Americanca arestata de FSB ii garantase iubitului ei ca „Rusia este o tara sigura”. Femeia risca 20 de ani de inchisoare dupa ce a donat 50 de dolari pentru Ucraina

externe

americanca, arestata, Rusia, donatie, Ucraina, tara sigura

O femeie din Statele Unite, cu dubla cetatenie americana si rusa, care a fost arestata in Rusia sub acuzatia de tradare, i-a spus iubitului ei ca „este o tara sigura”  chiar inainte de a calatori pentru a-si vedea rudele din Ekaterinburg, a declarat fosta soacra a femeii.

Un tribunal rus a respins joi apelul formulat de Ksenia Karelina, o rezidenta in varsta de 32 de ani din Los Angeles, care a fost retinuta de serviciul de securitate FSB sub suspiciunea ca ar fi strans fonduri pentru fortele armate ucrainene.

Avocatul Karelinei ceruse instantei sa ridice detentia si sa o inlocuiasca cu arestul la domiciliu, a transmis agentia de presa de stat RIA, citata de Reuters. Ambasada SUA la Moscova a luat cunostinta de aceste informatii, dar nu a putut face alte comentarii din cauza restrictiilor de confidentialitate. Un grup de avocati rusi, Pervii Otdel, a declarat ca detine informatii potrivit carora Karelina a donat putin peste 50 de dolari din contul sau bancar din SUA la 24 februarie 2022 – ziua in care Rusia a lansat ceea ce numeste „operatiunea sa militara speciala” in Ucraina – unei organizatii de caritate care trimite ajutoare in Ucraina.

Fosta ei soacra, Eleonora Srebroski, a declarat pentru Reuters prin telefon din Maryland ca Karelina a facut o mica donatie catre Razom for Ukraine, o organizatie non-profit cu sediul in New York care trimite asistenta in aceasta tara. Razom a declarat la inceputul acestei luni intr-o declaratie ca este „consternata” de arestarea Karelinei si ca activitatile sale se concentreaza pe „ajutor umanitar, ajutor in caz de dezastre si educatie”.

Srebroski a declarat ca Karelina, care este cetatean american din 2021, a decis sa mearga la Ekaterinburg in ianuarie pentru o vizita de familie, dupa ce prietenul ei a surprins-o cu un bilet de avion in timp ce se aflau in vacanta in Turcia. ”Sunt rusoaica, iubesc Rusia, nu este nimic in neregula in Ekaterinburg, este sigur acolo. Rusia este o tara sigura”, l-ar fi asigurat Karelina pe prietenul ei.e.

Karelina a calatorit in mod regulat in Rusia pentru a-si vedea familia, inclusiv bunicii si o sora mai mica, a declarat Srebroski, dar vizitele au incetat dupa ianuarie 2021, deoarece sanctiunile impuse de Occident au facut ca zborurile catre Rusia sa fie prea scumpe.

Pagina lui Karelina pe VKontakte, replica ruseasca la Facebook, prezinta fotografii cu ea si cu prietenii ei pe plaja si in excursii, dar nu contine deloc mesaje politice. „Nu stiu de ce s-a intors”, a spus Srebroski. „Autoritatile ruse isi ucid propriul popor”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: