externe

O comotie suferita la inceputul vietii cauzeaza declin cognitiv zeci de ani mai tarziu

Oamenii de stiinta au aratat ca o comotie cerebrala la varsta adulta timpurie este legata de un declin cognitiv mai accentuat zeci de ani mai tarziu, transmite Newsweek.

Comparand mii de perechi de gemeni identici, cercetatorii de la Universitatea Duke au demonstrat ca leziunile cerebrale traumatice la inceputul vietii sunt asociate cu scoruri mai mici la testele de gandire si de memorie si cu o deteriorare cognitiva mai rapida, la zeci de ani dupa ce a avut loc accidentul.

„Studiul nostru este unic prin faptul ca a studiat perechi de gemeni, ceea ce ne-a permis sa tinem cont de multe experiente de viata timpurii, cum ar fi mediul familial, nutritia si calitatea educatiei, care au fost impartasite de gemeni”, a declarat pentru Newsweek autorul studiului, Marianne Chanti-Ketterl. „De asemenea, ne-a permis sa tinem cont de genele impartasite in cadrul perechii de gemeni”.

„Am descoperit ca in randul perechilor de gemeni identici in care unul dintre gemeni a suferit o leziune cerebrala traumatica, iar celalalt nu a suferit o leziune cerebrala traumatica, ca geamanul cu leziune cerebrala traumatica a obtinut un scor mai mic la masurarea cognitiva. In plus, am constatat ca barbatii care au suferit un traumatism cranio-cerebral dupa varsta de 25 de ani au prezentat un declin cognitiv mai mare la varste mai inaintate decat geamanul lor care nu a suferit un traumatism cranio-cerebral.”

La studiu au participat 8.662 de veterani din cel de-al Doilea Razboi Mondial, dintre care 25 la suta au suferit o comotie la un moment dat in viata lor. Participantii au fost rugati sa faca un test de cognitie la inceputul studiului, cand aveau o varsta medie de 67 de ani, si apoi din nou de pana la inca trei ori in urmatorii 12 ani.

Gemenii care au avut o leziune cerebrala care a dus la pierderea cunostintei, mai multe leziuni cerebrale sau care au suferit o leziune cerebrala dupa varsta de 24 de ani au fost mai predispusi sa aiba un declin cognitiv mai rapid decat gemenii lor.

In timp ce alti factori legati de stilul de viata si de sanatate, cum ar fi hipertensiunea arteriala, consumul de alcool, fumatul si educatia, pot contribui, de asemenea, la declinul cognitiv, cercetatorii au luat in considerare acesti factori si tot au observat o asociere semnificativa.

„Deoarece analizele noastre au luat in considerare multi alti factori care pot avea un impact negativ asupra declinului cognitiv, cum ar fi genele si expunerile timpurii din timpul vietii, putem indica cu mai multa incredere leziunile cerebrale traumatice ca fiind cauza scorului cognitiv mai mic si a ratei mai rapide a declinului cognitiv”, a declarat Chanti-Ketterl.

Deci, ce ar trebui sa faceti pentru a va proteja sanatatea cognitiva daca ati suferit deja una sau mai multe leziuni cerebrale traumatice?

„Mesajul nostru pentru toti cei care au suferit o leziune cerebrala traumatica in orice moment al vietii este sa fie evaluati de un clinician cu experienta in evaluarea si tratarea leziunilor cerebrale traumatice”, a declarat Chanti-Ketterl. „Urmati instructiunile clinicianului cu privire la tratamentul post-traumatism cerebral. Urmati sfaturile actuale pentru mentinerea sanatatii creierului, cum ar fi o buna nutritie, ramaneti activi din punct de vedere fizic si mentineti obiceiuri bune de somn”.

„Deoarece leziunile cerebrale traumatice nu vor putea fi niciodata evitate in totalitate, va fi important sa se studieze modalitati de a minimiza efectele negative pe termen lung ale leziunilor cerebrale traumatice, cum ar fi declinul cognitiv si dementa.”

Urmareste-ne si pe:
Karina Macovei

Share
Published by
Karina Macovei

Recent Posts

Ceata densa si vechimea elicopterului – principalele cauze ale accidentului in care a murit presedintele iranian. Implicarea Mossad – total exclusa

Presedintele si ministrul de externe al Iranului au fost oficial declarati morti, dupa ce agentiile…

21 de minute ago

Miron Cozma, agresiv la intrarea la Parchetul General: „Nu a existat Mineriada. Voi i-ati omorat pe astia in Bucuresti”

Miron Cozma, fost lider al minerilor din Valea Jiului, s-a prezentat luni dimineata la Parchetul…

24 de minute ago

Presedintele Bulgariei califica victoria Ucrainei asupra Rusiei drept „imposibila”: „Cu arme, fara arme – vom ajunge la acelasi rezultat”

Presedintele Bulgariei, Rumen Radev, a calificat victoria Ucrainei asupra Rusiei drept "imposibila" si a facut…

15 minute ago

Cine este Mohammad Mokhber, noul presedinte al Iranului. El a fost de acord sa furnizeze rachete sol-sol si drone armatei ruse

Iata cateva date cheie despre Mohammad Mokhber, 68 de ani, primul vicepresedinte al Iranului care,…

2 ore ago

Controalele la frontierele comerciale post-Brexit vor costa Marea Britanie 5,5 miliarde de euro

Marea Britanie va cheltui cel putin 4,7 miliarde de lire sterline (5,5 miliarde de euro)…

31 de minute ago

Iranienii din tara si din diaspora sarbatoresc cu bere si artificii moartea presedintelui Raisi, considerat vinovat de uciderea a mii de protestatari pentru democratie

Iranienii din intreaga lume sarbatoresc moartea presedintelui iranian Ebrahim Raisi, dupa ce elicopterul care il…

O oră ago