O centrala din Texas va genera 10 MW de energie cu o turbina de marimea unui birou. Pentru functionarea turbinei se va folosi energie solara concentrata

externe

turbina cu co2

O turbina de marimea unui birou obisnuit ar putea in curand sa furnizeze energie electrica pentru 10.000 de gospodarii, conform unui comunicat de presa al Southwest Research Institute (SwRI), care a construit o instalatie pilot in San Antonio, Texas. Denumita Supercritical Transformational Electric Power (STEP), instalatia pilot demonstrativa a fost realizata in colaborare cu GTI Energy, GE Vernova (GE) si Departamentul de Energie al SUA, relateaza Interesting Engineering.

Turbinele cu abur utilizate in centralele electrice din intreaga lume reprezinta o tehnologie invechita. Originile turbinei cu abur dateaza din secolul al XIX-lea si nu au cunoscut imbunatatiri tehnologice radicale.

Sarcina turbinei cu abur este de a utiliza apa ca agent termic. Cu toate acestea, daca se foloseste dioxidul de carbon ca fluid de lucru, dimensiunile turbinelor pot fi reduse semnificativ.

Dioxidul de carbon exista sub forma gazoasa, dar poate fi concentrat folosind temperaturi si presiuni ridicate, unde se comporta ca un gaz, dar cu densitatea unui lichid. Denumita CO2 supercritic (sCO2), aceasta forma gazoasa se afla de ceva vreme in atentia Departamentului pentru Energie al SUA (DOE).

O turbina de un metru care utilizeaza sCO2 poate indeplini aceeasi sarcina ca o turbina cu abur de 20 m, deschizand calea pentru o reducere semnificativa a dimensiunii turbinei. De la turbinele de marimea unui autobuz utilizate in prezent, se poate trece la o turbina sCO2 de marimea unui birou. Cercetatorii isi propun sa transforme aceasta posibilitate in realitate, iar la sediul central al SwRI din Texas este in curs de dezvoltare o instalatie pilot demonstrativa de 10 MW, care are asigurata o finantare de 155 de milioane de dolari.

Un avantaj suplimentar al utilizarii sCO2 este capacitatea de a duce gazul la starea supercritica folosind energia solara concentrata. Pentru aceasta se utilizeaza un sistem de oglinzi pentru a concentra energia solara si a o utiliza in diverse scopuri, de la incalzire la producerea de energie electrica.

Potrivit CleanTechnica, DOE a lucrat de-a lungul anilor pentru a reduce costul sistemelor de concentrare a energiei solare, dar cu un succes limitat. Utilizarea sCO2 ar putea reduce drastic costurile.

Programul STEP este in lucru din 2018 si este cea mai mare instalatie demonstrativa din lume pentru tehnologia sCO2. Compresorului sau cu CO2 a atins conditiile de fluid supercritic la inceputul acestui an. Scopul proiectului este de a imbunatati eficienta, economia, flexibilitatea operationala, cerintele de spatiu si performanta de mediu a noii tehnologii.

„STEP va schimba, fara indoiala, modul in care ne gandim la generarea de energie”, a declarat presedintele si directorul executiv al SwRI, Adam Hamilton, in comunicatul de presa.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: