O certitudine. Presedintele Iohannis nu va semna revocarea lui Lazar, borfasii au facut o greseala fatala

opinii

Cererea de revocare a lui Augustin Lazar nu va fi semnata de presedintele Iohannis, este mai mult ca sigur. Situatia este diferita fata de cea din cazul Kovesi si implica repercusiuni mult mai grave atat pentru viitorul luptei anticoruptie, dar si pentru mandatul presedintelui.

Desigur, in planul procedurii legale, lucrurile sunt similare cu situatia in care a fost pusa Kovesi. CSM va respinge solicitarea de revocare, Toader o va ignora ca de obicei si purtand intre dinti decizia CCR din cazul sefei DNA va solicita presedintelui sa parafeze lichidarea lui Lazar. Insa de data aceasta finalul nu va fi acelasi. Pentru ca urmarile ar fi dezastruoase.

O eventuala eliminare a lui Lazar ar insemna de facto sfarsitul luptei anticoruptie. Deja DNA merge cu motoarele turate la minim dupa ce Kovesi a fost executata, caderea ultimei redute care statea in calea „inculpatilor de rang inalt” va avea un efect inhibitoriu catastrofal asupra procurorilor care se ocupa de cazurile de mare coruptie. Cati vor mai risca sa isi faca meseria profesionist si onest stiind ca ar putea fi scuipati precum o masea stricata de la locul de munca? Revocarea lui Lazar va intoarce magistratura in epoca neagra care il arunca pe Cristian Panait de la etaj.

Un alt efect asupra procurorilor va fi nu numai anularea independentei, dar si interzicerea libertatii de exprimare. O buna parte dintre acuzatiile prezente in rechizitoriul lui Toader fac referire la declaratiile publice ale procurorului general, i se imputa faptul ca a indraznit sa critice nu numai legile sinistre adoptate de politicieni ci si conduita acestora. Aici trebuie mentionat ca toate cele spuse de Augustin Lazar sunt in totala concordanta cu observatiile Comisiei de la Venetia, cu care acelasi Toader afirma public ca este de acord. Revocarea lui Lazar va fi bocancul infipt in gatul procurorilor pentru a nu mai indrazni sa deschida gura impotriva „faptelor, actiunilor” cu caracter penal ale politicienilor.

Ce ar insemna insa pentru Klaus Iohannis acceptarea demiterii lui Augustin Lazar? Cu numai o zi inainte de iesirea lui Toader, presedintele declara la Strasbourg ca „nu voi accepta pentru nimic in lume sa cobor standardele in ce priveste statul de drept”. Evaluarea lui Toader nu are nimic tehnic si profesional, ci este o compunere politicianista menita sa justifice un abuz de putere. Abuzul de putere si statul de drept sunt incompatibile, o stie si un copil de gradinita. Dar nu principiile reprezinta principalul motiv pentru care Iohannis va refuza sa semneze cererea lui Tudorel Toader.

Spre deosebire de Kovesi, cumva mostenita de la predecesorul Basescu, mandatul de procuror general al lui Augustin Lazar este legat puternic de mandatul lui Klaus Iohannis. Lazar a fost numit in mandatul lui Klaus Iohannis, cel mai probabil la propunerea lui Klaus Iohannis, iar a accepta demiterea sa ar fi o infrangere personala pentru presedinte si un mesaj extrem de prost, de cedare, transmis in sistem: „Iohannis nu isi apara oamenii, maine ar putea cadea oricare dintre noi sub securea PSD”.

Mai mult, impactul acceptarii lichidarii lui Augustin Lazar va fi dezastruos asupra electoratului presedintelui. O a doua cedare dupa cazul Kovesi va fi extrem de greu de inghitit de un electorat puternic preocupat si interesat de calitatea si eficienta justitiei, va crea o dezamagire uriasa care il va tranti dureros pe Iohannis de pe culmile popularitatii de acum. Revocarea lui Lazar va fi semnul, atat pentru structurile de stat cat si pentru electoratul lui Iohannis, ca presedintele a pierdut batalia cu infractorii PSD.

Oricare dintre aceste motive este indeajuns de puternic pentru a justifica refuzul de a semna revocarea lui Augustin Lazar. Pai si atunci ce se va intampla? Pur si simplu va refuza si va merge el, de data aceasta, pana la capat. Cea mai previzibila solutie este referendumul pe justitie, care deja este solicitat de lideri de opinie influenti precum Cristian Tudor Popescu. „Poate pur si simplu sa nu semneze. Mergem la referendum, nu se mai poate. Altfel de ce este acolo domnul Iohannis? Daca domnul Iohannis face acelasi lucru ca in cazul Kovesi si cu Augustin Lazar nu vad ce treaba mai are pe acolo pe la Cotroceni. Domnul presedinte este singurul care se poate opune in acest moment”, spunea CTP imediat dupa declaratia lui Toader.

Citeste si: Un om profund cinstit, executat dupa o viata de munca de politruci hoti si analfabeti

Si nimeni nu-i va putea reprosa lui Iohannis ca a ales aceasta cale. Greseala fatala facuta de infractorii PSD este ca nu au calculat impactul pe care revocarea lui Augustin Lazar il are asupra oamenilor simpli, asupra celor care nu sunt atat de preocupati de luptele de putere, de vanzoleala politica, asupra celor care pana la urma sunt neinteresati sau scarbiti de politica. Insa cu totii vad si simt ca un om cinstit a fost executat pe nedrept de politruci.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: