life

O balena de acum 40 de milioane de ani ar putea fi cel mai greu animal de pe Pamant

Oasele fosilizate ale unei creaturi stravechi care a inotat in apele de coasta acum 40 de milioane de ani apartin unei specii recent descoperite, care poate deveni cel mai greu animal care a existat vreodata pe Pamant, potrivit The Guardian.

Vanatorii de fosile au descoperit ramasitele balenei enorme intr-o formatiune stancoasa din desertul Ica din sudul Peru. Cercetatorii cred ca adultii ar fi putut ajunge la cateva sute de tone.

„A fost foarte diferit de tot ce vazusem inainte”, a spus Alberto Collareta, paleontolog la Universitatea din Pisa. Este „cel mai greu schelet al unui mamifer, probabil cea mai grea vertebrata”, a spus el.

Pana acum, balena albastra era considerata pe scara larga cel mai mare animal. Scheletul gigant al lui Hope, balena albastra care planeaza asupra vizitatorilor Muzeului de Istorie Naturala din Londra, are peste 25 de metri lungime si cantareste 4,5 tone.

Dar noua specie, numita Perucetus colossus dupa tara de origine si dimensiunea sa gigantica, ar fi putut creste mai mare si mai grea decat balena albastra, au spus oamenii de stiinta. In ciuda faptului ca are o lungime de doar 20 de metri, scheletul lui P. colossus ar fi fost de doua pana la trei ori mai greu decat cel al unei balene albastre de 25 de metri din cauza oaselor sale mai dense. Masa sa corporala ar fi fost intre 85 si 340 de tone, au estimat ei.

Cercetatorii au ajuns la aceasta concluzie dupa ce au comparat 13 vertebre, patru coaste si un singur os de sold de la P. colossus cu oase de la rude apropiate. Dincolo de dimensiunea sa, P. colossus pare sa fi avut membre anterioare pentru a merge pe fundul marii si membre posterioare mici, vestigiale.

Collareta si colegii au descris, in revista Nature, cum au fost descoperite fosilele in urma cu 13 ani, dar pregatirea pentru studiu a durat multi ani.

Spre deosebire de majoritatea balenelor, care au schelete relativ usoare si pot prinde pestii care se misca rapid si alte creaturi marine, P. colossus avea oase mai grele si inota lent.

Descoperirea a oferit perspective importante despre gigantismul la cetaceele timpurii – animale care includ delfini, balene si marsuini – adaugand ca, in timp ce balenele albastre si stramosii lor se gasesc de obicei in medii de mare deschisa, animalul nou descoperit a evoluat in apele de coasta putin adanci.

Potrivit lui Travis Park, cercetator la Muzeul de Istorie Naturala din Londra, care nu a fost implicat in lucrare, descoperirea sugereaza ca cetaceele au atins mase corporale extreme cu aproximativ 30 de milioane de ani mai devreme decat se credea anterior. Alte balene antice care traiau alaturi de P. colossus erau probabil mai zvelte si mai flexibile, facand animalul foarte diferit de rudele sale cunoscute anterior din Eocenul mijlociu.

„Ne arata ca mai avem multe de invatat despre ce erau capabile cetaceele sa faca inainte de evolutia grupurilor moderne”, a spus Park.

Urmareste-ne si pe:
Camelia Stanciu

Share
Published by
Camelia Stanciu

Recent Posts

China a detronat Rusia, a devenit cel mai mare furnizor de arme pentru Africa. Ce urmareste de fapt Beijingul

China a devenit cel mai mare furnizor de arme pentru Africa, depasind Rusia, anunta publicatia…

2 ore ago

S-a redeschis circulatia pe Transalpina. Intre Ranca si Curpat se va circula doar intre orele 08:00 – 18:00

Directorul Companiei Nationale de Administrare a Infrastructurii Rutiere, Cristian Pistol, a anuntat ca Transalpina s-a…

3 ore ago

Cautarea tinerilor disparuti in viitura din Italia continua. MAE nu le confirma, inca, cetatenia romana

Cei trei tineri, un baiat si doua fete, probabil de origine romana, dati disparuti din…

3 ore ago

Abordare fascista la Brasov, candidatul Scripcaru are de gand sa cenzureze cultura. El anunta ca „valorile bolnavicioase” vor fi interzise

Candidatul PSD-PNL la Primaria Brasovului, George Scripcaru, anunta ca in cazul in care va reveni…

3 ore ago

Mai bine mai tarziu decat niciodata! O carte imprumutata in 1939 a revenit la o biblioteca finlandeza dupa 84 de ani

Angajatii unei biblioteci publice din Helsinki au fost surprinsi cand o copie a „Refugiatilor” de…

5 ore ago

Savantii britanici au pus la punct un test de saliva care poate detecta rapid cancerul de prostata

Oamenii de stiinta din Marea Britanie au dezvoltat un test de saliva care ar putea…

5 ore ago