O delegatie americana si-a intrerupt vizita in Arabia Saudita dupa ce unuia dintre membri i s-a cerut sa-si scoata kippa

externe

delegatia, americana, Arabia Saudita, vizita, intrerupta, kippa

O delegatie a unei comisii americane pentru libertatea religioasa a afirmat luni ca a decis sa-si intrerupa o vizita oficiala in Arabia Saudita, dupa ce unuia dintre membrii acesteia i s-a cerut sa-si scoata kippa, noteaza AFP, citata de Agerpres.

„Nimanui nu ar trebui sa i se interzica accesul la un sit de patrimoniu, in special la un sit destinat sa puna in valoare unitatea si progresul, pur si simplu pentru ca evreu”, a declarat presedintele Comisiei americane pentru libertatea religioasa internationala (USCIRF), Abraham Cooper, care este si evreu ortodox, citat intr-un comunicat.

„Arabia Saudita este pe cale de a incuraja schimbarea in cadrul Viziunii sale 2030”, referindu-se la un program ambitios de reforme care vizeaza diversificarea economiei.

„Cu toate acestea, mai ales intr-o perioada in care antisemitismul este raspandit, faptul ca mi s-a cerut sa-mi scot kippa ne-a impiedicat pe noi, membrii USCIRF, sa ne continuam vizita” la situl Diriyah, la nord-vest de Riad, clasificat de UNESCO drept patrimoniu mondial, potrivit comunicatului.

„Remarcam, cu regret deosebit, ca acest lucru i s-a intamplat unui reprezentant al unei agentii guvernamentale americane care promoveaza libertatea religioasa”, a adaugat el.

Aceasta Comisie pentru libertatea religioasa este un organism consultativ guvernamental mandatat de Congresul Statelor Unite.

Incidentul, care a avut loc pe 5 martie, intervine pe fondul tensiunilor dintre regatul saudit si Israel din cauza razboiului din Fasia Gaza si al eforturilor Statelor Unite de a promova normalizarea relatiilor dintre cele doua state, dupa incheierea conflictului.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: