O companie germana ofera Ucrainei avantajul – si povara – de a fi prima armata care sa primeasca noul sau tanc nou-nout

externe

In timp ce Ucraina asteapta tancurile Abrams si Leopard mai vechi pe care SUA si tarile europene au promis sa le livreze, ar putea avea ocazia sa cumpere un tanc german de ultima generatie, scrie Business Insider.

Achizitionarea noii generatii de Panther Kf51 ar oferi Ucrainei sansa de a depasi tancurile mai vechi pe care le trimit donatorii occidentali – precum si tancurile din epoca Razboiului Rece pe care Ucraina le foloseste deja in cea mai mare parte – dar preluarea unui vehicul neprobat ar putea pune si mai mult la incercare armata ucraineana, care se straduieste sa incorporeze modelele mai vechi de tancuri occidentale.

Rheinmetall, proeminenta firma germana de armament care a dezvoltat Kf51, pare increzatoare ca ideea ar putea functiona. Directorul sau general, Armin Papperger, a declarat pentru ziarul german de afaceri Handelsblatt ca Pantherul ar putea fi livrat Ucrainei „in 15-18 luni”.

„Discutam cu Kievul despre exportul de Panther”, a spus Papperger. Interesant este ca Papperger a spus ca Ucraina si-a exprimat interesul si pentru noua generatie de vehicule de lupta de infanterie Lynx de la Rheinmetall.

Se pare ca Rheinmetall negociaza cu Ucraina pentru a construi o fabrica de tancuri in aceasta tara, desi nu este clar daca aceasta ar urma sa produca Panther sau tancul mai vechi Leopard 2.

Kf51 Panther este un tanc nou cu unele caracteristici vechi. Carena sa se bazeaza pe Leopard 2, care a debutat in 1979. Insa turela contine noua generatie a sistemului de tunuri Future Gun System de la Rheinmetall, un tun cu teava lisa de 130 mm care inlocuieste tunul standard de 120 mm de pe tancurile occidentale precum M1 Abrams, Leopard 2 si Challenger 2.

Panther are, de asemenea, caracteristici avansate, inclusiv lansatoare pentru munitiile HERO 120 care ofera tancului o capacitate de drona kamikaze la bord. Capacitatile sofisticate de conectare in retea ii permit sa fie integrat in lanturi de detectare si tragere si capacitatea de a controla vehicule terestre fara pilot „wingman” care ofera capabilitati „cum ar fi apararea antiaeriana si impotriva dronelor la nivel de pluton”, potrivit Rheinmetall, care descrie Panther ca fiind un „tanc cu adevarat definit prin software”.

Rheinmetall a prezentat Panther la un targ comercial din Paris vara trecuta si „l-a promovat ca fiind cel mai puternic tanc de lupta din lume”, potrivit Handelsblatt.

Doua aspecte ale Kf51 ies in evidenta. Unul este incarcatorul automat care inlocuieste membrul echipajului care incarca proiectilele in tunul principal, permitand tancului sa aiba un echipaj de trei persoane.

Poate ca nu este o coincidenta, o turela fara pilot si dronele de la bord sunt, de asemenea, o caracteristica a tancului rusesc de noua generatie T-14 Armata, care a aparut pentru prima data in 2014. Armata rusa a cumparat doar cateva T-14, probabil din cauza pretului ridicat, precum si a problemelor de productie si mecanice. Kremlinul pare, de asemenea, reticent in a angaja T-14 in lupta in Ucraina.

De asemenea, este de remarcat faptul ca Panther are o greutate de lupta de doar 59 de tone. Este mai usor decat cel mai nou Leopard 2A7, care are 67 de tone, sau Abrams si Challenger, care cantaresc intre 70 si 80 de tone. Tancurile mai usoare pot traversa mai usor poduri sau terenuri noroioase, care sunt considerente locuri cheie pe campurile de lupta ucrainene.

Dar proiectarea tancurilor presupune compromisuri, mai ales cand vine vorba de greutate.

Unul dintre motivele pentru care Kf51 este mai usor este ca, la fel ca Leopard 2, nu este la fel de bine blindat ca Abrams si Challenger. In locul placilor de blindaj voluminoase, Panther se bazeaza mai mult pe sisteme de protectie activa si pasiva, cum ar fi bruiaje, perdele de fum si proiectile pentru a distruge rachetele antitanc care se apropie.

Cu toate acestea, un aspect de luat in considerare pentru Ucraina – si pentru orice donator strain care ar subventiona achizitionarea acestuia – este faptul ca nicio armata nu a cumparat inca Kf51.

Chiar si cele mai bune arme noi au probleme de inceput. Daca Ucraina devine prima care pune in teren Panther-ul, atunci va deveni prima care se va confrunta cu inevitabilele erori. Avand in vedere toate provocarile cu care se confrunta deja Ucraina, acesta este un risc.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: