O alta miza a razboiului din Ucraina: rezervele de titaniu. Corporatia rusa de stat VSMPO-AVISMA este cel mai mare producator de titan din lume/ „Oportunitatile de afaceri in acest sector sunt uriase”

externe

Pe langa decizia Rusiei de a nu lasa Kievul sa iasa din sfera sa de influenta, conflictul din Ucraina are si o importanta componenta economica. Occidentul si Rusia sunt foarte interesate de resurse de importanta strategica, cum ar fi titanul sau litiul, scrie The EurAsian Times. Inca din primele luni ale invaziei, fortele Rusiei au confiscat cel putin doua situri de minereu de titan din Ucraina, printre alte cateva depozite/instalatii de metale si minerale.

Titanul este la fel de rezistent ca otelul, dar cu 45% mai usor, si poate fi folosit ca material structural pana la temperaturi de aproximativ 565 – 620° C. In schimb, aliajele conventionale de aluminiu sunt utile doar pana la 175° C. S-a constatat, de asemenea, ca are o rezistenta excelenta la coroziune.

Aceste proprietati au facut ca titanul sa fie utilizat pe scara larga in industria aerospatiala, unde este considerat cel mai critic material pentru structurile militare si civile.

SUA si Europa sunt dependente de Rusia si China pentru titan, motiv pentru care au exceptat acest metal de la sanctiuni.

De exemplu, corporatia rusa de stat VSMPO-AVISMA Corporation, cel mai mare producator de titan din lume, nu a intrat sub incidenta sanctiunilor occidentale.

Este unul dintre furnizorii cheie de titan pentru cea mai mare companie aerospatiala din Europa, Airbus. Este, de asemenea, cel mai mare furnizor de titan pentru industria de aparare rusa, in special pentru fabricarea a numeroase avioane militare rusesti, cum ar fi Su-30, 34, 35 si 57, MiG-29 si 35, precum si Yak-130.

Airbus se bazeaza pe Rusia pentru aproximativ jumatate din aprovizionarea sa cu titan. La modelul Airbus A350XWB, aliajele de titan reprezinta aproape 14% si sunt utilizate in trenul de aterizare, piloni, accesorii, invelisurile usilor, cadre si alte piese.

De asemenea, se stie ca rivalul american al Airbus, Boeing, se aproviziona din Rusia cu aproximativ o treime din necesarul sau de titan, iar aliajele de titan reprezinta aproximativ 15% din greutatea avionului Boeing 787.

Boeing a declarat ca a incetat sa mai foloseasca titan rusesc la inceputul lunii martie, afirmand ca societatea a avut suficiente provizii dupa ce si-a diversificat sursele de aprovizionare.

Ultima unitate de productie de titan ramasa in SUA, Timet, cu sediul in Nevada, s-a inchis pe termen nelimitat in 2020, deoarece nu a putut concura cu produsele chinezesti si rusesti cu pret redus, subventionate de guvernele lor.

Dependenta SUA de Rusia pentru titan dateaza din timpul Razboiului Rece. In anii 1950, Agentia Centrala de Informatii americana (CIA) a infiintat o serie de companii fantoma care au cumparat in secret titan din Uniunea Sovietica pentru a dezvolta si construi avionul spion SR-71 Blackbird.

SUA doreau ca SR-71 sa zboare cu o viteza Mach 3+ – de peste trei ori mai mare decat viteza sunetului – ceea ce produce multa caldura cinetica. De asemenea, sectiunea transversala radar redusa presupunea utilizarea de materiale compozite absorbante de radar la marginile ascutite (sau „chenare”) ale fuzelajului avionului, care trebuiau, de asemenea, sa reziste la caldura extrema.

Aluminiul nu putea fi utilizat din cauza temperaturilor ridicate. Otelul a fost exclus din cauza greutatii sale – numai un material cu greutate redusa poate asigura o viteza mare. Asadar, Lockheed a ales titanul pentru SR-71, deoarece este incredibil de usor si rezista la temperaturi mai ridicate.

Statele Unite si resursele de titan din Ucraina

In proiectul de lege privind cheltuielile anuale pentru aparare de anul trecut al SUA s-a cerut Departamentului de Stat sa investigheze „fezabilitatea utilizarii surselor de titan din Ucraina ca o potentiala alternativa la sursele chinezesti si rusesti”.

„Ucraina are depozite semnificative de minerale de ‘pamanturi rare’ si, daca ne jucam bine cartile, ar putea fi o alternativa foarte atractiva la sursele rusesti si chinezesti”, a declarat pentru Newsweek un membru al Congresului american, sub rezerva anonimatului.

„Pe masura ce exista dezbateri din ce in ce mai multe in Occident despre motivul pentru care este in interesul nostru sa continuam sa sprijinim Ucraina, cred ca acesta este unul dintre argumentele pe care veti incepe sa le auziti mai des”, a mai spus membrul Congresului.

In cazul in care Ucraina va invinge in conflictul sau actual cu Rusia, SUA si aliatii sai vor fi pozitionati strategic pentru a obtine o noua sursa de titan. In schimb, daca Rusia preia controlul asupra zacamintelor si uzinelor de titan din tara, influenta globala a Moscovei asupra acestei resurse strategice se va consolida si mai mult.

De exemplu, in lunile initiale ale invaziei Rusiei, fortele sale au confiscat cel putin doua situri de minereu de titan din Ucraina, printre alte cateva depozite/instalatii de metale si minerale, potrivit firmei canadiene de risc geopolitic SecDev si directorilor din industria miniera si siderurgica ucraineana.

Rusia poate prelua controlul asupra si mai multor situri de minerale, avand in vedere ca, in prezent, majoritatea ostilitatilor au loc in estul si sudul Ucrainei, care are bogatii minerale de mii de miliarde de dolari.

De asemenea, se pare ca Rusia a incercat sa obtina resursele de titan ale Ucrainei chiar inainte de invazia sa.

De exemplu, in 2021, omul de afaceri ucrainean Dmitri Firtas, despre care se crede ca are legaturi stranse cu Kremlinul, ar fi fost fortat sa isi vanda participatia de 49% in Zaporijia Titanium and Magnesium Plan, care este singura fabrica de titan din Europa, catre intreprinderi rusesti din sectorul apararii.

In plus, in decembrie 2021, Firtas’s Group DF a anuntat ca CJSC Ukrainian Chemical Products, care pana in 2014 era cunoscuta sub numele Crimean Titan, si-a vandut uzina de titan din Crimeea catre Russian Titan.

In acelasi timp oficialii de la Kiev nu uita sa prezinte Ucraina ca o sursa alternativa de titan.

„Avem titan si litiu, ambele sunt foarte solicitate acum si vor fi si mai solicitate in viitor”, a declarat pentru Newsweek Oleg Ustenko, consilier economic al lui Volodimir Zelenski. „Din cate stiu, majoritatea acestor depozite nici macar nu sunt exploatate. Oportunitatile de afaceri in acest sector sunt uriase”.

Stephen Blank, cercetator senior la Institutul de Cercetare pentru Politica Externa (FPRI), a declarat pentru Newsweek ca Ucraina ar putea incepe sa furnizeze Occidentului o cantitate semnificativa de titan la cateva luni de la sfarsitul razboiului, indiferent cand ar fi acesta.

„Ei trebuie sa reconstruiasca intreaga tara de sus pana jos, ceea ce reprezinta o mare oportunitate pentru investitori”, a spus Blank, mentionand totodata ca va fi nevoie de sprijin atat din partea guvernului ucrainean, cat si din partea guvernului american pentru a profita de aceasta oportunitate.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: