O decizie CCR il poate scapa pe Dragnea de acuzatiile din dosarul Tel Drum. Judecatoarea Livia Stanciu acuza: „Nu este competenta CCR sa defineasca notiunea de securitate nationala”

news

Fosta presedinta a Inaltei Curti de Casatie si Justitie Livia Stanciu considera, diferit de colegii de la Curtea Constitutionala, ca judecatorii CCR nu ar fi trebuit sa accepte sesizarea si, implicit, sa decida ca datele si informatiile culese de SRI potrivit Legii nr. 51/1991, adica cu mandat de siguranta nationala, nu pot fi considerate probe in dosare.

Fosta sefa a ICCJ considera ca exceptia de neconstitutionalitate ridicata in dosarul aflat pe rolul Curtii de Apel Oradea trebuia respinsa ca neintemeiata.

„Consideram ca exceptia de neconstitutionalitate s-ar fi impus a fi respinsa ca neintemeiata, intrucat sintagma «orice alte actiuni care aduc atingere grava drepturilor si libertatilor fundamentale ale cetatenilor romani» cuprinsa in art. 3 lit. f) din Legea nr. 51/1991 nu este lipsita de claritate si previzibilitate, necontravenind prevederilor constitutionale cuprinse in art.1 alin.(5) potrivit carora respectarea Constitutiei, a suprematiei sale si a legilor este obligatorie. Analizand textul art. 3 lit.f) din Legea nr. 51/199 privind securitatea nationala a Romaniei prin prisma motivelor invocate de autorul exceptiei, constatam ca, in acord cu jurisprudenta Curtii Europene a Drepturilor Omului si in conformitate cu jurisprudenta anterioara a Curtii Constitutionale, textul criticat nu incalca nicio dispozitie constitutionala, iar drepturile fundamentale sunt protejate printr-o serie de garantii care exclud prezenta caracterului arbitrar al eventualelor masuri intruzive”, considera Livia Stanciu.

Aceasta mai arata ca „nu este competenta Curtii Constitutionale sa defineasca notiunea de securitate nationala (…) si nici daca, intr-un caz concret, exista o amenintare la adresa securitatii nationale”, cele doua fiind de competenta legiuitorului, respectiv a autoritatilor prevazute de lege in materie.

Fosta presedinta a ICCJ invoca prevederile legale care stabilesc conditiile in care se autorizeaza activitatile specifice de culegere de informatii si arata ca „judecatorul cauzei se bucura de deplinatate de jurisdictie, putand admite sau respinge propunerea, motivat”.

„Revine astfel judecatorului cauzei sa interpreteze textul legal si sa determine daca, in cazul concret, sunt indeplinite conditiile privind amenintarea la adresa securitatii nationale, daca vatamarea drepturilor si libertatilor cetatenilor este apta sa constituie, in circumstantele concrete, o astfel de amenintare, daca este atins caracterul grav al vatamarii cerut de lege, precum si subiectele careia i se aplica, prin raportare la materia in care se solicita autorizarea masurilor ce constituie ingerinte in viata privata si prin raportare la metodele in continua evolutie prin care se poate aduce atingere securitatii nationale. O altfel de interpretare a normelor ar pune judecatorul constitutional in situatia de a se subroga competentelor instantelor judecatoresti si de a interpreta circumstantele concrete ale unei cauze deduse judecatii, aspect ce depaseste limitele controlului de constitutionalitate”, argumenteaza Stanciu.

In motivarea deciziei din 28 februarie, cand s-a pronuntat asupra unei exceptii de neconstitutionalitate pe Legea nr. 51/1991 privind securitatea nationala a Romaniei, CCR arata ca datele si informatiile culese de SRI potrivit Legii nr. 51/1991, adica cu mandat de siguranta nationala, nu pot fi considerate probe in dosare.

La momentul deciziei din 28 februarie, jurnalistii de la „Romania curata” au aratat ca pe lista potentialilor beneficiari ai deciziei CCR se afla presedintele PSD, Liviu Dragnea. Acesta ar fi fost interceptat, pe mandat de siguranta nationala, iar probele au ajuns in dosarele DNA. Un exemplu, primul dosar Tel Drum, trimis deja in instanta. Potrivit unor surse judiciare, si dosarul mare Tel Drum, in care este acuzat Liviu Dragnea de constituirea unui grup infractional organizat, ar cuprinde interceptari efectuate de SRI pe mandat de siguranta nationala.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , ,

Comentarii: