O alianta militara intre Rusia si China ar putea reprezenta cea mai mare amenintare cu care SUA s-au confruntat in ultimele decenii

externe

China, Rusia, combina, amenintare, SUA

Timp de decenii, puterea militara a SUA a fost de necontestat. Dupa prabusirea Uniunii Sovietice in 1991, SUA au fost singura superputere militara din lume, cu fortele sale desfasurate in intreaga lume pentru a-si apara aliatii si pentru a descuraja agresiunile, scrie Business Insider.

Dar, la final de an 2023, conflictele infloresc in intreaga lume, iar Rusia si China devin din ce in ce mai agresive in ambitia lor comuna de a detrona SUA ca cea mai mare putere mondiala.

Liderii lor autoritari, Xi Jinping din China si Vladimir Putin din Rusia, cauta sa exploateze instabilitatea globala pentru a slabi pozitia SUA si a aliatilor sai, spun analistii, si se apropie de formarea unei aliante militare care reprezinta cea mai mare amenintare cu care SUA s-au confruntat in ultimele decenii.

„Este clar ca cele doua state se vad ca parteneri militari si ca acest parteneriat devine tot mai profund si mai experimentat, chiar daca nu este o alianta formala in sensul occidental”, a declarat Jonathan Ward, CEO al Atlas Group, pentru Business Insider.

In conflictele din intreaga lume, rivalitatea dintre SUA si parteneriatul dintre Rusia si China este in plina desfasurare.

China a oferit Rusiei un sprijin economic si diplomatic vital in invazia Ucrainei, in timp ce SUA au oferit miliarde de dolari in ajutoare Kievului.

In Orientul Mijlociu, Rusia si China s-au aliniat cu Iranul si au criticat atacurile Israelului in Gaza pentru a distruge gruparea terorista Hamas, sustinuta de Teheran. Intre timp, SUA au oferit ajutor militar si sprijin diplomatic pentru Israel.

China, spun expertii, probabil ca urmareste cu atentie rezultatul razboiului din Ucraina pentru a vedea semnele despre cum va reactiona lumea in cazul in care va actiona in legatura cu planurile de a prelua controlul asupra Taiwanului.

Si, pe masura ce se apropie, China si Rusia isi coordoneaza din ce in ce mai mult resursele militare.

„Parteneriatul strategic cuprinzator de coordonare pentru o noua era” dintre Rusia si China „a fost intotdeauna legat de puterea militara”, a declarat Ward.

In ultimii doi ani, Rusia si China au lansat exercitii navale comune in Marea Japoniei, Rusia a predat Chinei tehnologie pentru submarine care i-ar putea oferi un avantaj intr-un razboi cu aliatii SUA din Pacific, iar liderii s-au angajat sa coopereze in ceea ce priveste dezvoltarea de arme de inalta tehnologie, a declarat Putin in noiembrie.

De asemenea, Rusia a vandut Chinei avioane Su-25, elicoptere MI-17 si sisteme de aparare aeriana S-400.

Desi liderii nu au semnat o alianta militara formala, astfel de miscari ar trebui sa reprezinte o preocupare uriasa pentru SUA si aliatii sai, scrie Chels Michta intr-un articol recent pentru Center for European Policy Analysis.

„O alianta China-Rusia la scara larga ar prezenta Statelor Unite o amenintare cum nu s-a mai confruntat de la sfarsitul Razboiului Rece”, scrie Michta.

In timpul Razboiului Rece, Pentagonul planuia sa fie capabil sa lupte simultan un razboi major si doua razboaie mai mici. Dar, in fata amenintarilor in schimbare, si-a schimbat strategia pentru a fi capabil sa lupte intr-un razboi major si sa descurajeze alte atacuri.

In octombrie, Comisia Congresului privind pozitia strategica a Statelor Unite a declarat ca SUA se confrunta acum cu amenintari „fundamental diferite [de] tot ceea ce au experimentat in trecut, chiar si in cele mai intunecate zile ale Razboiului Rece”, din cauza ascensiunii Chinei si a Rusiei.

Acesta a indemnat Pentagonul sa isi revizuiasca planurile pentru a fi pregatit pentru posibilitatea unui razboi cu China si Rusia simultan.

„Axa Rusia-China reprezinta o amenintare enorma pentru Statele Unite, avand in vedere ca va trebui sa ne ocupam de securitate atat in Europa si Asia, cat si in Orientul Mijlociu, (…) in timp ce Beijingul si Moscova se coordoneaza pentru a-si urmari ambitiile regionale respective”, a declarat Ward.

Unii experti raman sceptici cu privire la stabilitatea unei aliante ruso-chineze, subliniind tensiunile de lunga durata dintre puteri si dorinta Chinei de a pastra legaturi puternice cu pietele occidentale profitabile.

Dar posibilitatea unui pact militar intre liderii autoritari este una pentru care expertii spun ca SUA trebuie sa se pregateasca.

Aliantele globale ale SUA sunt extrem de importante pentru capacitatea lor de a contracara amenintarea reprezentata de superputerile rivale. In special in Europa, acestea trebuie sa-si intensifice si sa-si sporeasca urgent capacitatea militara, a declarat Ward.

„Statele Unite inca mai pot face fata ambelor amenintari, dar acest lucru va necesita cresteri substantiale in ceea ce priveste impartirea sarcinilor, in special in randul aliatilor europeni care au vazut acum adevaratele consecinte ale „coordonarii” geopolitice Rusia-China de la invazia Ucrainei”, a declarat Ward.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: