O deputata din Luxemburg, obligata sa-si ceara scuze public dupa ce a spus ca cersetorii romani care „scuipa si pipaie oamenii pe strada” au stricat orasul

externe

cersetori romani, Luxemburg, deputata, scuze

Controversa in Luxemburg, dupa ce o deputata a facut mai multe afirmatii cu privire la „cersetorii romani”. Simone Beissel a fost nevoita sa-si ceara scuze public si sa stearga clipul de pe pagina sa de socializare in care spunea ca a fost la un pas sa-i dea „un sut in fund” unuia dintre ei. 

Simone Beissel, deputat al Partidului Democrat din Luxemburg, si-a atras un val de critici, dupa ce spus, intr-o emisiune, ca a fost la un pas sa loveasca un cersetor, aratand cu degetul spre „cersetorii romani” care „scuipa si pipaie” oamenii pe strada daca nu primesc bani.

Controversele legate de declaratiile sale nu au disparut nici dupa ce a sters imaginile de pe retelele de socializare, iar criticile continua sa fie exprimate in spatiul public, scrie publicatia luxemburgheza Le Quotidien.

Centre pour l’egalite de traitement – CET (Oficiul pentru Egalitatea de Tratament, n.r.) se declara socat de afirmatiile deputatei Simone Beissel (DP), care au vizat in mod special cersetorii de origine romana.

Organizatia condamna acuzatiile aduse de Beissel intregii comunitati etnice rome, considerand ca ele contribuie la consolidarea stereotipurilor si prejudecatilor care pot duce la discriminare. CET subliniaza rolul important al personalitatilor publice in combaterea discriminarii si promovarea egalitatii, solicitand o mai mare responsabilitate din partea acestora.

Potrivit publicatiei citate, deputata a participat la o emisiune alaturi de fosta deputata europeana Astrid Lulling (CSV).

In cadrul emisiunii, Beissel a explicat cum situatia s-a deteriorat in orasul Luxemburg din cauza cersetoriei organizate de romii care au emigrat in Luxemburg de la aderarea Romaniei la Uniunea Europeana.

Acestia din urma „scuipa si pipaie” oamenii pe strada daca nu primesc bani de la trecatori, spune Beissel. Ea a mai spus ca obisnuia sa nu le dadea bani cersetorilor, ci mancare.

La un moment dat, cand i-a dat unui cersetor un croissant iar acesta i l-a aruncat inapoi, deputata spune ca a fost la un pas sa-i dea acestuia cu piciorul in fund.

„Aproape i-am dat un sut in fund”, a spus Beissel. Astrid Lulling, partenera de discutie, a adaugat o declaratie socanta: „De ce nu interzicem cersitul pentru cei care nu sunt luxemburghezi?”

Ulterior, Beissel si-a cerut scuze pe pagina sa de Facebook pentru declaratiile care erau „nepotrivite atat ca ton, cat si ca alegere a cuvintelor”. Ea a scris ulterior pe Facebook ca „impartaseste complet demnitatea fiintei umane, respectul fata de ceilalti si angajamentul fata de cei mai slabi din societatea noastra”.

 

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: