrie, dupa ce Sunak a demisionat din aceasta functie din guvernul condus de Boris Johnson, declansand o rebeliune impotriva acestuia.

Tot marti, deputata Penny Mordaunt, care a avut o tentativa nereusita de a deveni prim-ministru, a fost reconfirmata ca lider al Camerei Comunelor.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: