O chinezoaica a fost retinuta in tara natala sub acuzatii de spionaj dupa ce a lucrat cu o companie americana cu legaturi cu statul

externe

China a retinut un cetatean chinez sub acuzatia de spionaj, dupa ce a lucrat pentru o companie din SUA, intr-un caz despre care expertii spun ca evidentiaza riscurile potentiale de a lucra pentru afaceri straine in aceasta tara, potrivit The Guardian.

Emily Chen, in varsta de 50 de ani, a disparut dupa ce a ajuns pe aeroportul international Nanjing Lukou in decembrie, din Doha, unde locuieste.

Potrivit sotului ei, cetateanul american Mark Lent, Chen a trimis un mesaj familiei ei pentru a spune ca a aterizat, dar nu a mai iesit din aeroport.

Patru zile mai tarziu, fiul ei a primit o scrisoare de la biroul de securitate nationala din Dalian, un oras aflat la aproape 1000 de kilometri distanta, in care se spunea ca a fost retinuta la 30 decembrie sub suspiciunea ca a furnizat ilegal secrete de stat, acuzatie care implica o pedeapsa maxima de 10 ani sau mai mult pentru cazurile mai grave.

Se spune ca insistenta Chinei ca este deschisa pentru afaceri este in contradictie cu un accent reinnoit pe securitatea nationala si o represiune asupra unor companii.

Au fost oferite putine detalii despre motivele detentiei lui Chen. Lent, profesor de fotografie care s-a casatorit cu Chen in China in 2016, a spus ca aceasta a avut o singura legatura cu Dalian: anul trecut, a petrecut patru luni ajutand o companie de logistica din SUA sa deschida un birou acolo.

Emily „nu si-ar spiona niciodata propria tara”, a spus Lent, care acum incearca sa stranga bani pentru taxele legale ale sotiei sale si pentru costurile de trai ale familiei lor. El nu a reusit sa o contacteze de cand a fost arestata. Fiului femeii dintr-o relatie anterioara, i-a fost interzis sa paraseasca tara saptamana trecuta, cand a incercat sa se imbarce intr-un zbor in Shanghai.

Intre ianuarie si aprilie 2023, Chen a lucrat independent pentru Safe Ports, o companie de logistica din SUA care se descrie ca „un lider global in managementul lantului de aprovizionare”. Lucy Duncan, fondatorul si CEO-ul Safe Ports, a declarat ca compania cauta sa deschida un birou in

Dalian pentru a-si extinde afacerea, oferind solutii de tehnologie ecologica porturilor maritime. Duncan a descris munca lui Chen pentru companie ca fiind „pur administrativa”, incluzand sarcini precum cautarea unui spatiu de birouri. „A facut o treaba buna”, a spus Duncan, adaugand: „Nu am idee de ce a fost retinuta”.

In cele din urma, Safe Ports a decis sa nu continue proiectul din Dalian, in parte pentru ca Chen a obtinut un loc de munca cu norma intreaga la o companie franceza de energie din Doha. Duncan a concluzionat, de asemenea, ca mediul deteriorat pentru straini a insemnat ca „este imposibil sa faci afaceri in China”.

Nu a existat nicio confirmare oficiala ca detentia lui Chen este legata de munca ei pentru Safe Ports. Dar Dalian, un oras-port din nordul Chinei, gazduieste o baza navala importanta, ceea ce ar face ca orice intrebare legata de porturile din zona sa fie o chestiune sensibila.

Safe Ports a colaborat anterior cu departamentul american al apararii, ajutand la aprovizionarea trupelor din Afganistan. Este posibil ca aceasta asociere sa fi atras atentia autoritatilor chineze.

Anul trecut, China si-a modificat legea privind spionajul, extinzand definitia acestuia pentru a acoperi orice „documente, date, materiale sau articole legate de securitatea nationala”. Cu toate acestea, Chen este investigata pentru infractiuni de spionaj care faceau deja parte din codul penal al Chinei.

Steve Tsang, directorul Institutului Chinez de la Scoala de Studii Orientale si Africane din Londra, a declarat ca neclaritatea acuzatiilor se adauga la preocuparile legate de presupusele cazuri de spionaj. „Corect sau nu, [astfel de cazuri] ii vor face pe multi chinezi sa se gandeasca de doua ori inainte sa lucreze pentru companii straine.”

Chen se afla intr-un tip de detentie cunoscut sub numele de supraveghere rezidentiala intr-o locatie desemnata sau RSDL. RSDL permite autoritatilor sa retina o persoana timp de pana la sase luni fara a avea acces la un avocat, familia sa ori posibilitatea de a face recurs. Ei sunt adesea tinuti in izolare. Expertii ONU in drepturile omului o descriu „ca o forma de disparitie fortata” care „expune indivizii unui risc crescut de tortura, tratamente sau pedepse inumane sau degradante”.

Nu se stie daca Chen a fost acuzat oficial de vreo infractiune, asa cum este obisnuit in cazurile RSDL.

Peter Dahlin, directorul Safeguard Defenders, un ONG care a cercetat RSDL, a declarat ca utilizarea acestuia „tinde sa insemne ca politia considera ca este un caz mai dificil, ca este vorba de spionaj sau crime de securitate nationala sau ca persoana este persecutata pe motive politice”.

Lent a spus ca ambasada SUA a refuzat sa-l ajute, pe motiv ca sotia lui nu era cetatean american. Un purtator de cuvant al ambasadei SUA a spus ca nu au „nimic de comentat” in legatura cu acest caz.
Barbatul crede acum ca „doar un miracol ne va salva”. El a spus ca a cerut unui avocat din China sa solicite o fotografie a lui Chen pentru a dovedi ca femeia este in siguranta, dar fara rezultat. „Nu este ca si cum as incerca sa o eliberez, pentru ca nici macar nu stiu unde este”, a spus Lent.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: